Afbeelding

foto uit voorstelling Martin Luther King van Urban Myth ©Jean van Lingen

Indrukwekkende familievoorstelling Martin Luther King (8+) terug in de theaters

Duizenden kinderen maken kennis met de droom van Martin Luther King

De muzikale theatervoorstelling Martin Luther King (8+) keert terug  in de theaters.  In 2019 won deze voorstelling de Gouden Krekel voor ‘meest indrukwekkende jeugdproductie’. 55 jaar na de moord op King en 150 jaar na de echte afschaffing van de slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden geeft Urban Myth het indrukwekkende verhaal van King opnieuw een podium over de droom voor gelijke rechten. Hiermee inspireert Urban Myth een nieuwe generatie tot het volgen van hun dromen. Op 26 februari 2023 is de première in Theater De Krakeling in Amsterdam. Tot en met 30 april 2023 is deze succesvolle voorstelling te zien in theaters door het hele land. 

Martin Luther King - de voorstelling
Martin Luther King is een muzikale familievoorstelling. Het verhaal begint in 1937 wanneer Martin voor het eerst naar school gaat. Hij mag niet met zijn beste vriend naar school, maar moet naar een school voor alleen zwarte kinderen. Een gevoel van onrechtvaardigheid komt bovendrijven en wakkert een vuurtje aan dat niet meer te doven is. Hoe ver is Martin bereid te gaan voor het verkrijgen van gelijke rechten?

Een gezamenlijke strijd anno 2023
De krantenkoppen laten zien dat gelijke rechten nog niet hebben geleid tot gelijke behandeling. Door de huidige Black Lives Matter-beweging en de aandacht voor racisme in organisaties, politiek en diverse lagen in de samenleving, krijgt de voorstelling - ontwikkeld in 2018 - een nieuwe dimensie: In 2018 was racisme een ‘zwart verhaal’. Nu is het een gezamenlijk verhaal waarin we allemaal verantwoordelijkheid (kunnen) dragen.

Droom van Martin Luther King nog steeds hoopgevend voor volgende generatie
De actualiteit liegt er niet om. Het aantal discriminatiemeldingen en -registraties in 2020 en 2021 steeg opvallend sterk ten opzichte van 2019. In de jaren van groei van Black Lives Matter (BLM)en de coronapandemie werd er vooral meer melding gemaakt van discriminatie op grond van herkomst, waar huidskleur en afkomst onder vallen. Een zeer recent rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau concludeert bovendien dat kinderen van ouders met een migratieachtergrond meer discriminatie ervaren dan hun ouders.

Martin Luther King bespreekt aan de hand van geschiedenis hoe de jeugd, onze toekomst, een belangrijke rol kan spelen in de strijd tegen discriminatie op grond van huidskleur of afkomst. 

Persoonlijke ervaringen cast
Jörgen Tjon A Fong schreef het script en regisseert wederom deze voorstelling. In zijn werkwijze geeft Tjon A Fong zijn cast standaard de ruimte voor het invoegen van persoonlijke ervaringen: Hoe hebben de acteurs de ontwikkelingen op het gebied van racisme beleefd? Zijn er (jeugd)ervaringen, herinneringen, situaties waar zij nu anders naar kijken? Welke invloed heeft de groei van de BLM-beweging gehad op hun hoop, idealen, dromen?
Vrijwel de voltallige oorspronkelijke cast treedt weer aan voor deze reprise: José Montoya - in de rol van Martin Luther King - , Viktor Griffioen, Noah Blindenburg en Gianni Noten. De rol van Rosa Da Silva wordt overgenomen door Myrthe Huber (bekend van o.a. Anne+ (TV), NORDGROND en As you like it /Toneelmakerij). De muziek wordt verzorgd door Timothy Bennet, Junior Ansjeliena (Djuwney) en Gianni Noten.

Tournee
Op 26 februari 2023 is de feestelijke start van de tour in Theater De Krakeling in Amsterdam – waar deze ook weer wordt afgesloten op 30 april 2023. De voorstelling speelt in theaters door heel Nederland en in Turnhout (België).
Coproducenten trio
Kees Blijleven, directeur van Theater De Krakeling te Amsterdam, voelde de urgentie om kinderen te inspireren met actuele verhalen. Verhalen die spelen in de samenleving van nu waarin ze zich kunnen herkennen en mee kunnen identificeren. Na het zien van Urban Myth’s We hadden Liefde, We hadden Wapens -een voorstelling over de burgerrechtenbeweging- benaderde Blijleven regisseur Jörgen Tjon A Fong en vroeg hem een jeugdvoorstelling te maken over Martin Luther King. Met STIP theaterproducties erbij vormen zij een sterk coproducenten trio dat voor deze eerste coproductie direct beloond werd met de Gouden Krekel voor "meest indrukwekkende jeugdproductie van 2019."     

Urban Myth maakt muziektheater en tentoonstellingen die een zoektocht zijn naar onze “Afropean” identiteit en cultuur. De verhalen die ze op het podium brengen en in de musea vertellen, gaan vaak over inspirerende (soms vergeten) historische personen, en worden gelinkt aan actuele maatschappelijke thema’s. Urban Myth bewerkt deze verhalen tot aansprekende voorstellingen voor een (jong) publiek van nu en zet het publiek aan het denken over vastgeroeste ideeën over identiteit.

Theater De Krakeling daagt kinderen en jongeren uit met een theaterervaring die hun wereld groter maakt. Voorstellingen waarin ze kennis maken met nieuwe werelden, uiteenlopende meningen en andere perspectieven. Gevestigd in Cultuurdorp Westergas is De Krakeling hét Amsterdamse theater waar kinderen en jongeren kunnen genieten van toptheatervoorstellingen.

STIP theaterproducties speelt al ruim dertig jaar een belangrijke rol in het Nederlandse jeugdtheater. STIP een impresariaat gespecialiseerd in de tourneeplanning van de beste jeugdtheatergezelschappen in Nederland en produceert voorstellingen van aanstormend jonge en talentvolle jeugdtheatermakers.