Afbeelding

Sebastiaan Rodenhuis Fotografie - Keti Koti SPOT 2022 - Afraw Nation (Nederlands Kampioen Streetdance)

Afraw Nation (Nederlands Kampioen Streetdance)| Sebastiaan Rodenhuis Fotografie - Keti Koti SPOT 2022 -

Keti Koti Viering Groningen presenteert breed cultureel programma in juni, juli en augustus

Keti Koti Viering Groningen presenteert in juni, juli en augustus een breed cultureel programma in de stad Groningen rondom de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij 150 jaar geleden.

Afbeelding

Banner Keti Koti

Op het programma staan muziek, spoken word, dans, poëzie, theater, lezingen, eten en rondleidingen. In de buitenlucht vinden stadswandelingen en Kwaku Groningen plaats. Op zondag 11 juni 2023 gaf Kirsten de Wrede, wethouder cultuur, het startsein voor Keti Koti Viering Groningen 2023 in Museum aan de A. Ze opende hier onder grote belangstelling, ‘Zwart in Beweging’ met werk van zes kunstenaars met roots in de Afrikaanse diaspora.

Noorderpoort organiseert wederom een Keti Koti week voor studenten met afsluitend programma in de Akerk en Dia di Tula Groningen sluit het culturele programma op 17 augustus af met een middag- en avondprogramma rondom Tula, leider van de slavenopstand op Curaçao in 1795. Het hoogtepunt van het programma is op zaterdag 1 juli op verschillende plekken in de stad. Met voor het eerst een programma in het Noorderplantsoen, georganiseerd door Kwaku Groningen.


Kijk voor het complete programma op ketikotivieringgroningen.nl.


Opening Zwart in Beweging - Joost Nuijten - Innuendo Fotografie
Opening Zwart in Beweging - Joost Nuijten - Innuendo Fotografie-32

150 jaar afschaffing slavernij Met de Emancipatiewet van 1 juli 1863 werd in Suriname en op de Nederlandse Antillen de slavernij afgeschaft. Vrijgemaakten werden contractueel verplicht nog tien jaar door te ‘werken’, waarmee de slavernij voor velen pas eindigde in 1873. Het Herdenkingsjaar Slavernijverleden start op 1 juli 2023 en loopt tot 1 juli 2024, hierbij wordt in het gehele Koninkrijk stilgestaan bij deze gezamenlijke geschiedenis en hoe dit vandaag de dag, ook bij vele Groningers, nog een rol speelt in de samenleving.

Keti Koti betekent letterlijk ‘De ketenen zijn gebroken’ in het Sranan Tongo, de taal van Suriname. In de taal van de voormalige Nederlandse Antillen, het Papiamentu, is dat ‘Kibra Kadena’, en de bovenwindse eilanden noemen het Emancipatiedag of Emancipation Day. Keti Koti Viering Groningen 2023 wordt mogelijk gemaakt door gemeente Groningen.

Deelnemende partijen zijn Akerk, Dia di Tula Groningen, Discriminatie Meldpunt Groningen, GRID Grafisch Museum Groningen, Groninger Museum, Kwaku Groningen, Museum aan de A, Noorderpoort, Pittig Gekruid, SPOT/De Oosterpoort en Theater de Steeg.

Uitganspunten van Keti Koti Viering Groningen 2023 zijn onder meer het creëren van bewustwording en het herdenken en eren van de kracht waarmee inheemse en Afrikaanse tot slaaf gemaakte voorouders wisten te overleven en hun vrijheid wisten te bewerkstelligen. Ook is er aandacht voor het delen van historische feiten, verhalen en vondsten over het trans-Atlantische slavernijverleden met alle bevolkingsgroepen in de hedendaagse maatschappij.

Trans-Atlantisch slavernijverleden In de 17e en 18e eeuw was Nederland verantwoordelijk voor de handel in mensen en slavernij. Er werden tot slaaf gemaakte mensen uit Afrika gehaald om te werken op de plantages in Suriname en de Nederlandse Antillen. Het Nederlandse trans-Atlantische slavernijverleden heeft invloed op het
heden. Je ziet de sporen ervan terug in onze maatschappij en in de levens van Nederlanders van vandaag.

Deze geschiedenis, en de doorwerking daarvan, is nog nauwelijks onderdeel van het collectieve Nederlandse bewustzijn; het wordt ten onrechte vaak beleefd als ‘het verhaal van die ander’. Daarom is het belangrijk dat deze geschiedenis meer wordt gekend en erkend.