Afbeelding

De Nationale Opera en Het Nationale Ballet brengen dit seizoen een reprise van het verhaal over de vindingrijke fabelspin Anansi. Een internationale cast van operasolisten, musici uit diverse genres, een dj, balletdansers én dansers uit de hiphopscène laat verschillende culturen, talen, klanken en bewegingsstijlen samensmelten.
De makers – onder wie hiphopchoreograaf Shailesh Bahoran, de Zuidafrikaanse componist Neo Muyanga en librettist Maarten van Hinte – kozen voor een niet-westerse inspiratiebron: de verhalentraditie over de heldenspin Anansi. De mythe kent haar oorsprong in Ghana en reisde daarna met de slavenschepen mee naar Suriname en de Cariben, waar het geliefde verhaal over de opstandige Anansi uitgroeide tot een uiting van heimelijk verzet tegen de plantagehouders. Van Hinte: "In de vertelcultuur van Anansi is het verhaal belangrijk, maar wie en wanneer en waar die het vertelt is net zo essentieel. Ze stappen daarbij in en uit elkaars verhaal. De Anansi-traditie beïnvloedde daarmee het improviseren in de jazz en leeft ook voort in bijvoorbeeld de orale traditie van de hiphop. Dus in onze voorstelling zijn alle performers inclusief dansers, zangers en orkest eigenaren van het verhaal en iedereen vertelt het op een eigen manier."
Regisseur Kenza Koutchoukali en ontwerper Dieuweke van Reij voeren het publiek mee naar, afwisselend, de (urban) jungle en het paleis van de sluwe, machtswellustige tijger Tigri. Deze draagt Anansi op om voor hem de verhalen van de wereld te verzamelen, zoals die over een hypnotiserende slang, een groep skatende horzels, een vegetarisch luipaard en een bevallige prinses. Maar de vindingrijke Anansi verzint een list en is Tigri te slim af. Waar de tijger alle verhalen binnen de paleismuren wil houden, bevrijdt Anansi deze en geeft ze terug aan de wereld, zodat iedereen ervan kan genieten.
Vijf voorstellingen van Hoe Anansi the stories of the world bevrijdde in Nationale Opera & Ballet
vr 16, za 17, zo 18*, do 22, zo 25* mei om 20:00 uur (* = om 14:00 uur)
Compositie Neo Muyanga
Libretto Maarten van Hinte
Muzikale leiding Lochlan Brown
Regie Kenza Koutchoukali
Choreografie Shailesh Bahoran
Decor en kostuums Dieuweke van Reij
Anansi Thando Mjandana
Makuba Katia Ledoux
Tigri Frederik Bergman
Snake the Serpent Martin Mkhize
Sisa Leopard Carla Nahadi Babelegoto
Princess Vixen Claron McFadden
Junior Company – Het Nationale Ballet
Nederlands Kamerorkest
Coproductie en compositie-opdracht van De Nationale Opera en Het Nationale Ballet