Afbeelding

Fotograaf: Niels Westra. Van links naar rechts: Hiske Oosterwijk en Yuli Minguel.

Fotograaf: Niels Westra. Van links naar rechts: Hiske Oosterwijk en Yuli Minguel.

In Nije Dei nu ook in het Papiaments

In het kader van 150 jaar afschaffing slavernij speelt vanaf 6 juni tot en met 9 juli de nieuwe en unieke muzikale theatervoorstelling Un dia nobo - Wan nyun dey - In nije dei in de tuin van het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden. In de voorstelling zit een speciale versie van de ‘90’s hit ‘In nije dei’. Yuli Minguel zingt samen met Hiske Oosterwijk deze evergreen van De Kast in het Papiaments en het Fries. 

Een magische voorstelling met muziek, dans en zang in het Papiaments, Sranantongo en Frysk over de doorwerking van het slavernijverleden in Fryslân”.

Syb van der Ploeg, zanger en frontman van De Kast is onder de indruk van de nieuwe versie. “Dit is natuurlijk niet de eerste versie van ‘In nije dei’ maar wel de meest bijzondere! Wat ik er zo mooi aan vind is dat in deze versie twee talen en twee culturen samenbrengt. Wij voelen ons vereerd dat voor dit belangrijke verhaal ons lied zo’n bijzondere rol speelt.”

Juist door het gebruik van dit bekende Friese lied (die vorig jaar 221 plaatsen steeg in de Top2000) wordt de gevoelige geschiedenis van ons slavernijverleden op een luchtige manier kenbaar en zichtbaar gemaakt. En dat is nodig, want door het gebrek aan aandacht voor dit onderwerp op bijvoorbeeld school is er te weinig kennis van deze geschiedenis en daarmee ook onvoldoende aandacht voor de invloed die dit nog altijd heeft op onze samenleving. Actrice en zangeres (en oud-deelnemer aan Idols en The Voice of Holland) Yuli Minguel ondervindt deze gevolgen ook en voor haar is het belangrijk dat de voorstelling toont hoe we er voor staan als samenleving: “Wij moeten samenwerken aan een nieuwe dag. Geen woorden maar daden. Met als doel een nieuwe toekomst te creëren waar men niet meer krampachtig hoeft te praten over onderwerpen als racisme.“

Over Un dia nobo - Wan nyun dey - In nije dei

Beveiligers Es (Yuli Minguel) en Wietske (Hiske Oosterwijk) zijn belast met de beveiliging van een bijzonder kunstwerk, namelijk een enorme lege schilderijlijst van keramiek. Het kunstwerk veroorzaakt spanning tussen de twee dames en Es besluit tot actie over te gaan, maar tegen welke prijs? Wanneer in de keramieken lijst Siderion, een zwarte bediende van Marijke Meu, tot leven komt worden Es en Wietske, onder leiding van hem en met zang en dans van Untold, langs de slavernijgeschiedenis van Curaçao, Suriname, Afrika en Fryslân geleid. Wat ontdekken ze in het verleden en wat nemen ze mee terug naar het heden?

Un dia nobo - Wan nyun dey - In nije dei speelt vanaf 6 juni tot en met 9 juli bij het Keramiekmuseum Princessehof Leeuwarden. Met Yuli Minguel en Hiske Oosterwijk en dans en muziek van Untold. Het scenario is geschreven door Guus Pengel en de regie is in handen van Kees Scholten van het Volksoperahuis.