Afbeelding

foto door Timothy Gerstmeijer

"Mijn bloed beïnvloedt", documentaire over sikkelcelziekte gaat in première

Op maandagavond 28 november is de allereerste Nederlandse documentaire over sikkelcelziekte in Lantaren Venster te Rotterdam voor het eerst te zien op het grote doek.

XinA3LVpIHI">

Makers Eden Goedhuys (23) en Maxime Miedema (22) zijn beste vriendinnen die, na hun eerste mini-docu, hun passie hebben gevonden in het maken van documentaires als regisseursduo. Beide makers studeren dit jaar af, Eden van de studie Creative Business in Amsterdam en Maxime van Journalistiek in Utrecht. Het project is ontstaan vanuit een eigen initiatief en gefinancierd door middel van een crowdfunding.

Lees meer over dit project 

Sikkelcelziekte is een genetische bloedziekte. Normaal gesproken zijn rode bloedcellen rond.

Bij mensen met sikkelcelziekte heeft een deel van de bloedcellen een C-vorm, als een sikkel of een halve maan. Wereldwijd zijn er 30 miljoen mensen met sikkelcelziekte en in Nederland lijden ongeveer 2.000 mensen aan de ziekte. Deze bloedziekte komt voornamelijk voor bij mensen van kleur en zwarte mensen. Bij niemand ziet deze ziekte er hetzelfde uit, de ernst van de klachten verschillen per persoon en zijn in het ergste geval dodelijk.

Afbeelding

foto door Dietrich van Gobbel

Mijn bloed beïnvloedt vertelt vier verhalen van mensen die elk op hun eigen manier vechten tegen deze bloedaandoening. De documentaire toont vier grote, belangrijke thema's die relevant zijn als je kampt met deze ziekte. De thema's zijn: ouderschap, de dood, eventuele genezing en problematiek rondom bloed doneren.

Tot op heden is er in Nederland een gebrek aan bloed afkomstig van mensen van kleur en Zwarte mensen, wat problematisch kan zijn voor de sikkelcellers, omdat juist zij dit bloed nodig hebben.

In de documentaire wordt hier aandacht aan besteedt, terwijl een oproep wordt gedaan aan de doelgroep die tot nu toe ontbreekt onder de Nederlandse bloeddonateurs.

De deuren zijn vanaf 18:30 geopend en om 19:00 gaat het programma van start. Het programma duurt tot 21:00 en daarna is mogelijkheid om na te kletsen met de makers en hoofdpersonen in de foyer.

Kaartverkoop van de viewing: https://www.lantarenvenster.nl/programma/mijn-bloed-beinvloedt/


Foto's door Dietrich van Gobbel en Timothy Gerstmeijer