Afbeelding

Cover Goma weri

Goma Weri is een veelzijdig boek over de Afro-Surinaamse klederdracht

Onlangs is bij LM Publishers het boek  Goma Weri verschenen van Jane Stjeward-Schubert, Ella Broek en Michelle Piergoelam.

Het boek Goma Weri is een veelzijdig boek over de Afro-Surinaamse klederdracht. Het is gebaseerd op een meerjarig onderzoek onder dragers en makers naar de beleving en techniek van deze bijzondere dracht. Persoonlijke verhalen en fotografie worden in dit boek afgewisseld met historische en wetenschappelijke beschouwingen over hoe het dragen van de dracht iemand in staat stelt verbinding te maken met anderen, met het (slavernij)verleden en met de toekomst.

Veel technieken, bijvoorbeeld het complexe vouwen van de angisa, zijn oraal doorgegeven van generatie op generatie en nooit opgetekend. Een orale traditie is kwetsbaar. De drie bij dit boek gevoegde patronen (voor een angisa, yaki en kimona) leveren daarom een bijdrage aan het behouden en verlevendigen van de Afro-Surinaams klederkracht als culturele uiting.

De makers van het boek vertegenwoordigen de Stichting Tailors and Wearers. Deze drie vrouwen, met ieder een verschillende professionele en culturele achtergrond, verzamelen en delen kennis over deze klederdracht. Zij verzorgen cursussen en workshops en fungeren als kennisplatform voor degenen die koto’s maken, dragen en verzamelen en andere geïnteresseerden.

Op zondag 27 november werd Goma Weri  gepresenteerd in het Wereldmuseum Rotterdam, tijdens het symposium De koto: Afro-Surinaamse mode en erfgoed. 

Het boek is te bestellen via LM Publishers https://lmpublishers.nl/product/goma-weri/ en bij de boekhandel en bol.com.


Goma Weri - verkoopprijs €29,50 - ISBN 9789460229923 - hardcover 240 bladzijden -