Afbeelding

Free Heri Heri

Keti Koti in Den Haag: Free Heri Heri For All x The Black Hague Experience

1 juli 1873. De afschaffing van de slavernij wordt dit jaar groter gevierd dan ooit. Naast de nationale herdenking op het museumplein in Amsterdam zijn er veel lokale evenementen. In Den Haag slaan creatief productiebureau KIP Republic en The Black Hague Experience – een ontmoetingsplek voor zwart en Caribisch ondernemerschap in Den Haag - de handen ineen voor een dag vol herdenking, verbinding en viering samen met poppodium PAARD en Theater Diligentia.

Afbeelding

Flyer van Keti Koti in Den Haag

KIP Republic deelt sinds 1 juli 2020 in samenwerking met verschillende organisaties en partners gratis Heri Heri uit: ‘een gerecht dat door veel van onze tot slaaf gemaakte voorouders op plantages over de hele wereld tijdens de trans-Atlantische slavenhandel werd gekookt.[1]. Free Heri Heri For All is in het leven geroepen om de voorouders te herdenken, om het verleden te verbinden met het heden en om het bewustzijn omtrent het koloniale erfgoed te vergroten. Wat begon als een lokaal initiatief in Amsterdam is uitgegroeid naar een nationaal event. Dit jaar is in 10 provincies, in samenwerking met 100 partners en verdeeld over 70 locaties gratis Heri Heri af te halen. The Black Hague Experience maakt zich op voor een Haagse editie met poppodium PAARD en Theater Diligentia.

Den Haag kent een bewogen periode met betrekking tot de erkenning van het slavernijverleden van de stad. Excuses werden gemaakt door de gemeente Den Haag, de provincie Zuid-Holland en de minister-president. Daarnaast komt er een Haags slavernijmonument en is in Den Haag de eerste Adviescommissie Koloniaal en Slavernijverleden van Nederland geïnstalleerd. Onder andere door deze gebeurtenissen zetten ruim veertig Haagse ondernemers uit de Afrikaanse diaspora zich in voor de Free Heri Heri For All x The Black Hague Experience activiteiten van 1 juli.

Poppodium PAARD

Op 1 juli start er om 12:00 uur een ceremonieel plengoffer vanuit de Afro-Surinaamse en Caribische groep Asina. Bezoekers kunnen een gratis Heri Heri maaltijd ophalen en wandelen door de indoormarkt met kraampjes van lokale non-food en foodbedrijven. Onder leiding van Jessica Riedewald en Frandjescka Balootje zijn er speeches van Maria Toko, voorzitter Lilian Callender van Comité 30 juni/1 juli Den Haag en van Anne Koning namens de Provincie Zuid-Holland. Studentenvereniging Tribez organiseert een debat over de positie van de zwarte gemeenschap in Den Haag en er is dans, spoken word, een presentatie vanuit de Marron gemeenschap en swingende muziek. De dag wordt gevuld met liveoptredens van Ruwhel & The Bigi Blues Band, kawina formatie 2Gether, muziekband O.G. Explosion en met Mama Africa Soundsystem als nachtelijke afsluiter.

Theater Diligentia

Van 12:00 tot 16:00 uur kunnen mensen terecht voor een gratis Heri Heri maaltijd en een markt waar verschillende Black & Brown Owned Businesses hun producten en/of diensten aanbieden. Haagse rapper en maker Glodi Mbwete en coach Wendy Lopes cureren een inhoudelijk programma met optredens en workshops van diverse makers uit Den Haag. Er is een creatieve en educatieve activiteit, waar kinderen tussen de 7 en 12 jaar op een kindvriendelijke manier leren over Keti Koti. Verder vindt er tweemaal een dialoogtafel plaats onder leiding van activist Riiziane Golamun, laat Hadiatou Barry zien hoe je traditionele headwraps kunt binden en zijn er muziek- en spoken word optredens van Jhilani Wijsman, Sherr en U-Shine (Uchaindani Watson). Daarnaast zal de Nationale Herdenking op schermen worden uitgezonden.

Meer informatie is te vinden via www.theblackhagueexperience.nl, http://www.paard.nl, http://www.diligentia-pepijn.nl, www.kiprepublic.com en www.freeheriheriforall.com


[1] https://www.freeheriheriforall.com/