Afbeelding

Lloyd

Lloydscompany speelt "Unbreakable" in Staatstheater in Zuid-Afrika tijdens koninklijk staatsbezoek

Op donderdag 19 oktober 2023 speelt Lloydscompany de voorstelling Unbreakable in het Staatstheater in Pretoria, Zuid-Afrika.

De voorstelling wordt gespeeld tijdens een driedaags staatsbezoek van Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Maxima aan Zuid-Afrika (18-20 oktober 2023) op uitnodiging van president Cyril Ramaphosa.

Als blijk van waardering voor de geboden gastvrijheid biedt de Koning het gezelschap op 19 oktober een cultureel programma aan: de voorstelling Unbreakable van Lloydscompany, de Soweto Skeleton Movers en acht musici van Hayp Music. Unbreakable maakt een Nederlandse tournee van 10 oktober (première Oude Luxor, Rotterdam) tot en met 30 november 2023.

UNBREAKABLE

Unbreakable

Unbreakable is een samenwerking tussen Rotterdamse choreograaf Lloyd Marengo (winnaar Gouden Zwaan 2022), de Londense theaterregisseur Jonzi D en de vijf explosief energieke dansers van de Soweto Skeleton Movers uit Zuid-Afrika.

De voorstelling gaat op dinsdag 10 oktober 2023 in première in het Oude Luxor Theater, Rotterdam. In een combinatie van oprecht spel, levenslustige Afrikaanse dansstijlen, humor en indrukwekkende visuals vertellen de Soweto Skeleton Movers uit Johannesburg hun persoonlijke levensverhalen. Ondanks tegenslagen en foute verleidingen die hun pad kruisten, zijn deze vijf dansers ‘unbreakable’.

Het publiek wordt door de dansers meegenomen in een vrolijke en overweldigende mix van zang, straatscènes, meeslepende visuals en hun ‘skeleton pantsula’, een mix van traditionele Zuid-Afrikaanse streetdance (pantsula) en ‘bone breaking‘. Welcome to Soweto!

HOOG BEZOEK
Lloyd Marengo over het bezoek aan Pretoria:

De vijf dansers van Soweto Skeleton Movers roeien met de riemen die ze hebben, dealen elke dag met load shedding. Met pantsula op straat in Soweto zorgen ze dat thuis het licht weer aan gaat. Wie had gedacht dat wij als Lloydscompany met hen naar Zuid-Afrika zouden gaan om onze voorstelling daar te spelen. Het is prachtig, vooral voor de dansers, dat ze een thuiswedstrijd spelen en met hoog bezoek. En als ik zeg hoog bezoek, bedoel ik ook echt hoog bezoek. Dat zal er ook voor zorgen dat vanaf dat moment er toch anders naar hen wordt gekeken in Zuid-Afrika. Dit is letterlijk van de straat naar het podium. Unbreakable brengt ons samen, het brengt Afrika, Suriname en Nederland samen. Ik hoop dat dit hen een betere toekomst bezorgt, een financieel zekere toekomst. En dat hun kwaliteiten gewaardeerd worden als kunst en niet meer als ‘streetshow pantsula’. Dat is wat de voorstelling in Pretoria voor mij betekent.”

STAATSBEZOEK KONINKLIJK PAAR AAN ZUID-AFRIKA

Naast een officiële welkomstceremonie door president Ramaphosa bij de Union Buildings in Pretoria zal het programma van het staatsbezoek onder andere bestaan uit een bezoek aan Blesbokspruit Wetland Reserve, het Apartheid Museum, de Innovation Village en het Freedom Park. Als blijk van waardering voor de geboden gastvrijheid, biedt de Koning een cultureel programma aan.

In het Staatstheater in Pretoria wordt door Lloydscompany en Nederlandse musici van Hayp Music de voorstelling Unbreakable uitgevoerd, met Zuid-Afrikaanse dansers van de Soweto Skeleton Movers. Naast het Koninklijk paar zal ook de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa aanwezig zijn. Ook aanwezig tijdens het staatsbezoek minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken en minister Ollongren van Defensie.

PANTSULA

Pantsula is een energieke Zuid-Afrikaanse street dance die in de jaren ´50 in de Zuid-Afrikaanse townships is ontstaan tijdens de apartheid. Het ontwikkelde zich tot een protestgenre voor zwarte Zuid-Afrikanen. Na het einde van de apartheid in 1994 bleef pantsula een belangrijke kunstvorm voor de zwarte Zuid-Afrikaanse gemeenschap. Door de toevoeging van bone-breaking (de illusie dat een danser geen botten heeft), contortionisme, acrobatisch voetenwerk en hattricks, onderscheiden de Soweto Skeleton Movers zich nadrukkelijk van andere pantsulagroepen. Hun verhaal en unieke skills zijn voor Lloydscompany aanleiding om een internationale samenwerking aan te gaan en met deze groep een nieuwe dansproductie te maken.

BIOGRAFIE LLOYD MARENGO EN LLOYDSCOMPANY

Lloyd Marengo groeide op in het rauwe Rotterdam van de jaren ’80 en leerde dans op straat. In de jaren ’90 werd zijn hangout in Rotterdam West, Twilight, het episch centrum van hiphop. Lloyd maakte furore met 010 B-boys die wereldwijd successen boekten en de Rotterdamse hiphop en straatcultuur op de kaart hebben gezet.

Lloyd is een van de oprichters van het Hiphophuis, hij werkte onder meer met Scapino en Conny Janssen Danst en zijn werk was te zien tijdens de Nederlandse Dansdagen en in Koninklijk Theater Carré (Amsterdam). In 2019 startte deze pionier zijn eigen gezelschap: Lloydscompany. Bij Lloydscompany komen dansers, upcoming urban makers én de underground battle scene samen. Met voorstellingen voor theaters en festivals slaat Lloydscompany een brug tussen de straat en het podium.

De eerste tourvoorstelling van Lloydscompany was Father Figure, gemaakt door Lloyd Marengo (voorjaar 2022). In het najaar van 2022 maakte hij kindervoorstelling Sribi Switi. In 2023 maakt hij Unbreakable met de Zuid-Afrikaanse Soweto Skeleton Movers. In april jl. was Unbreakable te zien op Breakin’ Convention in Londen. In oktober 2023 beleeft de voorstelling zijn Nederlandse première. Lloyd kreeg in september 2022 de Gouden Zwaan uitgereikt voor zijn grote en unieke bijdrage aan de dans in Nederland en zijn rol als baanbreker voor de hiphop community.