Afbeelding

Africa Day

Omek Summit x Africadelic 2022

Africadelic x Omek werken samen om u een uniek 5-daags cultureel festival te brengen vol met muziek, films, lezingen, clubavonden en netwerken, zowel online als op locaties in heel Amsterdam.

Met als thema het koesteren van de wereldwijde Afrikaanse geest, creëert het evenement ruimte voor collectief leren van het verleden en het profiteren van het heden bij het nastreven van een succesvolle toekomst.

Het doel is het vieren en creëren van meer bewustzijn over Afrika Dag, die de basis vormt van de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid, door verschillende stemmen uit de Afrikaanse wereldgemeenschap samen te brengen. Hoewel Afrika-dag sinds 25 mei 1963 elk jaar wordt gevierd, varieert de mate van bewustzijn hierover aanzienlijk in de diaspora.

Het evenement is daarom bedoeld om het bewustzijn hierover te vergroten en de traditie voort te zetten van het eerste World Festival of Black Arts in 1966, bijeengeroepen in Dakar, Senegal, waar meer dan 2.000 schrijvers, artiesten, artiesten en hoogwaardigheidsbekleders bijeenkwamen.

Muziek: Mulatu Astatke, Fulu Miziki en ZionGate

Het openingsconcert van de Omek Summit x Africadelic Festival 2022 vindt plaats op woensdag 25 mei in Paradiso Noord (Tolhuistuin) en is van niemand minder dan de Ethiopische jazzmeester Mulatu Astatke. Twee dagen later, op vrijdag 27 mei, presenteert het festival in Pllek een concert van het Congolese ecopunkcollectief Fulu Miziki. Diezelfde avond worden de liefhebbers van elektronische riddims uit Afrika uitgenodigd voor een ZionGate clubavond, die hen een scala aan stijlen brengt, variërend van Amapiano tot Afrotech en House.

Talks: Mulatu Astatke, Gloria Wekker, Chidiebere Ibe en meer

De hele week zijn er 14+ talks, online en op locatie in Amsterdam. De gesprekken zullen meer dan 40 opinieleiders van het continent en over de hele wereld samenbrengen die zullen spreken over een reeks actuele onderwerpen, waaronder dekolonisatie van onze talen, bicultureel leiderschap, duurzaam welzijn en meer.

Films: The Rumba Kings, When We Were Kings, The Ones Who Keep Walking, etc.

Tijdens het culturele festival vinden er door heel Amsterdam verschillende filmvertoningen plaats. De eerste vindt plaats op dinsdag 24 mei en betreft een sneak preview van The Rumba Kings op het stadsstrand van Pllek. Daarna bezoeken we achtereenvolgens het Eye Filmmuseum (When We Were Kings), Melkweg (voor de Nederlandse première van The Rumba Kings), Rialto De Pijp (The Great Green Wall) en Rialto VU (The Ones Who Keep Walking. Alle films worden ingeleid door de filmmaker of een Nederlander van Afro afkomst met affiniteit met film.

Netwerken en workshops: Water en Brood, Stichting Hip Hop Academy

Op vrijdag 27 mei organiseert Water en Brood, trendy restaurantcafé Black Owned in het centrum van Amsterdam, een Netwerklunch met een 3-gangenmenu met een Caribisch tintje. Op zaterdag 29 mei zijn er twee lessen bij Stichting Hip Hop Academie, een nieuwe dansschool in het centrum van Bijlmer, inclusief een Afro Dance Workshop voor kinderen en volwassenen.

Omek Summit x Africadelic 2022 loopt van 25 t/m 29 mei. Dit hybride evenement wordt online en persoonlijk gehouden in Amsterdam. Bekijk het volledige programma en koop tickets op: africaday.events