Mode-ontwerpster Marga Weimans spreker op zevende Sophie Redmondlezing

Modeontwerper Marga Weimans is de spreker van de zevende Sophie Redmondlezing. Die wordt dit jaar gehouden op zondag 24 maart, zoals ieder jaar rond de Internationale Dag van de Vrouw. 

Dit evenement is een initiatief van stichting Between the Lines (Radio Double 7FM) in samenwerking met de Vereniging Ons Suriname. 

Dokter Sophie Redmond (Paramaribo,1907-1955) stond bekend als een arts die opkwam voor de minder draagkrachtigen in Suriname. In haar radioprogramma, “Datra mi wan’ aksi yu wan sani”, gaf ze voorlichting over gezondheid, opvoeding en onderwijs.

De vrouwelijke arts zette zich in voor controversiële onderwerpen die vandaag de dag ook nog steeds aan de orde zijn. Over vrouwenstemrecht en gelijke kansen voor vrouwen had zij een uitgesproken mening. Door zich als onafhankelijke kandidate verkiesbaar te stellen in 1950, begaf zij zich ook op het politieke vlak. Redmond was allround. Zij schreef toneelstukken acteerde en speelde viool. Een vrouw die haar tijd ver vooruitliep.

Marga Weimans studeerde in 2005 af aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. Achter haar krachtige modeontwerpen zit altijd een verhaal. In haar werk zoekt ze de grens op tussen mode, architectuur, kunst en technologie.

Genomineerd voor Rotterdam Designprijs

In 2006 begon ze haar eigen label in Rotterdam. Haar eerste collectie, Debut werd in 2008 gepresenteerd in Parijs. Met deze collectie stond ze in 2009 ook in het Groninger Museum. Haar collectie Body Archive ging in 2013 in première op de Amsterdam Fashion Week. Dat jaar werd Weimans genomineerd voor de Rotterdam Designprijs.

Zoektocht Surinaamse roots

In de documentaire Fashion house Marga Weimans is te zien hoe Weimans in de binnenlanden van Suriname op zoek gaat naar haar roots. De doumentaire laat zien dat zelfvertrouwen, puurheid en kwetsbaarheid haar hebben gevormd tot de succesvolle vrouw die ze vandaag de dag is.

Praktische info

De lezing vindt plaats op zondag 24 maart 2019 aan de Vereniging Ons Suriname aan de Zeeburgerdijk 19-A. De lezing gaat om 15.00 (Inloop 14.30) van start en eindigt om 18.00.  Voor 10 euro kun je deelnemen aan de lezing. Aanmelden is verplicht via:  info@double7fm.nl of info@veronsur.org