Afbeelding

KOZP 10 jaar

Kick Out Zwarte Piet landelijke Acties 2021 | #10JaarZwartePietisRacisme-campagne

Hoewel er in de afgelopen 10 jaar van de campagne Zwarte Piet is Racisme veel bereikt is en we voorzichtig hoopvol zijn, zijn er in Nederland nog steeds plekken waar racisme niet tot nauwelijks benoemd of bestreden wordt. Daarom komt KOZP dit jaar opnieuw in actie. 

MELD JE AAN VOOR DE DEMONSTRATIES IN BREDA EN VOLENDAM 
📢Kom met ons mee demonstreren. Samen staan we sterker en samen zijn we luider. Meld je nu aan via dit formulier: https://forms.gle/njWQeGSaaJby4yLTA

Het thema van alle acties dit jaar is het tienjarig jubileum van de Zwarte Piet is Racisme-campagne. De officiële hashtags 2021 zijn: #10jaarzwartepietisracisme #KOZP2021. 

Meer informatie via: kozwartepiet.nl | kozwartepiet@gmail.com 

Het delen van deze uitnodiging in je netwerk wordt zeer gewaardeerd! 

Strijdbare groet, Kick Out Zwarte Piet

Agenda en praktische info 

2 november 2021 - Kick-Off petitie #DefundZwartePiet: Geen Publiek Geld naar Zwarte Piet - Doe Mee en Roep Jouw Gemeente Op! 
Nu Nederlandse scholen, bedrijven en steeds meer gemeenten kiezen voor een racismevrije Sinterklaasintocht, is het moment aangebroken voor alle overige gemeenten om de volgende stap te zetten en zich uit te spreken voor een inclusieve Sinterklaasintocht. Teken daarom de petitie en vraag jouw gemeente om geen publiek geld meer te geven aan een intocht met zwarte piet. Meer info via:#DefundZwartePiet 

5 november tot 5 december 2021 -  
Doe mee met de #AntiZwartePietChallenge. 

Vier je dit jaar samen met ons het 10-jarig bestaan van de Zwarte Piet is Racisme-campagne? Doe dan mee met de #AntiZwartePietChallenge en kom samen met andere voorstanders van verandering in actie tegen zwarte piet-racisme en institutioneel racisme in Nederland. Je neemt deel aan de challenge door tussen 5 november en 5 december minimaal één verzet tegen zwarte piet te plegen. Je heldendaad kan heel groot, maar ook heel klein zijn, het belangrijkste is dat je in verzet komt. Wij hebben voor jou ter inspiratie 50 acties geselecteerd. Deel jouw acties op social media met de hashtag #AntiZwartePietChallenge en meld je acties via kozwartepiet@gmail.com met je contactgegevens. Zo maak je kans op een Zwarte Piet is Racisme-hoodie/sweater/shirt en laten we de toekomstige generatie zien dat we gezamenlijk zijn opgestaan tegen racisme! klik op deze link om de actielijst te openen

13 november 2021 - Demonstratie Breda bij de intocht 
Gemeente Breda faciliteert dit jaar wederom een racistisch feestje; dit keer gevierd als heus evenement in park Valkenberg. Sinterklaascomité Breda laat telefonisch aan KOZP weten dat zij hun mening baseren op de extreemrechtse organisatie Sint en Pietengilde. Zij kunnen zich er nog steeds niet toe brengen om naar de racistische ervaringen van Zwarte mensen te luisteren;, naar mensen die racisme aan den lijve ondervinden. Dit, ondanks de informatie die hen het afgelopen jaar is aangereikt én de stadsgesprekken die zijn gevoerd. Verschillende pogingen van de lokale groep van KOZP, Breda Kan Het, om bij te dragen aan een duurzame oplossing worden structureel genegeerd.

Wij vinden deze situatie in een stad als Breda verbijsterend, omdat Zwarte mensen in Breda veel last ondervinden van racisme. Een schrijnend voorbeeld hiervan was de gewelddadige aanval op een kapperszaak in de wijk Tuinzigt nadat er een intocht met zwarte pieten door de wijk ging. 

Het wegkijken van anti-zwart racisme en het faciliteren en het vergoelijken van racistische stereotypering in Breda is voor KOZP reden om op zaterdag 13 november 2021 een landelijke demonstratie te organiseren bij de intocht in het Bredase park Valkenberg. Meer informatie via Demonstratie Breda 

14 november 2021 - Demonstratie Volendam bij de intocht 
In de grote steden wordt het begrepen dat anno 2021 intochten vrij moeten zijn van racisme. Sommige kleine gemeenten denken echter nog steeds dat het prima is als zij wel zwarte Pieten gebruiken bij de intocht. 

Een van die kleinere gemeenten die maar geen afscheid kan nemen van het ‘traditionele’ racistische stereotype zwarte Piet is Volendam. Ook dit jaar zijn er weer zwarte Pieten bij de intocht, gesubsidieerd door de gemeente en gesponsord door een lange lijst lokale ondernemingen. Voor Kick Out Zwarte Piet reden de landelijke demonstratie dit jaar in Volendam te houden. We zullen indien nodig bussen inzetten om zoveel mogelijk mensen samen te krijgen. Informatie over de tijdstippen en definitieve locatie volgt. Meer info via: Demonstratie Volendam

5 december 2021 - #10JaarZwartePietIsRacisme officieel Evenement| Terug- en vooruitblik 
Op 5 december komen wij samen in Amsterdam met betrokkenen,   vrienden en medestanders om stil te staan bij het 10-jarig jubileum van de  Zwarte Piet is Racisme-campagne. Samen zullen wij terugblikken op de strijd van de afgelopen tien jaar tegen zwarte Piet-racisme en institutioneel racisme. Daarbij leggen we de nadruk op de methodiek van de campagne, de impact op de samenleving en de geleerde lessen. Ook zullen we vooruitblikken op de toekomst: waar willen we over tien jaar staan? Wat zijn de plannen om die doelen te behalen, waar leggen we de focus en welke rol gaat het Zwart Manifest vervullen. Meer informatie over dit evenement en de locatie volgt later via onze social media en de websites van Stichting Nederland Wordt Beter, KOZP en het Zwart Manifest, houd voor nu vast de avond van 5 december vrij! 

Over #10JaarZwartePietIsRacisme 
10 jaar geleden werd op 1 juli 2011 de Zwarte Piet is Racisme-campagne gelanceerd in het Oosterpark in Amsterdam, op de dag dat de afschaffing van de slavernij gevierd en herdacht wordt. De drie kernleden achter de campagne waren de kunstenaars Jerry Afriyie, Quinsy Gario en Raul Balai. Hun vurige wens was dat Nederland de racistische karikatuur zwarte Piet zou afschaffen en zijn koloniale- en slavernijverleden onder ogen zou zien en erkennen. Het moest afgelopen zijn met het anti-zwart racisme dat de Zwarte gemeenschappen in Nederland en in het Caribisch gebied dagelijks ondervonden. 

De campagne is inmiddels uitgegroeid tot een duurzame nationale beweging en heeft het koloniale- en slavernijverleden op de politieke agenda en midden in een nationale discussie geplaatst. Het heeft zichtbare en tastbare veranderingen in gang gezet: de nieuwsgierigheid voor ons koloniaal verleden is gewekt in het onderwijs, bij ondernemers en in de politiek. Uit steeds meer peilingen zien wij dat de meerderheid voor het aanpassen van zwarte Piet is, de nationale en vele lokale intochten zijn afgestapt van de racistische karikatuur. Na jarenlange weigering heeft minister-president Mark Rutte vorig jaar niet alleen een gesprek met KOZP gevoerd, maar ook ministeries aan het werk gezet om institutioneel racisme te bestrijden. Mooie woorden waarvan we hopen dat ze dit jaar in daden worden omgezet.