Afbeelding

Ruud Gullit als Jacob Rühle

Portret van voormalig profvoetballer Ruud Gullit als Jacob Rühle (1751-1828), door Humberto Tan, 2019, collectie Amsterdam Museum

Nieuwe tv-serie Hollandse Meesters Her-Zien met curator Jörgen Tjon A Fong als presentator

In het nieuwe MAX-programma Hollandse Meesters Herzien onderzoekt presentator Jörgen Tjon A Fong de verborgen verhalen achter iconische schilderijen van Hollandse Meesters. In deze vierdelige tv-serie, voortbordurend op de gelijknamige fototentoonstelling van culturele instelling en theatergezelschap Urban Myth, ontrafelt Tjon A Fong de achtergronden van beroemde werken van Hollandse Meesters. Waar staan deze voor? Welke onvertelde verhalen horen erbij?

Presentator Tjon A Fong is ook de curator van de tentoonstelling Hollandse Meesters Her-Zien tussen 2018 en 2020. Hollandse Meesters Her-Zien, een samenwerking tussen Urban Myth en Amsterdam Museum, was tussen 2018 en 2024 in diverse opstellingen te zien van Amsterdam tot New York. In de stijl van de Hollandse Meesters fotografeerden onder andere Ahmet Polat, Humberto Tan en Milette Raats, bekende Nederlanders, waaronder Typhoon, Ruud Gullit, Jeangu en Tania Kross, als historische personen van kleur waarvan onderzoek uitwijst dat ze in de 17e en 18e eeuw in Nederland leefden.

Voor MAX presenteert curator Tjon A Fong de vierdelige TV- serie Hollandse Meesters Her-Zien, waarin hij dieper in kan gaan op verhalen van kleur uit de 17e en 18e eeuw die onlosmakelijk verbonden zijn met een aantal iconische werken. De eerste aflevering is te zien op zaterdag 28 september om 20.40 uur bij MAX op NPO 2. 

Afleveringen Hollandse Meesters Herzien op MAX
In Hollandse Meesters Herzien onderzoekt Tjon A Fong wat de vier iconische schilderijen ons zichtbaar vertellen en wat mogelijk verborgen is gebleven. Hij vraagt zich af: wat als ik in de 17e eeuw De Dam was overgestoken, had er iemand raar opgekekenHoe was de uitwisseling van culturen in die tijd? Welk verhaal vertelt de aanwezigheid van bijfiguren van kleur? Elke aflevering sluit af met de onthulling van een nieuw kunstwerk van een hedendaagse kunstenaar gemaakt met de kennis en visie van nu. Deze nieuwe creaties dragen bij aan een dieper en completer beeld van de samenleving van de 17e en 18e eeuw.

Oorsprong fototentoonstelling
Hollandse Meesters Her-Zien startte in 2018 met drie werken in OSCAM en groeide in samenwerking met het Amsterdam Museum uit tot een spraakmakende fototentoonstelling met tentoonstellingen in het Amsterdam Museum, Het Rembrandthuis en het Stadhuis van Amsterdam.

Spraakmakende tentoonstelling aan de wieg van aanpassen term Gouden Eeuw De opening van Hollandse Meesters Her-Zien, als tegendraadse context en aanvulling op de vaste schilderijententoonstelling Groepsportretten van de 17e eeuw van het Amsterdam Museum, destijds in de Amsterdam Museum-vleugel in de Hermitage (nu H'ART), was de aanleiding voor het Amsterdam Museum om de term Gouden Eeuw niet langer te gebruiken als synoniem voor de 17e eeuw en de naam van de tentoonstelling te wijzigen van Hollanders van de Gouden Eeuw naar Groepsportretten van de 17e Eeuw. Deze beslissing leidde tot veel discussie in binnen- en buitenland.

Hollandse Meesters Her-Zien is een pleidooi om de Nederlandse geschiedenis die we vertellen completer te maken door de verhalen van Nederlanders van kleur, die in de 17e eeuw in Nederland in alle gelederen van de bevolking van de samenleving leefden, te belichten. Deze mensen van kleur waren zelden het onderwerp in de werken van de Hollandse Meesters, en grotendeels onzichtbaar in de door witte mensen opgetekende geschiedenis en kunst van die tijd. Onderzoek wijst uit dat ze wel degelijk aanwezig waren  in het straatbeeld, zich bewogen door alle lagen van de samenleving en hebben bijgedragen aan de opbouw en vorming van Nederland.

Nadenken over de Nederlandse identiteit

Met Hollandse Meesters Her-Zien evolueerde Urban Myth in 2018 van muziektheaterproducent naar een discipline-overschrijdende culturele organisatie. Met een project als Hollandse Meesters Her-Zien geven we invulling aan onze missie een culturele organisatie te zijn die door niet-vertelde verhalen een podium te geven, een nieuwe kijk biedt op identiteit van onze samenleving en de manier waarop die wordt vormgegeven. Zo ook aan onze visie dat culturele diversiteit altijd onderdeel geweest is van de Nederlandse samenleving en historie en daarmee vanzelfsprekend (en in harmonie) deel uit maakt van de Nederlandse identiteit.

Oprichter en huidig artistiek adviseur van Urban Myth, Jörgen Tjon A Fong zegt hierover: "Net als met onze theatervoorstellingen wil ik met Hollandse Meesters Herzien mensen laten nadenken over de identiteit van Nederland en haar bevolking. Mensen van kleur hebben ook hun roots in Nederland. Het straatbeeld, in vooral de steden, is al eeuwen divers"

Het televisieprogramma Hollandse Meesters Herzien van Omroep MAX draagt bij aan de missie en visie van Urban Myth om het collectief geheugen van Nederland aan te vullen met historische verhalen en helden van kleur en aan te sporen tot op een andere manier kijken naar ons gedeeld verleden en de Nederlandse identiteit. 

'In de fototentoonstelling Hollandse Meesters Her-Zien brengen we onbekende historische figuren van kleur in de 17de en 18de eeuw voor het voetlicht. Hiermee maken wij hen tot een voor iedereen zichtbaar deel van de geschiedenis.' - Tjon A Fong, initiator en curator van Hollandse Meesters Her-Zien

Internationaal Succes Hollandse Meesters Her-Zien

Afgelopen zomer reisde een groot deel van de fototentoonstelling Hollandse Meesters Her-Zien af naar New York op uitnodiging van het prestigieuze en vrij toegankelijke Photoville festival in New York. Vanaf de opening op 1 juni tot en met medio augustus was de fotoserie te zien in de publieke ruimte in Brooklyn Bridge Park. De uitnodiging van het Photoville festival onderstreept de blijvende impact en relevantie van Hollandse Meesters Her-Zien. 

Eerdere samenwerking Tjon A Fong en Omroep MAX TV-Drieluik Vergeten Helden
Tjon A Fong werkte eerder samen met Omroep MAX voortbordurend op de door Urban Myth geproduceerde voorstelling Vergeten Helden. Toen presenteerde hij het tv-drieluik Vergeten Helden . Hierin verdiept Tjon A Fong zich in de verhalen van heldhaftige WO II verzetsstrijders uit de voormalige Nederlandse koloniën.