Afbeelding

Hype of Hoop

Still, Hoop of Hype

Hoop of Hype, Omroep ZWART's documentaire toetst nalatenschap van Mandela

Tien jaar na het overlijden van Nelson Mandela presenteert Omroep ZWART zijn nieuwste documentaire over de nalatenschap van de iconische anti-apartheid activist en voormalige president van Zuid-Afrika. Akwasi Ansah en Gianni Lieuw-A-Soe reisden voor de documentaire naar Nelson Mandela’s thuisland om te onderzoeken in welke staat het vandaag verkeert en of zijn dromen van vrede, veiligheid en gelijkheid zijn uitgekomen. Nelson Mandela: Hoop of Hype is op 3 december om 20.25 uur te zien op NPO2.

Op 5 december 2023 is het exact tien jaar geleden sinds het overlijden van Nelson Mandela. Voor Akwasi en Gianni, gedreven jeugdvrienden en initiatiefnemers van ZWART, reden om te kijken naar wat er vandaag de dag over is van zijn idealen. “We herinneren ons Mandela als de man die apartheid beëindigde en Zuid-Afrika veranderde in de regenboognatie”, vertelt Gianni. “Maar zijn droom van een verenigde wereld wordt nog altijd uitgedaagd. Met deze documentaire willen we zowel een hulde brengen aan de iconische man, en tegelijkertijd een scherp kritisch licht werpen op zijn nalatenschap.”

Tijd om het tij te keren
Tijdens hun reis door Zuid-Afrika komen de boegbeelden van ZWART confronterende feiten tegen. Zo verdient een witte Zuid-Afrikaan nog altijd drie keer meer dan zijn zwarte landgenoot, terwijl meer dan 90 procent van de bevolking zwart is. Ook staan ze versteld als ze zowel jonge als oudere zwarte Zuid-Afrikanen ontmoeten die openlijk terugverlangen naar de apartheid. De documentaire probeert antwoord te geven op de vraag in hoeverre echte gelijkheid is behaald, en verkent welke kansen er zijn voor een volgende generatie om het tij te keren.

“Ondanks de pijnlijke waarheden bleek onze zoektocht toch ook een verhaal vol inspiratie”, laat Akwasi weten. De relevantie is groot. In deze tijd waar ongelijkheid nog een rol speelt, kan het verhaal van Nelson Mandela en Zuid-Afrika ons nog altijd inspireren. In een uitzichtloze situatie, waarvan de wereld dacht dat die alleen oplosbaar was door een gewapende strijd, stapte Mandela over zijn eigen schaduw. Hij heeft een cruciale rol gespeeld in de strijd tegen Apartheid door een geweldloze overgang naar een verenigd nieuw Zuid-Afrika te realiseren.’’

Over Nelson Mandela: Hoop of Hype
Tegen de achtergrond van Zuid-Afrika, een land dat nog steeds wordt verscheurd door ongelijkheid, verkennen Akwasi en Gianni alle sociale lagen van het land, en gaan met bewoners in gesprek over de huidige betekenis van Mandela en zijn gedachtegoed. De betrokken jonge makers zien Nelson Mandela als een inspiratiebron en beschouwen de documentaire als een reality check. "Zuid-Afrika is een groot land en tegelijkertijd een micro-kosmos. Als daar eenwording van wit en zwart mogelijk is, is er hoop voor de wereld", besluit Akwasi.

De documentaire is een productie van Het Volk en geregisseerd door Matthijs Kleyn. Nelson Mandela: Hoop of Hype wordt uitgezonden op 3 december om 20.25 uur op NPO 2.
Duur: 50 minuten

Over Productiehuis Het Volk 
Het Volk werd in 2020 opgericht door Dibbes Verbeek en Matthijs Kleyn na vijf jaar samenwerking. Hun gezamenlijke passie voor intelligente televisie leidde tot programma's met zowel Adriaan van Dis als Frans Bauer. Nu streven ze naar verrijkende en vermakelijke content die wijzer en vrolijker maakt. Hun vriendschap en gedeelde visie drijven hen om programma's te maken die niet alleen zijzelf, maar ook het publiek willen zien.

Over Omroep ZWART
Omroep ZWART is een publieke omroep dat in 2020 is opgericht door Akwasi Ansah en Gianni Lieuw-A-Soe en heeft als missie om nieuwe helden de kracht te geven om een thuis voor iedereen te bouwen. De omroep is opgericht als antwoord op de vraag naar meer diversiteit en inclusie binnen het Nederlandse medialandschap. 

Voor de redactie, niet voor publicatie
Voor het bijwonen van de exclusieve voorvertoning op 30 november in Amsterdam, meer informatie of voor het aanvragen van interviews, neem contact op met HAGENS PR via jessica@hagenspr.com / 06.30025901. Op de hoogte blijven van al het nieuws van Omroep ZWART? Abonneer je dan op de newsroom.