Afbeelding

Djurmin Natio

Natio in Nederland

Op 24 Maart 2024 trad het Surinaams voetbal elftal in een oefenwedstrijd tegen Martinique aan. De wedstrijd werd net als in 2022 in het leuke Yanmar stadion in Almere gespeeld en werd goed bezocht. Net als twee jaar geleden werd het een tropische aangelegenheid, ondanks de kou. Voetbal in combinatie met een tranga portie met muziek op de achtergrond.

Bondscoach

In 2022 werd er uiteindelijk met 4-0 van Nicaragua gewonnen. De toenmalige bondscoach, ex-Ajax, -Inter Milan, -Lazio Roma en -Nederlands elftal middenvelder, Aaron Winter kon zich geen betere start wensen. Hij is in Paramaribo geboren en dus een grote eer en droom die voor hem uitkwam. Met assistenten als niemand minder dan meneer Ten Cate, ex assistent Barça werd er hoge ogen gegooid. De doelstellingen waren kwalificatie Gold Cup 2023 en het plaatsen voor de play-off Copa America 2024. Helaas werden geen van beide gehaald en om die reden is zijn contract niet verlengd.

Na 3 ongeveer maanden zonder hoofdcoach te zitten, werd Stanley Menzo voor de tweede keer als bondscoach van het Surinaamse elftal aangesteld. Hij heeft voor 2 jaar getekend. In 2022 werd hij door Winter vervangen omdat hij een lucratieve deal uit China aangeboden kreeg. Het aanbod kon hij niet weerstaan. Mede omdat hij al op leeftijd is, maar ook omdat hij de mogelijkheid kreeg om zich nog verder te ontwikkelen op verschillende gebieden. Lucratief betekent niet alleen maar een grote zak geld. Denk aan accommodatie, technologie, maar ook cultuur. Met dit alles op zak en de kennis en ervaring van de vorige termijn als bondscoach moet het deze keer lukken om de doelstelling te halen. De doelstellingen die bondscoach Stanley Menzo heeft meegekregen zijn als volgt:

- Plaatsing Gold Cup 2025
- Plaatsing WK 2026 in de U.S., Canada en Mexico
- Stijging in de Fifa ranking. Suriname staat nu op nr. 144. In de top 100 komen is het doel

A team is not a group of people who work together. We should also believe in each other - Stanley Menzo

 

Natio - Martinique

Natio - Martinique

De eerste oefenwedstrijd werd 1-1 afgesloten. Het spelbeeld was in het voordeel van Natio. Martinique stond met een relatief onbekend elftal tegenover Natio. Maar dat zou je niet zeggen. Ze waren erg gretig en konden elkaar makkelijk vinden in de opbouw. Hun doelman blonk uit. Ex-Twente speler Virgil Misidjan was de gevaarlijkste man aan de zijde van Natio. Via zijn no-look pass kwam de 1-1 tot stand. Daarvoor had Martinique de enige kans meteen doeltreffend afgemaakt. Becker kreeg 3 opgelegde kansen, maar faalde in de afronding. Ook de gevaarlijke vrije trap van Denswil werd via de rug van de keeper uit het doel gehaald nadat het onderkant lat had geraakt. Er is in ieder geval niet verloren en dus kan Natio voortborduren op de komende interland tegen Saint Vincent & the Grenadines begin Juni 2024.

 

 

De weg naar WK 2026

Natio

Voor deelname aan het WK in 2026 bestaat er geen betere kans dan nu. De organiserende landen VS, Canada en Mexico zijn automatisch geplaatst en dus zijn er 3 extra tickets beschikbaar in de Concacaf, de voetbalbond voor landen uit Noord- en Midden -Amerika en het Caribisch gebied. Het aantal deelnemende landen is ook uitgebreid van 32 naar 48. Natio komt uit in groep F, tegen El Salvador, Puerto Rico en Saint Vincent & The Grenadines.

 

 

 

'Buitenlandse' invloeden

Normaal gesproken krijgen de  voetballers die in het buitenland spelen er van langs hun land te zijn vergeten en er niet genoeg in te investeren. Maar wanneer ze dat wel doen, krijgen ze tegenwerking van de regering en of bestuursleden binnen de SVB. Toch zijn er een paar oud-spelers die het toch nog durven en proberen. Kijk maar bijvoorbeeld naar Dennis Baino. Oud-speler en coach van Transie en Inter Mongotapoe. Momenteel scout van FC Brugge. Hij heeft een mooie academie opgezet in België: De Dennis Baino Sport Academy.

Bryan Tevreden

De ex-middenvelder van onder meer Volendam, Emmen en Panthrakikos (Griekenland) en voormalig technisch directeur van Reading (Engeland) en algemeen directeur van Roeselare (België) fungeert sinds de aanstelling van de nieuwe staf als manager van Natio. Hij is degene die de diaspora-spelers probeert te overtuigen om voor Suriname te spelen. Hij zal wel met een goed gevoel terugkijken op de wedstrijd, aangezien zijn protegé Justin Lonwijk van Fortuna Sittard bij zijn debuut meteen scoorde en Suriname op 1-1 bracht. Het doorselecteren is zeker van kracht. Namen als Danilho Doekhie (Union Berlin), Crysensio Summerville (Leeds United), Javairô Dilrosun (Club América) Gyrano Kerk (Royal Antwerp Fc) moeten het team bij de eerstvolgende interlands versterken.

Suriname Major League

Waar het Surinaamse hoogste niveau voetbal onder de naam ‘hoofdklasse’ zijn wedstrijden speelde, werd er eind vorig jaar besloten om de competitie te professionaliseren en het een internationale naam te geven. Publiek naar het stadion trekken is ook één van de doelstellingen. Volgens voorzitter Krisnadath moet deze stap in professionalisering tussen de 250 tot 500 banen creëren.Op vrijdag 23 februari 2024 werd dit bekrachtigd in een prachtige openingswedstrijd tussen de twee aartsrivalen Transvaal en regerend en Concacaf Caribbean Cup winnaar Robinhood. Jamilho Rigters is de eerste doelpunten maker van deze SML. De overige deelnemende teams zijn: Voorwaarts, Leo Victor, Inter Moengotapoe, Notch, PVV, Flora, Broki en Inter Wanica.

Afbeelding

Logo SML

Sportnationaliteit

Als laatste land ter wereld heeft Suriname sinds eind 2019 een beroep kunnen doen op diaspora spelers dankzij deze sport nationaliteit. Credit to oud-bondscoach Dean Gorre die dit voor elkaar heeft gekregen en de deur voor velen heeft geopend om voor Suriname uit te kunnen komen. Ex-Go Ahead Eagles en Excelsior spits Nigel Hasselbaink was de eerste die hier gebruik van heeft kunnen maken. Middels het zogenaamde 'sportpaspoort' kunnen Nederlandse spelers met Surinaamse roots voor Natio uitkomen zonder dat ze hun buitenlandse paspoort hoeven in te leveren.

Clarence Seedorf Academie

Het was erg pijnlijk en ongemakkelijk om te zien hoe Seedorf geïnterviewd werd door Wilfred Genee afgelopen maandag, in Veronica offside. Hij zat er aan tafel om een benefietwedstrijd te promoten. Helaas had Genee meer aandacht voor het feit Clarence niet echt succesvol is geweest in Oranje. Hij zou extra aandacht nodig hebben en te groot voor het elftal zijn. Of het allemaal niet aan Seedorf zelf lag? Nog triester en vooral jammerlijk vond ik zijn antwoord op de vraag of hij het Surinaams voetbal volgt!? Nee! Antwoordde hij kort. Hij ging er ook niet op in nadat hem een samenvatting van de wedstrijd Suriname - Martinique werd getoond. Los van het feit dat deze journalist negatief was, lijkt het alsof Clarence zeer teleurgesteld is in het bestuur en regering van Suriname. In 2001 zette hij een prachtige voetbalacademie in Para neer ter waarde van 4 miljoen euro. Op het 6 hectare terrein staat een mooi stadion met 2000 zitplaatsen. Zo probeerde hij kinderen van de straat te houden en toekomst te bieden. Ook zou hij in 2008 de SVB 3 miljoen hebben aangeboden om te helpen. Helaas werd het om onduidelijke redenen afgewezen. Het zou niet lang meer duren voordat de stekker eruit werd gehaald en het stadion te koop gezet. Voor €3.500.000,- kunt u het overnemen.

Afbeelding

Seedorf Complex

Baka'na bal

Voordat social media de intrede deed was buitenspelen iets waar de meeste kinderen naar uit keken. Zo ook in Suriname. Terwijl de meisjes djoel, estafette en slagbal speelden, waren de jongens niet weg te krijgen van de 'knockout' baka’na bal-partijen. Wijken tegen elkaar en soms meerdere teams uit dezelfde buurt. Baka’na bal biedt zoveel aan de jeugd. Je hebt de mogelijkheid jouw skills te laten zien, maar ook te overleven en je mannetje staan. Het zal nodig zijn in case je doorbreekt en het professional schopt. Dit kan gebruikt worden om talent van eigen bodem te kweken en te ontwikkelen. Iets wat in de straten van Panam (achterstandswijken in Paris) nog steeds voorkomt. De digitale tegenpool hiervan is de PlayStation. Elk jaar met de nieuwste trucs and tricks, maar nooit vergelijkbaar met een goede aanname of de bal perfect raken bij een doelpoging in het echt.

Enkele feiten

Fifa Ranking: 144ste
Bond:Surinaamse Voetbal Bond (SVB)
Competitie: Suriname Major League
Stadions:
- Andre Kamperveen Stadion
- Frank Essed Stadion
- Ronny Brunswijk Stadion

Huidige selectie

Afbeelding

Team Natio