Afbeelding

joan nunnely

Joan Nunnely, no 33 bij D66."Doe iets met je zichtbaarheid. Dat wordt nu de opdracht"

Joan de Windt interviewde haar naamgenoot Joan Nunnely, kandidaat Tweede Kamerlid.


joan nunnely

Joan: “Ik kom uit een behoorlijk Surinaams gezin. Mijn moeder kwam in 70 naar Nederland en haalde mijn broer en zus later op uit Suriname. Zij was een hele hardwerkende vrouw, ze had meerdere banen tegelijk en ze wou alles uit het leven te halen om voor ons meer kansen te scheppen. Het ontroert mij enorm, want ze is nu op.  Dat harde werken doet wat met het lichaam, en zeker als je in die periode als zwarte vrouw je omhoog moest opboksen.

Mijn moeders moeder was hier al veel eerder naar toe gekomen. Dat was een kleine maatschappelijk betrokken vrouw met een houding van: we gaan er gewoon voor. Mijn vader was niet heel veel in beeld, maar als hij in Nederland kwam dan WAS papa er. Ik kijk met veel bewondering naar hem. Het maatschappelijk en sociaal betrokken zijn zit wel (problemen) in mijn DNA. Het was een gezin met veel dynamiek en energie, ook wel djugudjugu hoor. Maar we kregen de opdracht alles uit het leven halen. En je Diploma Was Je Man.

Uit die hoek kom ik.

Waarom D66

Waarom D66? Omdat ik na heel veel onderzoek met die richtingwijzers van de politieke partijen hier op uitkwam. Ik ben grootgebracht met Joop den Uijl en de PvdA.  Maar ik wou weten:  welke partij zorgt nu voor goed onderwijs, ook in het kader van” je diploma is je man”. En D66 is internationaal, dat betekent openstaan voor migratie en het delen van de rijkdom, en omkijken naar je medemens. Die richtingwijzers van D66 vond ik zo mooi, het deed mij aan de Hernhutters denken. De hernhutter Maarten Luther hing 95 stellingen op aan de kerkdeur (dit gebeurde in 1517 jdw), ik las ze, ze zijn ontzettend mooi. Ik ben opgevoed met de EBG. Het gaat om je morele kompas .

Rotterdam is behoorlijk rechts geworden met de opkomst van het populisme. Ik wou gaan meedenken over het beleid, meedenken over programma’s. Hoe zorgen we dat de top niet wit blijft, want zonder diversiteit kom je er niet. Ja, het lijkt soms vechten tegen de bierkaai, maar  t’is dat ik 1meter 56 ben en veerkracht heb, anders had ik misschien gezegd, laat maar, ‘t is niet te doen. Mijn moeder behaalde het ene diploma na het andere en kreeg nooit die plek die ze verdiende. Je moet continu zorgen voor bewijsmateriaal dat je mee kunt doen en even goed bent. Maar opgeven is geen optie. We hebben zeker te maken met uitsluitingsmechanismen, dat mag je niet ontkennen. Ik ben heel blij met Black Lives Matters (BLM), want nu ziet iedereen dat het er is, en dat zwarte mensen op hoge posities dat nu ook durven zeggen.

Mondjesmaat verbetert het, ik heb veel talentvolle mensen meegenomen. Ik zit er middenin, anders zou ik het erg traag vinden gaan. Daarom vind ik ook dat BLM door moet zetten. Maar er gebeurt zeker wel wat. Kajsa Ollongren met die slavernijdialoog waar ook Typhoon in zit, Ingrid van Engelshoven die ook commissies oppakt. Wouter Koolmees schreef een prachtig stuk in Trouw afgelopen (https://www.trouw.nl/opinie/het-integratiedebat-is-blijven-hangen-in-de-vroege-jaren-2000~bf586c43/) weekend. En dan de beweging achter de partij; er zijn zoveel leden die zeggen: dit kunnen we niet accepteren.  De Toeslagenaffaire, dat kunnen we niet accepteren, dit kunnen we anders organiseren.

Hagelwitte top

Maar de top is nog steeds hagelwit, overal. We hebben gewoon bruglopers zoals ik nodig, Mijn moeder en grootmoeder, die hebben het vlammetje bij mij aangestoken.

Ik ben blij met Vrouwenquota, ook in  Raden van Commisarissen. Maar we zien toch dat er voornamelijk witte vrouwen worden aangenomen.Vooral in covidtijd, nu er krapte ontstaat, moeten we massa creëren om dit te agenderen. We kunnen nu niet opgeven omdat er covid is.

De witte man wordt ook niet aangesteld door de witte vrouw, de zwarte man heeft teveel energie en de zwarte vrouw is te sterk en zou haar positie wel eens kunnen overnemen. Ik ben geen wetenschapper en ik heb geen onderzoek gedaan, dus ik kan dit niet hard maken.  Ik zie natuurlijk wel heel veel, vanuit al mijn functies. Er zijn nu ook heel veel vrouwen in HRfuncties, en als ik ‘t benoem zie je toch wel iets van herkenning. En benoemen moet, dan kun je zien waar de hiaten zijn. Dat kan alleen maar als we zien waar de gaps liggen en bereid zijn die aan te pakken. Op dit moment ben ik een soort van Gotu (iemand die netwerken heeft en mensen kan verwijzen) op die arbeidsmarkt, maar ik kan het niet in mijn eentje. Er zijn echt heel veel vrouwen van kleur die deze processen ook doorzien, net als de theoloog Maarten Luther die in zijn stellingen zei:  dit doen we niet meer, en daar houden we mee op, we zullen het anders moeten organiseren.

Heb je een bepaalde lijfspreuk of levenswijsheid waarnaar je leeft?

Ook al heb je nog maar 1 gulden, koop altijd iets voor jezelf. Voor mij betekent dit dat hoe druk ik het ook heb, ik altijd een moment neem om te ontspannen, met een glaasje wijn, een warm bad of een kop koffie.

Wat red je uit een brandend huis?

Een lijkwade heeft geen zakken, je neemt alleen de ervaring in je hart mee. Als ik de kans krijg mijn brandend huis, nog een keer binnen te gaan om iets te pakken, dan ga ik niet. Mits mijn kinderen en partner al buiten zijn ga ik niet terug naar binnen. Ik ben niet zo gehecht aan materie. Dat vind ik fijn want dat geeft veel vrijheid.

Waar mogen we jou over 4 jaar op afrekenen, als je in de kamer komt?

Dat er veel meer mensen van kleur in de politiek zitten of in opleiding zijn daarvoor, dat mensen zich herkennen en dat de arbeidsmarkt inclusief wordt. En dat we in alle lagen van samenleving en organisaties zichtbaar worden, ook bij ministeries. Ook komen er meer bestuurders in het onderwijs die snappen waarom er in een gezin twee laptops zijn terwijl er vijf mensen wonen. De generatie die eraan komt moet ook in de raden van toezicht en in de commissariaten.

Op internet word je op verschillende plekken geroemd om jouw vermogen talent te herkennen

Ik ben goed in talent vinden, ontwikkelen, en te helpen ontdekken: wat drijft jou nou. Vaak kan men zijn eigen talent niet benoemen. Als je ze kan ondersteunen om een top 3 of 5 te benoemen, te weten waar ze goed in zijn…, dan bereik je veel meer, dan herken je je eigen intrinsieke motivatie en dan weet je hoe je dat op moet zetten en invullen. Dat is mijn kracht, dat vind ik fascinerend. Met mijn jonge studenten voer ik continu dat gesprek. ik begeleid studenten van 17 tot 25 jaar op onder meer de Hogeschool van Rotterdam (RAc)..

Leg altijd de focus op de zaken waar je drijfveren liggen. Je roadmap is belangrijk, die moet je in beeld hebben. Als je nu politiek assistent bent, wil je later misschien wel leidinggever of director worden, en over drie jaar misschien wel bestuurder van dit bedrijf. Het is belangrijk om dit te weten, zo’n plan te hebben en ook uit te spreken. Wees zichtbaar. Dat is moeilijk voor ons, we komen van heel ver. Wees zichtbaar. We proberen ons kleiner te maken, maar we vallen toch wel op.

Doe iets met je zichtbaarheid. Dat wordt nu de opdracht.

Meer kleur in de kamer

Meer kleur in de kamer is heel belangrijk, vooral voor de herkenning.  Er zijn zo’n 27 mensen van kleur op alle lijsten, als wij onze achterbannen oproepen om te gaan stemmen, dan krijgen we meer kleur in die kamer.

Wat is jouw strategie als je in een debat plots de feitelijkheden niet kent, of je standpunt niet goed kunt onderbouwen, of de feiten gewoon niet hebt?

Ik ben niet bang, daardoor geef ik anderen de ruimte. Als ik ergens voor sta dan ga ik er ook voor. Maar als het gaat over onderwerpen waar ik weinig van af weet, dan hou ik mijn mond. Maar dat wordt heel anders als het over bijvoorbeeld onderwijs of  arbeidsmarkt gaat. Dan zul je zeker van mij horen

Welke fout zul jij nooit meer maken?

Dat hangt helemaal van de situatie af. Ik zal zo’n situatie altijd proberen te voorkomen door me goed voor te bereiden. Maar anders zal ik zeggen: Ik kom erop terug, of het debat omzeilen, of gewoon transparant zijn en zeggen: Ik weet het antwoord niet.  Maar door de mand vallen en voor gek staan, daar ben ik niet zo van. Iets wat mij niet overkomt is niet voorbereid zijn op een uitnodiging of een situatie, niet weten met wie ik aan tafel zit. Research doen of laten doen, maar ik wil weten met wie ik aan tafel zit.

Hoe luister jij naar de burgers/kiezers?

Er zijn drie groepen van mensen. Je hebt mensen die vanuit ambitie iets oppakken, zij willen dat er iets mee gebeurt. Dan heb je mensen die aandacht willen geven en krijgen om iets beter te begrijpen. En tenslotte heb je mensen die willen worden erkend, die benoemd of genoemd willen worden. Ook afhankelijk daarvan besluit je of je mensen antwoordt dat je erop terug zult komen, of dat ze het op papier moeten zetten of dat je ze uitnodigt voor een kop koffie.

Iets wat mij niet overkomt is niet voorbereid zijn op een uitnodiging of een situatie, niet weten met wie ik aan tafel zit. Research doen of laten doen, maar ik wil weten met wie ik aan tafel zit.

Hoe ga jij het verschil maken binnen de partij en de campagne?

Ik heb het verschil al gemaakt. Ik ben met 5 plaatsen  omhoog gegaan, van plaats 38 naar 33 op de lijst. Dat kan alleen als iedereen je kent. Ik gun iedereen het podium, en ik heb al van alles gedaan voor de partij.

De tweede kamer wordt een nieuwe ervaring.  De camera's zijn continu op je gericht je zult je op een andere manier moeten voorbereiden. Ik kan er niet direct een antwoord op geven omdat ik die ervaring nog niet heb. Maar er zijn gelukkig veel mensen die willen helpen. En je moet allerlei zorgen voor je eigen mentoren.

Hoe inspireer jij mensen?

Door goed te luisteren, aandacht geven, aanmoedigen en de ander accepteren, hoe die er ook uitziet. 

Hoe ga je om met de emoties van kiezers?

De verlenging van de lockdown doet heel veel met mensen, dan luister ik. Ik wil gewoon dat deze mensen gehoord worden.

Tenslotte: Waarom moet ik op jou stemmen?

#33 is gewoon een heel mooi getal. Ik ben van mening dat ik een ander geluid laat horen door mijn ondernemerskant, mijn afkomst, humor, betrokkenheid. En ik hou van het leven en snap hoe complex het kan zijn voor mensen.