Afbeelding

© Lemi Ghariokwu

 © Lemi Ghariokwu

Lemi Ghariokwu: The King of Covers | Expositie van Nigeriaanse illustrator, ontwerper in Rush Hour Store

Lemi Ghariokwu: The King of Covers, een selectie van dertig ontwerpen van de Nigeriaanse illustrator en vormgever, is vanaf 1 november tot 28 november december 2023 te zien in de Amsterdamse platenzaak Rush Hour Store. De vermaarde kunstenaar, het meest bekend van zijn jarenlange samenwerking met Fela Kuti, de vader van Afrobeat, opent de expositie zelf tijdens de vernissage op woensdag 1 november en geeft een ‘artist talk’ op vrijdag 3 november. Daarnaast treedt hij op als gastspreker op Fela Day op vrijdag 27 oktober in Tolhuistuin.

Ghariokwu (1955) werd geboren in Delta State, maar verhuisde op jonge leeftijd naar Lagos, de economische en culturele hoofdstad van Nigeria. Hij deed een opleiding tot ingenieur, maar ontwikkelde zich autodidactisch tot schilder en vormgever. Hij werd daarbij vooral geïnspireerd door Kuti, Malcolm X, Kwame Nkrumah en Steve Biko. Het werk van Ghariokwu is rebels, humoristisch, politiek en soms erotisch. De samenwerking tussen de ontwerper Ghariokwu en muzikant Fela Kuti begon in 1974. Fela Kuta, een fel criticus van de machthebbers in Nigeria en hartstochtelijk panafrikanist, gaf Ghariokwu de vrije hand. In totaal ontwierp de kunstenaar voor Kuti 26 hoesontwerpen, allen meeslepende en provocatieve verhalen beeldend verteld, zowel realistisch als iconisch. 

Kuti bleef echter niet zijn enige opdrachtgever. Ghariokwu werk omvat ruim tweeduizend ontwerpen en hij werkte samen met Lucky Dube, Gilles Peterson, Tony Allen, Ebo Taylor, Miriam Makeba en vele anderen. In opdracht van de toenmalige directeur van MTV, Mark Rosenthal, maakte hij het schilderij Everybody’s Gotta Be Somebody, wat in 2004 de gelijknamige documentaire inspireerde. Door de jaren heen stelde Ghariokwu verschillende retrospectieven samen in Afrikaanse en Westerse kunstinstellingen. Zijn schilderij Anoda Sistem (2002) maakt deel uit van de vaste collectie van het Museum of Modern Art in New York. 

Afrologic - War Still Suffering and Smiling © Lemi Ghariokwu
Afrologic - War Still Suffering and Smiling © Lemi Ghariokwu

Een selectie van dertig unieke ontwerpen van Ghariokwu is nu volgende maand te zien in Rush Hour Store, de Amsterdamse platenzaak die al vijfentwintig jaar synoniem staat voor muzikale vernieuwing. De vernissage vindt plaats op woensdag 1 november om 17.00 uur in het bijzijn van de kunstenaar zelf, die speciaal voor de expositie naar Nederland afreist, en op vrijdag 3 november om 17.00 uur vindt er een ‘artist talk’ met Ghariokwu plaats. Daarnaast treedt hij op als gastspreker tijdens Fela Day in vrijdag 27 oktober in Tolhuistuin en verzorgt hij een masterclass voor studenten aan de Gerrit Rietveld Academie op donderdag 2 november.

Lemi Ghariokwu: The King of Covers is een initiatief van Africadelic, een vanuit Paradiso opererende stichting, en Rush Hour Store, in samenwerking met Mano A Mano Produções en ZAM Magazine, en met ondersteuning van het AFK en Mondriaan Fonds. De expositie, inclusief de vernissage op 1 november en de ‘artist talk’ op 3 november, zijn gratis te bezoeken (registratie is ook niet nodig), en tickets voor Fela Day op 27 oktober zijn voor €21 te bestellen op de website van Paradiso. Meer informatie over alle aanstaande evenementen is te vinden op africadelic.com.