Meer dan 100 bedrijven, 1000 mensen zijn vòòr vrij op Keti Koti
Meer dan 100 bedrijven en 1000 Nederlanders hebben zich aangesloten bij de landelijke oproep "maak 1 juli een nationale herdenkings- en feestdag." Daarnaast hebben al meer dan 1000 mensen online gedeeld dat zij op deze dag zelf vrij nemen. De oproep – ik neem vrij totdat wij allemaal vrij zijn – en de achterliggende gedachte worden steeds breder gedeeld.
Dit schrijven de initiatiefnemers in een persbericht vandaag. Sinds de lancering van de campagne 'ik neem vrij, totdat we allemaal vrij zijn' groeit de steun om van 1 juli een nationale herdenkings- en feestdag (Keti Koti, Dia di Abolishon) te maken dagelijks .
Jerry Afriyie, Nederland Wordt Beter.
We zijn trots op de resultaten tot nu toe. Het is mooi om te zien dat steeds meer mensen vrij nemen en bedrijven en instanties hun werknemers vrij geven. Zo geven we samen een krachtig signaal af: 1 juli moet een officiële herdenkingsdag en viering worden. Daarnaast is het belangrijk dat er excuses voor het Nederlandse slavernijverleden komen, zoals ook in onze 1 juli-petitie is opgenomen. Die ontwikkelingen zijn essentieel om tot een volledige erkenning van het slavernijverleden te komen en om de gevolgen ervan onder ogen te zien en krachtig te bestrijden. De samenleving is er klaar voor, nu is het aan het kabinet om verantwoordelijkheid te nemen en zich hierbij aan te sluiten.''
Ondanks de groeiende beweging heeft het kabinet laten weten dat zij vrijdag, tijdens de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij, nog geen excuses zal maken voor het Nederlands slavernijverleden. De organisaties Nederland Wordt Beter, The Black Archives, FunX, De Goede Zaak, Tony’s Chocolonely en Lush blijven zich desalniettemin inzetten voor deze nationale dag.
Mitchell Esajas van The Black Archives:
Wij zijn teleurgesteld dat het kabinet ook dit jaar niet luistert naar de stem van meer dan 60.000 burgers die vorig jaar de petitie hebben getekend en inmiddels zo’n 100 bedrijven die zich hebben aangesloten bij de campagne. Institutioneel racisme blijft een moeilijk onderwerp en we moeten moed tonen om dit te bestrijden. Daarom blijven we, samen met heel Nederland, dit centrumrechtse kabinet oproepen om hun verantwoordelijkheid te nemen. En in 2023, 150 jaar na de afschaffing van de slavernij, 1 juli wel uit te roepen tot nationale herdenkings- en feestdag. Want we willen niet nog eens 150 jaar wachten.”
Groeiende steun voor 1 juli als nationale vrije dag
De roep om 1 juli als vrije dag klinkt elk jaar luider. In 2021 werd door Nederland Wordt Beter, The Black Archives en FunX een petitie overhandigd aan de Tweede Kamer waarin werd gevraagd om van 1 juli een nationale vrije dag te maken. De petitie is meer dan 62.000 keer ondertekend. De vier grote steden ondersteunden dit initiatief, net als regeringspartij D66. In de tussentijd besloot de gemeente Amsterdam excuses te maken voor het slavernijverleden. Jerry Afriyie, (Stichting Nederland Wordt Beter): “Nederland is een land van tradities. Tegelijkertijd verandert de wereld waarin we leven continu. En nu steeds meer mensen zich bewust worden van de manieren waarop het koloniale verleden doorwerkt in het heden en de impact die dat voor veel mensen nog altijd heeft, vinden wij het niet meer dan logisch dat 1 juli een nationale vrije dag wordt.”
Beweging groeit: bedrijven geven vaker vrij op 1 juli
Tony’s Chocolonely was in 2020 het eerste bedrijf dat zijn werknemers vrij gaf op 1 juli, zodat ze die dag konden besteden om de afschaffing van de slavernij te herdenken en de vrijheid te vieren. En deze beweging groeit; steeds meer bedrijven volgen dit voorbeeld, zoals FunX en LUSH. Net als Tony’s geven ze hun werknemers tips en de mogelijkheid om mee te doen met 1 juli-activiteiten die worden georganiseerd. Tim de Broekert, communicatiespecialist bij Tony’s Chocolonely: “We hebben 1 juli uitgeroepen tot vrije dag voor alle Tony’s-medewerkers om het belang van deze dag te onderstrepen. We zijn blij dat steeds meer bedrijven dit ook doen en hopen dat nog meer zullen volgen. Als duidelijk signaal dat 1 juli moet een nationale vrije dag worden.”
Hoe vier je 1 juli?
Allereerst door vrij te nemen en de campagneboodschap aan je werkgever te laten zien. En dit te delen op social media met #1juli, zodat we samen de aandacht voor deze belangrijke dag vergroten. Nederlanders die vrij zijn, kunnen overal in het land terecht voor events, ook wordt de traditionele maaltijd heri heri uitgedeeld (een symbolisch gerecht dat tot slaaf gemaakten vroeger aten). Op www.ikneemvrijop1juli.nl zijn tips verzameld met boeken en podcasts om meer te leren over het slavernijverleden.