Afbeelding

Studioknxx

Julianknxx presenteert solotentoonstelling “Chorus in rememory of flight” bij kunstruimte Metro54

Vanaf 23 maart is “Chorus in Rememory of Flight” te zien bij kunstruimte Metro54 waarbij kunstenaar en filmmaker Julianknxx thema’s als erfenis, verlies, herinnering en  verbondenheid onderzoekt terwijl hij de grenzen tussen geschreven woord, muziek, performance en beeldende kunst vervaagt. Vanuit zijn persoonlijke geschiedenis ondergraaft hij dominante visies over Afrikaanse kunst en cultuur en creëert hij nieuwe, collectieve verhalen.

Voor dit project reisde de kunstenaar door Europa en verkende grotendeels persoonlijke, diasporische verhalen van zwarte en Afrikaanse diasporische leefwerelden. Hij werkte samen met lokale muzikanten en koren. Het koor is een metafoor voor gemeenschap, en elke koorzanger symboliseert een veelheid aan geschiedenissen, gezichten en dromen. Wat betekent het om in tussenruimtes te bestaan? Met zang en muziek als vormen van verzet roept de tentoonstelling nieuwe inzichten op over wat het betekent om gevangen te zitten tussen, en te zijn van, meerdere plaatsen.

Koren en muzikanten uit steden in heel Europa geven uiting aan één enkel refrein: "Wij zijn wat er van ons overblijft", en veranderen de tentoonstelling in een gedeelde ruimte voor dialoog. Als interventie op deze rondreizende tentoonstelling stelt Metro54 samen met Julianknxx een programma bestaande uit performances, bijeenkomsten, workshops en een film screening samen dat zich richt op de diverse, diasporische verhalen die Amsterdam en Rotterdam kenmerken.

Over Julianknxx

Julianknxx (Julian Knox) is dichter, performer en filmmaker. 'Als iemand die geïnteresseerd is in mensen, op zoek is naar de verbindingen tussen ons', zo omschrijft Julianknxx zichzelf het liefst. Als kunstenaar verkent hij thema's als verlies, erfenis en verbinding. Centraal staat de relatie tussen het lichaam en de Zwarte psyche. Julianknxx is artist in residence bij 180 Studios in Londen en heeft tentoongesteld bij Barbican, Londen (2023), Tate Modern, Londen (2023) en Art Basel Conversations: Sonic Performance, Basel (2023). Recente groepstentoonstellingen zijn onder andere Rites of Passage, Gagosian, Londen (2023).

Over METRO54

Metro54 is een kunst en community ruimte voor kunstenaars, denkers, activisten en schrijvers die de grenzen van hun (kunst)disciplines verleggen, met speciale aandacht voor de talenten die hun inspiratie halen uit globale en hedendaagse visuele, stedelijke en sonische culturen.

INFORMATIE TENTOONSTELLING
Opening: 22 maart 18:00 - 21:00 uur
Tentoonstelling datum: 23 maart t/m 25 mei 2024
Openingstijden: do - vrij 12:00 - 18:00 uur
Locatie: Metro54, Westerdoksdijk 597, Amsterdam