Afbeelding

©KIRSTENVANSANTEN

©KIRSTENVANSANTEN

Laatste maand voor juniortentoonstelling Sabi Suriname in Wereldmuseum Amsterdam

Duizenden schoolgroepen en gezinnen bezochten de afgelopen vijf jaar Sabi Suriname in het Surinamedepot van Wereldmuseum Junior in Amsterdam. Nu gaat de tentoonstelling zijn laatste maand in.

Sabi Suriname is een oproep om meer te weten te komen over Suriname, de band die Suriname met Nederland heeft en hoe Suriname met de wereld is verbonden. Nog tot eind juni is de tentoonstelling te bezoeken.

Een bezoek aan Sabi Suriname geeft een beeld van onze gedeelde koloniale geschiedenis, van de Surinaamse cultuur in Nederland én van een land wiens bevolking herkomst heeft in vier continenten.

Sabi betekent zowel weten als kennen. 'Wan no sabi kan tron wan sabi' is een Surinaams gezegde en betekent: 'Een niet-weetje wordt een wel-weetje'. En dat is precies wat er op verdieping min 7 van het museum gebeurt.

In Sabi Suriname komen kinderen en jongeren meer te weten over Suriname, de band met Nederland, de gedeelde koloniale geschiedenis en hoe Suriname met de wereld is verbonden. Kinderen varen op een korjaal door Busi Kondre, spelen het Wat is waar?-spel, ontdekken de Surinaamse keuken, doen boodschappen in de toko voor een heerlijk Surinaams gerecht, maken muziek en leren over Surinaamse feestdagen.

Surinamers die een belangrijke rol spelen in de Surinaamse geschiedenis vertellen hun verhaal in het verhalenhuis Tori Oso. En tijdens je tour kun je terecht komen in een ‘proberi’ onder begeleiding van het Sabi Suriname mati team en probeer je een rap, een instrument of een dans. De mati verrijken de tentoonstelling met hun eigen diverse persoonlijkheden en kwaliteiten en tonen de diversiteit binnen de Surinaamse cultuur.

TESTIMONIALS

Mohammed Babazadeh, theaterregisseur bij Wereldmuseum Junior in Amsterdam: "Wereldmuseum Junior heeft al sinds 1975 als succesvol kindermuseum vele generaties verwelkomd. Ook nu weer merkten we een geweldige belangstelling voor deze tentoonstelling die geheel in het teken van Suriname staat. Niet alleen voor families met kinderen, maar ook voor scholen van primair onderwijs tot en met enthousiaste brugklassers gaat een wereld open. Ze ervaren nieuwe dingen, hun woordenschat wordt vergroot, maar het is vooral een fijne manier om in een andere setting samen te zijn en samen te leren. We hebben een goed getraind team, dat elke dag vol enthousiasme klaar staat om de schoolklassen te ontvangen. Leren moet leuk zijn. We willen dat de kinderen ervaren, dat je ook lol kan hebben met leren en dat een museumbezoek niet saai hoeft te zijn."

Mati Sherlien: "Sabi Suriname is mijn leukste werkplek ooit! De Surinaamse gezelligheid, het samen koken, muziek maken en dansen zal ik nooit meer ergens anders ervaren. Het was elke dag een plezier om trots te kunnen vertellen over mijn geboorteland Suriname." 

Mati Dayo: "De momenten waarop ik kon lachen omdat iemand maizenakoekjes had gemaakt zonder suiker, weinig woorden nodig had om te communiceren, uitspraken kon doen als “ doe dat ding, naast dat ding” en iedereen precies begreep wat ik bedoelde." 

Mati Precious: "Sabi Suriname is meer dan een tentoonstelling. Het is een plek waar verhalen worden verteld, mensen bij elkaar worden gebracht en waar iedereen kan leren. Zelf heb ik hier ook heel veel mogen leren over mijzelf en mijn achtergrond." 

Een greep uit de reacties van bezoekers: 

“Mijn kinderen waren erg enthousiast en ik hoorde ze vaak roepen: Dit is heel leuk!”

“Wat een enthousiaste ontvangst en goede begeleiding. De afwisseling in luisteren en doen, indrukwekkende omgeving en enthousiaste begeleiding maakten ons bezoek compleet. Kinderen wilden niet terug naar huis.“ “Onwijs leerzaam, middag vol plezier!”

Wereldmuseum Junior heeft door de jaren heen een eigen leermethode ontwikkeld voor interactieve juniortentoonstellingen. Vanuit persoonlijke, authentieke verhalen, eigentijdse hands-on collectie en multidisciplinaire activiteiten maken kinderen een ontdekkingstocht door hedendaagse culturen.

De tentoonstelling Sabi Suriname is te zien t/m 30 juni 2024 in Wereldmuseum Amsterdam.