Master Soumy is met zijn revolutionaire hiphop de stem van de Malinese jeugdbeweging

In Mali wordt Ismael Doukouré, wiens artiestennaam Master Soumy is, beschouwd als een pionier in de West-Afrikaanse hiphopscene. Met zijn revolutionaire mix van rap, traditionele instrumenten en akoestische gitaar laat de activistische rapper de jongere generaties van Mali kennis maken met onderwerpen als jeugdmigratie, onderwijs, infrastructuur en godsdienstvrijheid.

Master Soumy

Van jongs af aan had de Malinese rapper Master Soumy al een activistische kijk op de samenleving en was hij gefascineerd door muziek. Zijn radicale grootvader was zijn grootste rolmodel en inspireerde hem om een kritische visie op de wereld om hem heen te vormen. Terwijl de hiphopcultuur in Mali bleef groeien, vonden nieuwe kunstenaars manieren om zich in deze zeer conservatieve samenleving te ontwikkelen. Waaronder Master Soumy, die zich verzette tegen het politieke en sociale klimaat van West-Afrika. Met deze toewijding en zijn scherpzinnige teksten werd Soumy in een recordtijd een van de sleutelfiguren binnen de Malinese hiphopbeweging. 

“Hip hop was made to denounce injustice and social inequality. It was meant as a way for black men to reevaluate themselves because in American ghettos the life of black people could be very hard” - Master Soumy 

In 2007 bracht Master Soumy zijn eerste album uit genaamd ‘Tounkaranke’ (de emigrant). Het album had een concreet concept met kritische teksten over onrecht en sociale ongelijkheid, die door de jongere generatie van Mali als een soort heilige liederen werden beschouwd. 

Naast rapper is Master Soumy ook geluidstechnicus, componist en heeft hij een masterdiploma in bedrijfsrecht. Doordat hij zijn revolutionaire hiphop als middel gebruikt om de misstanden uit de samenleving aan het licht te brengen, staat hij bekend als de activist en Malinees rolmodel. Vier albums, vele prijzen en tournees verder, mag Master Soumy zichzelf nu ook de Ambassadeur van vrijheid van meningsuiting en de Malinese rap noemen. 

Als onderdeel van het curatorschap van Fatoumata Diawara geeft Master Soumy op zondag 10 november een optreden tijdens festival Le Guess Who? 2019. 

Kijk voor meer informatie op www.leguesswho.com.