Initiatiefnemers #1julivrij: CDA verschuilt zich
Het CDA heeft duizenden brieven van burgers ontvangen met daarin de oproep om van 1 juli een nationale feestdag te maken. Toch probeert de partij de verantwoordelijkheid af te schuiven op het “maatschappelijk middenveld” terwijl de samenleving zich juist al duidelijk heeft uitgesproken: meer dan 60.000 mensen tekenden al eerder de petitie hiervoor,evenals 3500 brievenondertekenaars nu en 100 bedrijven die hun werknemers op 1 juli vrijgeven. De wil vanuit het maatschappelijk middenveld is er dus. Nu het CDA nog.
Dit zeggen Initiatiefnemers van de actie Nederland Wordt Beter, FunX, The Black Archives, De Goede Zaak, LUSH en Tony’s Chocolonely in een persbericht vandaag.
Het bericht zegt dat het CDA neer dan 3500 brieven al heeft ontvangen met daarin de oproep om van 1 juli, ofwel Keti Koti - Dia di Abolishon - een erkende nationale feestdag te maken. De initiatiefnemers van de actie richten zich specifiek op de CDA-fractie omdat deze een sleutelpositie heeft om een meerderheid in de Tweede Kamer te krijgen voor de bestendiging van 1 juli als nationale feestdag.
Ze zeggen dat het CDA zich verschuilt. "Het CDA heeft inmiddels gereageerd door te stellen dat het aan het "maatschappelijk middenveld" en niet aan de politiek is om te besluiten of 1 juli een nationale feestdag moet worden vanwege de afschaffing van de slavernij. Onzin volgens de betrokken partijen. Het instellen van een nationale feestdag is bij uitstek een politieke kwestie en niet iets dat de detailhandel, ngo’s of horeca kan beslissen."
|
De roep om van 1 juli een nationale feestdag te maken wordt elk jaar luider. In 2021 tekenden binnen 1 week meer dan 60.000 mensen hiervoor een petitie. In 2022 hebben ruim 100 bedrijven hun personeel en medewerkers vrijgegeven op 1 juli en namen meer dan 1000 mensen zelf vrij als statement. Ook politiek gezien wordt het initiatief ondersteund. D66, PvdA, SP, GroenLinks, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, Volt, BIJ1 en DENK staan allemaal positief tegenover het voorstel om van 1 juli een nationale feestdag, waarop we vrij zijn- te maken.
Na 1 juli richten de initiatiefnemers zich tot het bedrijfsleven. Na de 100 bedrijven en organisaties die zich vorig jaar hebben aangesloten, is nu de ambitie om dit herdenkingsjaar tot 1000 bedrijven te komen.
Meedoen
Via de website www.degoedezaak.org/1julivrij stuur je een brief naar de CDA Tweede Kamerfractie met de oproep om van 1 juli een erkende nationale vrije dag te maken. Door vervolgens de post te delen met #1julivrij help je mee om deze belangrijke boodschap met de rest van Nederland te delen. Op deze website zijn tips verzameld met boeken en podcasts om meer te leren over het slavernijverleden. Daarnaast kun je de campagneboodschap laten zien aan je werkgever met de vraag om ook vrij te geven op 1 juli.