Afbeelding

  ©Fawaka Studio & Shot By The Kid

©Fawaka Studio & Shot By The Kid

Kleurrijke ‘Kromanti’ showcased Afro-breakdance en jong talent

Vanaf 3 april t/m 20 mei tourt ISH Dance Collective met de nieuwe familievoorstelling Kromanti door Nederland. De kleurrijke voorstelling (voor v anaf 10+) werd gemaakt vanuit ISH Talent, een platform waarmee het gezelschap talentvolle, nieuwe makers ondersteunt bij hun professionele ontwikkeling. Door bezoekers kennis te laten maken met andere culturen en rituelen is de hoop van ISH en Dietrich Pott om onderlinge verschillen te verkleinen en begrip te kweken voor elkaar

Onder de vleugels van ISH Dance Collective neemt nieuwe maker Dietrich Pott het publiek mee op reis door het binnenland van Suriname. Met breakdance als vertrekpunt en via Afro-dance ontrolt zich een verhaal over het Winti geloof. In de fantasierijke, mysterieuze familievoorstelling Kromanti gaat een groep dansers op zoek naar hun eigen spirit, op de ritmes van live percussie.
 

Winti

Winti is een traditioneel Afro-Surinaams geloof, dat tijdens de slavernij is ontstaan. De tot slaaf gemaakten uit Afrika brachten hun eigen religies mee, die zich vermengden met elementen uit de inheemse tradities van Suriname. ‘Kromanti’ is een bijpassende rituele geheimtaal. ‘Kromanti winti’ verwijst specifiek naar de goden van het element lucht, wat past bij de hoge sprongen en salto’s die dansers in deze voorstelling maken.

Maker ‘Dietje’ Pott

Choreograaf en B-Boy Dietrich Pott draagt al jaren bij aan de groei van breakdance tot een volwaardige kunstvorm. Voor Kromanti deed hij veelvuldig onderzoek naar traditionele Afrikaanse dansstijlen. Op basis hiervan ontstond er een nieuwe variant: Afro-breakdance.

Dietrich Pott | credits Fawaka Studio & Shot By The Kid.
Dietrich Pott | credits Fawaka Studio & Shot By The Kid.

Ik wil de traditionele dans graag doorgeven aan de generaties van nu. Niet alleen de opzwepende muziek en bewegingen, maar ook de boodschap: het focussen op je eigen kracht, je spirit.”

Cast

De getalenteerde cast bevat onder andere twee ijzersterke dansers uit Suriname: Winston Adaba en Stephano Linkers. Ook tonen de Nederlandse Luciano Hiwat (winnaar Red Bull Dance Your Style x Rolling Loud), Jean ‘ShinShan’ Salazar Tavera (winnaar Holland’s Got Talent) en Giorgio Prijor (winnaar Red Bull Dance Your Style Nederland) hun danskunsten.