Gyedu-Blay Ambolley: de James Brown van Ghana en een legende van de ‘Simigwa-do’

De veelzijdige muzikant Gyedu-Blay Ambolley veranderde in 1973 de Ghanese muziekscene met zijn door funk, jazz en soul geïnspireerde benadering van de Ghanese highlife. Na ruim 40 jaar, en 30 albums verder, staat Ambolley nog steeds over heel de wereld met zijn Sekondi Band op het podium.

Gyedu-Blay Ambolley startte in de jaren ‘60 als jonge muzikant in de Uhuru Dance Band, en leerde onder meer van de meest legendarische muzikant uit Ghana, Ebo Taylor. Samen richtten ze The Apagya Show Band op, die veel invloeden uit populaire Amerikaanse muziek in hun eigen muziek verweef. Met The Apagya Show Band verlegde Ambolley de grenzen van highlife door middel van elektrische instrumenten, funky ritmes en sociaal-maatschappelijke teksten in het Fante en Engels.

“We’ve evolved into music. I think experimentations are very, very important, because wherever you came from, you have your own form of music that belongs to you. Aside from that there are other forms of music everywhere, somewhere. So I think we need to be open-minded and experiment with our music and let Africa be part of your vision.” - Gyedu-Blay Ambolley

In 1972 bereikte Gyedu-Blay Ambolley het West-Afrikaanse sterrendom met zijn single 'Simigwa-do’, waarmee hij bekend kwam te staan als de man die rap naar Afrika bracht. Zijn rauwe tunes zijn herkenbaar Afrikaans, maar laten ook sterke invloeden horen van Amerikaanse soul en funk. Ambolley werd ook wel de Ghanese James Brown genoemd en zo lanceerde hij zijn eigen carrière en muziekstijl 'Sigmigwa-do’, een Ghanese mix van afro-funk, soul en jazz. 

Na zijn successen binnen Ghana bleef het talent van Ambolley gelukkig niet beperkt tot zijn eigen land. Al snel werd hij uitgenodigd in London en was het tijd om zijn muzikale vaardigheden elders te laten zien. Zijn carrière is indrukwekkend: hij toerde door West-Afrika, Europa, Canada en de Verenigde Staten en trad hij op met enkele van ‘s wereld meest gevierde Afrikaanse en internationale artiesten. 

Inmiddels zijn we ruim 40 jaar en 30 albums verder en staat Ambolley nog steeds op de planken. Met zijn opwindende brouwsel van highlife, funk, jazz, soul en proto-rap, figureert hij niet voor niets op veel heruitgaven, van labels als Afrodisiac, Soundway en Analog Africa. Inmiddels speelt hij alweer ruim 7 jaar samen met de Sekondi Band, met wie hij in 2017 het album ‘Ketan’ uitbracht op Agogo Records.

“Do your own thing. Because music is a language and we all know how to speak that language, so that language brings us all together. So let us all be together and play together and move together and sing together.” - Gyedu-Blay Ambolley

Gyedu-Blay Ambolley treedt samen met de Sekondi Band op tijdens Le Guess Who? 2019 op zaterdag 9 november. 

Kijk voor meer informatie op www.leguesswho.com.