Afbeelding

Akte van manumissie van Camilla Goudsteen en haar dochter Ann Rebecca op 3 januari 1848

Manumissies St. Eustatius 1836-1862 opgenomen in genealogische database Wiewaswie

De St. Eustatius Afrikan Burial Ground Alliance heeft samengewerkt met het CBG Centrum voor Familiegeschiedenis om de manumissies van St. Eustatius voor de periode 1836-1862 toe te voegen aan de genealogische database Wiewaswie.

Manumissie betekent het verlenen van vrijheid door de slavenhouder of het zelf kopen van vrijheid door tot slaaf gemaakte Afrikanen vóór de afschaffing van de slavernij. De officiële datum van de afschaffing van de slavernij in de voormalige Nederlandse koloniën was 1 juli 1863, maar veel tot slaaf gemaakte Afrikanen verwierven of kochten hun vrijheid voor die tijd.

Nieuwe bron slavernijverleden beschikbaar in unieke samenwerking

"De motieven voor manumitteren waren ingewikkeld en divers en moeten voor St. Eustatius nader worden onderzocht", vertelt Alliance-voorzitter Kenneth Cuvalay. "We hebben het CBG Centrum voor Familiegeschiedenis gevraagd of ze met ons wilden samenwerken om de manumissie-akten beschikbaar te stellen voor de Afrikaanse (diaspora)gemeenschap. Ze stemden onmiddellijk in en samen met vrijwilligers zijn de manumissies nu geïndexeerd en vindbaar via de Wiewaswie genealogische database, vrij toegankelijk voor iedereen. Dit maakt verder onderzoek mogelijk en het voegt een nieuwe bron toe voor familiegeschiedenis voor mensen met Afrikaanse roots in St. Eustatius."

De dataset bevat de namen van 121 mensen. Sommige namen komen meerdere keren voor, zoals Daus, Landman, Newell en Boswijk. Je kunt zowel op de naam van de gemanumitteerde als op de naam van een voormalige slavenhouder zoeken. Ook kun je de hele set bekijken. Vul hiervoor onder 'Uitgebreid zoeken' bij plaatsnaam “Sint Eustatius” in en filter daarna op het Documenttype “Slavernijbronnen”.

De verborgen geschiedenis van onze voorouders schrijven

Het indexeren van de manumissies is onderdeel van het project "Remember Statia: Tracing Our Origins" dat momenteel op St. Eustatius loopt en waaraan deelnemers uit St. Eustatius meedoen, maar ook uit St. Maarten, Curaçao, Nederland, de VS en zelfs Australië. Doelgroep zijn mensen van Afrikaanse afkomst met wortels in Sint Eustatius.

Na een driedelige workshop "Searching the Archives" vorige week, gegeven door twee onderzoekers van het CBG Centrum voor Familiegeschiedenis, start morgen de tweedelige workshop "Writing Your Family History ". Presentator van deze twee workshops is initiator van het project, schrijver en docent Marvin Hokstam, eigenaar van Afro Magazine en van Broos Instituut voor Afro-Europese Studies en Onderzoek. Het project krijgt subsidie van het Mondriaan Cultuurfonds in het teken van het herdenkingsjaar slavernijverleden.

Achtergrond project

Het project is een uitvloeisel van de protesten tegen de archeologische opgravingen in 2021 toen de overblijfselen van 69 voorouders van de inwoners van Sint Eustatius werden opgegraven van de Afrikaanse begraafplaats van de voormalige plantage Golden Rock. Het is een gemeenschapsproject waarin de inwoners van Sint Eustatius zelf de verhalen van hun voorouders uit de vergetelheid halen.

Omdat de geschiedschrijving aan hen voorbij ging, om ze eer aan te doen, om ze in leven te houden.

De genealogische database WieWasWie bevat miljoenen records uit een groot aantal Nederlandse archieven, zoals burgerlijke stand, bevolkingsregisters, kerkregisters en meer. Website: https://www.wiewaswie.nl

Foto: akte van manumissie van Camilla Goudsteen en haar dochter Ann Rebecca op 3 januari 1848 door Raapzaat Heyliger Moore, de laatste slavenhouder van de plantage Golden Rock, St. Eustatius.

Afbeelding

Akte van manumissie van Camilla Goudsteen en haar dochter Ann Rebecca op 3 januari 1848