Afbeelding

Nelson Mandela Lecture

#ImagineMandela-Live! gaat door! Live!

Zondag 6 februari vindt voor de derde keer #ImagineMandela-Live! plaats. Een bruisend cultureel programma rond de ZAM Nelson Mandela Lezing, dit keer van de hand van de gelauwerde Keniaanse schrijver en opiniemaker Yvonne Adhiambo Owuor. Naast de lezing is er ondermeer muziek, theater, dans en spoken word. Het programma vindt plaats in ITA, voor publiek (!) en is ook online te volgen. Burgemeester Femke Halsema opent het evenement.

Na Sisonke Msimang en Elnathan John is het de beurt aan Yvonne Adhiambo Owuor voor de derde ZAM Nelson Mandela Lezing. Owuor is een veelgeprezen schrijver, sociaal commentator en spreker, bekend van verschillende TedX-lezingen. Ze is een geboren verhalenverteller en weet persoonlijke ervaringen en observaties op een toegankelijke manier te verbinden met grote vraagstukken van onze tijd. Het idee van zelfbeschikking staat centraal in haar denken en voedt haar afkeer van wat zij 'de economie van het medelijden' noemt. Owuors analyses zijn gelaagd en diepgravend; er zijn geen makkelijke antwoorden.

Thema: Een wereld van vrijheid, gelijkwaardigheid en recht


Yvonne Adhiambo Owuor © Rachel Corner

Owuor wordt gedreven door een verlangen naar een wereld voorbij wij-en-zij. In haar lezing snijdt ze thema’s aan als vergeving en doorgaan in een tijdperk van corona, Black Lives Matter, (de)kolonisatie, de klimaatcrisis en de groeiende kloof tussen ‘haves’ en ‘havenots’. Zij verweeft deze thema's tot een rijk en overtuigend verhaal met een bijzondere rol voor het gedachtengoed van de naamgever van de Lezing.

Muziek: De bijzondere taal van Isicathamiya

Nhlanhla Mahlangu leidt zijn koor Phuphuma Love Minus dat tijdens het programma vanuit Johannesburg zingt. Mahlangu is de vaste muzikale regisseur bij Gregory Magoma en werkte mee aan The Head and the Load, het wereldberoemde stuk van William Kentridge. Speciaal voor #ImagineMandela-Live! heeft hij een bijzonder werk gemaakt gebaseerd op de zang van slaafgemaakte mijnwerkers, die een eigen muzikale taal - Isicathamiya - ontwikkelden omdat muziek en zang verboden werd door de onderdrukkers. Lady Smith Black Mambazo maakte deze unieke vorm van zang bekend.

Theater: Mohau Modisakeng - met Uriah Havertong, Raymi Sambo en Ayrton Kirchner onder leiding van Urmie Plein

Kunstenaar Mohau Modisakeng maakte een performance, gedreven door de sociaal-economische ongelijkheid in Zuid-Afrika die voortkomt uit de eenzijdige toegang tot grondstoffen door westerse onderdrukkers. Op simpele en indringende manier toont Modisakeng hoe een dergelijke ongelijkheid onvermijdelijk leidt tot een gewelddadige strijd om macht en middelen. Acteurs Uriah Havertong, Raymi Sambo en Ayrton Kirchner spelen mee. Multitalent Modisakeng maakte ook het gedenkteken voor Nelson Mandela in het Amsterdamse Nelson Mandela Park dat vorig jaar op 5 september werd onthuld.

Spoken Word: Als je geen droom hebt - Babs Gons

De Amsterdamse schrijver/columnist, performer, host en docent Babs Gons draagt haar gedicht Als je geen droom hebt voor. Babs Gons is een literaire duizendpoot: ze was artistiek leider van Poetry Cir-cle Nowhere, organiseerde podia voor jonge dichters en schrijvers in Paradiso, presenteert literaire programma’s, schrijft korte verhalen, artikelen en columns voor onder andere het Parool, publiceert dichtbundels. Gons won in 2018 de Black Achievement Award voor Kunst en Cultuur en in 2020 een nominatie voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs.

Muziek, zang en dans: Midist/Wasim

De betoverende muziek van de Syrische band/zanger Midist/Wasim omlijst een dramatische improvisatie van danser/choreograaf Maher Abdul Maaty. Een unieke samenwerking! Wasim Arslan, geboren in Aleppo, heeft de stem van een nachtegaal waarmee hij bruggen slaat tussen culturen en muziekstijlen.

En last but not least verleent schrijver Adriaan van Dis zijn medewerking aan het programma. Adriaan is vaste gast in Imagine Mandela-Live! en zorgt altijd voor een frisse, venijnige blik op de huidige en verleden tijd.

Voor het programma zijn kaartjes te koop voor zowel de stream als de zaal (met 1,5 meter-regel). De kaartverkoop is reeds gestart.

Zondag 6 februari 15:30 – 17:00 uur in de Grote zaal van het Internationaal Theater Amsterdam (ITA). #ImagineMandela-Live is een initiatief van ZAM in samenwerking met het Internationaal Theater Amsterdam (ITA) en de Gemeente Amsterdam en met steun van de Nelson Mandela Foundation (Johannesburg).

Comité van aanbeveling van de ZAM Nelson Mandela Lezing: Femke Halsema, Conny Braam, Mpho Tutu, Marjan Goslings, Zakes Mda, Adriaan van Dis, Hennah Draaibaar. | Ambassadeur: Boris Dittrich.

Meer over Yvonne Adhiambo Owuor

Owuor won met haar verhaal Weight of Whispers, over een Rwandese vluchteling, in 2003 de Caine Prize for African writing, Het jaar erop werd ze Vrouw van het Jaar in de categorie Kunst en Erfgoed voor haar bijdragen aan de kunst in Kenia.

Haar debuutroman Dust (2013 won de Jomo Kenyatta Prize for Literature en werd ‘Washington Post notable book’ en met haar roman The Dragonfly Sea (2019) verwierf ze internationale faam. De New York Times schreef: “In its omnivorous interest in the world, The Dragonfly Sea is a paean to both cultural diffusion and difference...as much as [the novel] traces the globe, it also depicts an internal pilgrimage, its heroine in rose attar a broken saint.”

Owuor studeerde Engels aan Kenyatta University voordat ze een MA in TV/Video-ontwikkeling aan de Reading University haalde. Ze behaalde een Mphil, Creative Writing aan de Universiteit van Queensland, Australië. Van 2003 tot 2005 was ze uitvoerend directeur van het Zanzibar International Film Festival. In de afgelopen jaren was Owuor fellow en writer-in-residence op uitnodiging van diverse organisaties, onder meer in Duitsland, Italië, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.