Afbeelding

Prof. dr. Herman Wekker

Noordelijk Scheepvaartmuseum/ Museum aan de A is op zoek naar jouw rolmodel van kleur

Welke Groningse (v/m/x) ondernemer, wetenschapper, schrijver, sporter, sociaal werker of kunstenaar van kleur wil jij terugzien in de tentoonstelling Slavernij. En de Groningers? En waarom?

Deze expositie van het Noordelijk Scheepvaartmuseum/Museum aan de A, wordt op 24 juni geopend, gaat niet alleen over het Groningse slavernijverleden, maar ook over de doorwerking hiervan in het nu en de veranderende kijk op die geschiedenis. Voor deze tentoonstelling is het museum op zoek naar rolmodellen van kleur, van vroeger en van nu. De tentoonstelling vindt plaats in het kader van de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed.


Prof. dr. Herman Wekker | Fotograaf Elmer Spaargaren
Prof. dr. Herman Wekker Fotograaf Elmer Spaargaren 

In een persbericht melden de organisatoren van de culturele manifestatie dat op de Internationale Dag voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie op 21 maart, de wereld jaarlijks stilstaat bij de strijd tegen racisme en discriminatie.

Met het thema voices for action against racism wordt het belang van zinvolle en veilige publieke participatie en representatie op alle gebieden van besluitvorming benadrukt, om zo rassendiscriminatie te voorkomen en te bestrijden.

Het zegt dat het Noordelijk Scheepvaartmuseum/Museum aan de A deze representatie van groot belang vindt en noemt bijvoorbeeld de Nederlands-Surinaams anglist, taalwetenschapper, surinamist en hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, Prof. dr. Herman Wekker (Paramaribo Suriname, 1943 1997) als een rolmodel voor de Surinaamse gemeenschap.

Het persbericht roept lezers op om hun Groningse rolmodellen van Kleur te suggereren voor opname in de tentoonstelling.


Welke Groningse (v/m/x) ondernemer, wetenschapper, schrijver, sporter, sociaal werker of kunstenaar van kleur wil jij terugzien in de tentoonstelling en waarom? Stuur uiterlijk 3 april een e-mail met de naam van jouw rolmodel(len) van kleur, het liefst met foto, naar info@noordelijkscheepvaartmuseum.nl. Schrijf er ook bij waarom juist deze persoon jou inspireert. De rolmodellen krijgen een plek in de tentoonstelling."

Internationale Dag voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie
De Internationale dag tegen racisme en discriminatie werd in 1966 door de Verenigde Naties in het leven geroepen. De dag kwam tot stand nadat de politie 6 jaar eerder het vuur opende bij een vreedzame demonstratie tegen apartheid in Zuid-Afrika. 69 mensen zijn hierbij overleden, 180 mensen raakten gewond.

Slavernij. En de Groningers?
Veel mensen denken dat we er hier in Groningen niets mee te maken hadden. Maar Groningen heeft wel degelijk een slavernijverleden. Veel verhalen van welvaart, handel en winst zijn verweven met de betrokkenheid van Groningers bij de slavernij. Welke rol speelden de Groningers uit die tijd? De een werd er stinkend rijk van, de ander zette zich juist in voor de afschaffing van de slavernij. Slavernij in Groningen was dichterbij dan je denkt! De tentoonstelling Slavernij. En de Groningers? is te zien van 24 juni 2022 t/m 8 januari 2023.

Kijk voor meer informatie over Bitterzoet Erfgoed op: www.bitterzoeterfgoed.nl