John Leerdam ontvangt Global Anti-Racism Champions prijs in Washington
Voormalig Tweede Kamerlid John Leerdam die tegenwoordig één van de trekkers is van het aankomende Slavernijmuseum, heeft op maandag 21 oktober uit handen van Anthony Blinken, de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken een prijs voor Global Anti-Racism Champions ontvangen. Dit gebeurde tijdens een ceremonie in Washington.
De Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Shefali Razdan Duggal, schrijft in een bericht dat Leerdam de rijs ontvangt samen met vijf andere personen uit het maatschappelijk middenveld wereldwijd, die uitzonderlijke moed, kracht, leiderschap en toewijding hebben getoond om de mensenrechten van leden van gemarginaliseerde raciale, etnische en inheemse gemeenschappen, waaronder mensen van Afrikaanse afkomst, te bevorderen en systemisch racisme, discriminatie en vreemdelingenhaat in hun gemeenschappen te bestrijden.
Ik heb John genomineerd voor deze prestigieuze prijs vanwege zijn ongelooflijke staat van dienst en voortdurende inspanningen om rassendiscriminatie en ongelijkheid in de Nederlandse samenleving en daarbuiten aan te pakken. Al meer dan veertig jaar gebruikt John zijn stem op vele platforms - van theaterpodia en museumtentoonstellingen tot het parlement en mediaoptredens - om deze belangrijke onderwerpen aan te kaarten. Zijn onvermoeibare inspanningen om bewustzijn te creëren over de vaak over het hoofd geziene hoofdstukken van de Nederlandse koloniale geschiedenis en de blijvende erfenis van slavernij zijn essentieel geweest om meer begrip en dialoog te bevorderen.
De Global Anti-Racism Champions (GARC) Award, opgericht in 2023, eert personen uit de burgermaatschappij wereldwijd die uitzonderlijke moed, kracht, leiderschap en toewijding hebben getoond om de mensenrechten van leden van gemarginaliseerde raciale, etnische en inheemse gemeenschappen te bevorderen, waaronder mensen van Afrikaanse afkomst, en om systemisch racisme, discriminatie en vreemdelingenhaat in hun gemeenschappen te bestrijden. De GARC-prijswinnaars zijn uitstekende leiders uit de burgermaatschappij, die werden genomineerd door Amerikaanse ambassades en consulaten over de hele wereld.
De prijsuiteikingsceremonie is hier te zien
De zes prijswinnaars van dit jaar zijn:
Dintie Sule Tayiru: een mensenrechtenactivist voor de Fulbe-gemeenschap uit Ghana
Elvis Shakjiri: een Roma-mensenrechtenactivist uit Noord-Macedonië
Urmila Chaudhary: een Dalit- en arbeidsrechtenactivist uit Nepal
Tanya Duarte: een Afro-Mexicaanse feministe en antiracismeactivist uit Mexico
Tomasa Yarhui Jacomé: een inheemse politieke leider en mensenrechtenactivist uit Bolivia
John Leerdam: een zwarte Nederlandse activist en voormalig parlementslid uit Nederland