Afbeelding

In de maatschappelijke discussie over het koloniale verleden blijft de geschiedenis van Utrecht vaak onderbelicht. In 1720 werd de Provinciale Utrechtsche Geoctroyeerde Compagnie opgericht, met als belangrijkste doel winst maken en handel drijven. Die winst bleef echter achter bij de verwachtingen, waardoor de Compagnie in 1752 werd opgeheven. Vervolgens werd de Utrechtse Sociëteit opgericht, die een deel van de activiteiten voortzette. Wist je dat zij plantages financierden, en ook direct betrokken waren bij de handel in tot slaaf gemaakte mensen? Dat ze eigenaar en exploitant waren van koffieplantage Utrecht in Suriname?
Charmaine de Heij brengt in Freshly Brewed Slavery deze verborgen geschiedenis aan het licht. Door middel van visuele verkenningstechnieken zoals fotografie, archiefmateriaal, collages en installatiekunst worden bezoekers geconfronteerd met de koloniale wortels van hun dagelijkse kop koffie, en de blijvende koloniale relatie tussen Utrecht en koffie. Koffie wordt nog steeds geproduceerd onder uitbuitende slavernijomstandigheden, en Utrecht heeft wellicht een hedendaagse verbinding met deze praktijk.
De erfenis van koloniale koffie en de bittere nasmaak ervan werken nog altijd door. Wat proef jij als je je volgende kop koffie drinkt?
De expositie is gratis te bezoeken vanaf 4 april tot en met 27 april 2025. Kijk op De Nijverheid voor de actuele openingstijden.