Afbeelding
Jerry Afriyie: duurzame anti-racisme oplossing niet verspelen met cosmetische aanpassingen
Activist Jerry K.L. Afriyie, bekend van Kick Out zwarte piet en Stichting Nederland Wordt Beter, ziet “wederom een bewogen en strijdbaar jaar achter ons” wanneer hij terugblikt op 2021. In zijn nieuwjaarsgroet op dinsdag 4 januari zegt hij er nu al naar uit te kijken om ook dit jaar "samen met jou" de strijd tegen institutioneel racisme en voor een inclusief Nederland voort te zetten.
Afriyie:
We zijn 2021 gestart met nieuwe energie. De adrenaline van de geslaagde BLM-protesten in 2020, die meer dan 70.000 mensen trokken, gierden nog altijd door ons strijdbare lijf. Ik hoorde dan ook links en rechts van mij hoopvolle woorden als “we zijn er bijna”, “zwarte piet is passe” of zelfs “we moeten ons nu niet meer op zwarte piet focussen”
Afriyie benadrukt dat Stichting Nederland Wordt Beter (NLWB) is opgericht met een helder doel en een specifieke opdracht aan Nederland: binnen 15 jaar (2010-2025) zwarte piet afschaffen, meer educatie over het Nederlands koloniaal en slavernijverleden, met name in het onderwijs, en het trans-Atlantische slavernijverleden erkennen met een Nationale Herdenking en Viering.
Hij zegt vooraf al te hebben geweten dat dit geen makkelijke taak en vertelt hoe hij en andere medestanders van het begin af aan vele vernederingen, bedreigingen en gewelddadigheden moeten trotseren.
"Ik begrijp dus als geen ander de vurige wens om versneld de doelstellingen te realiseren of om onszelf wijs te maken dat we er bijna zijn."
Wij moeten echter voorkomen dat we deze unieke kans op een duurzame anti-racisme oplossing verspelen met cosmetische aanpassingen.
"Als de protesten in Volendam en Breda ons dit jaar iets hebben laten zien, is dat we van ver zijn gekomen, maar dat zwarte lichamen en levens (en die van medestanders) nog altijd niet vanzelfsprekend op dezelfde bescherming kunnen rekenen als witte lichamen en levens. We kunnen de strijd tegen institutioneel racisme pas afronden wanneer we ervan overtuigd zijn dat de volgende generaties niet gedwongen zijn dezelfde strijd en discussies aan te gaan.”
Hij blijft hoopvol. “De 70.000 mensen die naast ons stonden tijdens de BLM-protesten in 2020 lieten zien dat onze boodschap steeds meer weerklank vindt buiten de randstad en onder veel jongeren in het land. Nu dat we met zovelen het gedachtegoed delen dat ons land institutioneel racisme en zwarte piet moet veroordelen en bestrijden, moeten we juist doorpakken. Corrigeer ons waar wij de mist in gaan, steek je handen uit waar je ons kan verlichten en blijf strijdbaar op je eigen manier en vanuit je eigen kracht.”
“Dit jaar hebben wij stilgestaan bij het tienjarig jubileum van de Zwarte Piet is Racisme-campagne. Het is een mijlpaal die blootlegt wat wij kunnen bereiken als wij samen komen, schouder aan schouder, naast elkaar en voor elkaar. Het is mij nooit ontgaan dat ik mij in een gezelschap bevindt van mensen met een veeleisende baan, een gezin dat jullie volle aandacht nodig heeft, een studie die de nodige stress met zich meebrengt en medestanders die zich niet laten weerhouden door een lichamelijke beperking. Ik ben hoopvol, niet omdat we er al zijn, maar omdat wij elkaar hebben om een beter Nederland achter te laten.”
Afriyie rapporteert ook over vooruitgang die geboekt is, over alle drempels heen. “Door de maatschappelijke gevolgen van de virusuitbraak zijn wij de afgelopen tijd extra gemotiveerd geweest om onze doelstellingen op een creatieve manier te behalen. Zo hebben wij gratis lespakketten ontwikkeld, meer dan 2000 inclusieve sinterklaaspakketten verspreid, met name in Limburg en Drenthe en hebben wij een nieuwe website gelanceerd met een tijdlijn van de campagne tot nu toe,” geeft hij aan.
Foto: Mark Uyl via FB Jerry King Luther Afriyie