Afbeelding

Winners

Femi Dawkins, Kate Moore winnen Gieskes-Strijbis Podiumprijs

Multidisciplinair kunstenaar Femi Dawkins en componist Kate Moore zijn dit jaar de winnaars van de Gieskes-Strijbis Podiumprijs. Deze grootste podiumprijs van het land is op 19 september uitgereikt in Amsterdam in aanwezigheid van de vijf genomineerden en diverse gasten. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan twee makers die bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van de podiumkunsten in Nederland.

De winnaars mogen het prijzengeld van € 60.000 (bedrag per winnaar) naar eigen inzicht aanwenden ten behoeve van hun artistieke ontwikkeling, zegt de organisatie in een persbericht. 

Zowel bij Kate Moore als bij Femi Dawkins is heel duidelijk dat hun kunstpraktijk niet alleen in woorden is te vatten, maar dat ze van kruin tot teen hun praktijk belichamen. Niet het kunstenaarschap is bij hen een zoektocht, maar het vinden van een precieze vorm, een context, partners in de uitvoering,” zegt het juryrapport:

Kate Moore bouwt gestaag aan een uniek oeuvre waarin ze experimenteert met klankkleur en instrumentatie zonder haar publiek van zich te vervreemden. Ze is eigenzinnig en uniek in haar zoektocht natuur en cultuur met elkaar te verbinden. Het opzetten van een eigen ensemble in een tijd waarin juist op ensembles bezuinigd wordt getuigt van lef, en in haar artistieke leiderschap maakt ze bijzondere keuzes.”

Femi Dawkins bouwt aan een uitzonderlijk eclectisch oeuvre dat vele andere kunstenaars inspireert, motiveert en richting geeft. Als mid-career maker bouwde hij met geduld en vasthoudendheid aan draagvlak voor narratieven en vertelvormen die in de periferie en underground werden geplaatst. Als performer daagt hij met veel energie en cachet bestaande presentatie-vormen uit. Femi Dawkins behoort tot een kleine voorhoede die de weg vrijmaakte voor de erkenning en omarming van de genres Urban Arts en Spoken Word in de Nederlandse podiumkunsten en hij blijft verrassen en uitdagen, binnen en buiten bestaande kaders en altijd met veel maatschappelijke urgentie en zeggingskracht.”

Over Kate Moore

Kate Moore
Kate Moore. Fotograaf: Jeff Zemberlin

Kate Moore (1979) kwam in 2002 naar Nederland om bij Louis Andriessen te studeren aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag.

In 2012 behaalde ze haar doctorstitel aan het Conservatorium van Sydney. In haar internationaal geprezen werk vertaalt ze haar fascinatie voor de natuur op sterk uiteenlopende wijze. Met Louise Bourgeois deelt ze een diepgewortelde belangstelling voor de vrouw als scheppende kracht.

De muziek van Moore is altijd intrigerend, melodieus en transparant, met zachte overreding en tegelijkertijd vol bezieling. Ze denkt niet in stijlen maar richt zich op diepte, textuur en kleur. Daarvoor zet ze ook ongebruikelijke klankbronnen in zoals metalen voorwerpen en keramische objecten.

Moore hecht aan samenwerking met kunstenaars. Dit was een van haar redenen voor het oprichten van het Herz ensemble, waarvan ze artistiek leider is. Herz voert composities uit van Moore en andere, met name vrouwelijke, componisten met wie zij zich verwant voelt. In 2017 won ze, als eerst vrouw ooit, de prestigieuze Matthijs Vermeulenprijs.

Ze was componist-in-focus bij November Music in 2018.

Over Femi Dawkins

Femi Dawkins
Femi Dawkins. Fotograaf: Sacha de Boer

Geboren op Nassau en getogen in Jamaica en New York werd Femi Dawkins (1966) op jonge leeftijd gerekruteerd voor LaGuardia High School of Music & Art alsook Skidmore College en is sinds 1991 actief als multidisciplinair kunstenaar in Amsterdam waar hij woont en werkt.

Hij behaalt momenteel zijn MFA (Master of Fine Arts) aan Goldsmiths, University of London. Als kind van de diaspora en migratie reist Dawkins door tussen-werelden. Met zijn kunst onderzoekt hij taal, verhaal, vertelling, en ontwortelt hij de geërfde dominante gedachtegoeden. Altijd met het zicht op het grotere geheel legt hij gebroken narratieven bloot, doorbreekt limiterende sociale codes, en verbindt in de ontdekking van universele waarheden.

Dawkins schreef en speelde in zijn Afro Galactic Dream Factory, een multimedia Afrotechno vocale symfonie. Als Jimmy Rage heeft hij op negen muziekalbums samengewerkt met talloze gevestigde muzikanten waaronder Eric van der Westen, Kindred Spirits Ensemble, Jerome Sydenham en Archie Shepp, en speelt in theaters, festivals, en concertzalen zoals Montreux en North Sea Jazz alsook het Stedelijk Museum en South London Gallery. Hij heeft geëxposeerd in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Afrika.

Zijn verhalen en illustraties zijn onder meer gepubliceerd in Chimurenga en The New York Times. In 2018 initieerde hij het muzikale ensemble Ancestral Blues, in 2019 het Black Gold Collective. Met dat laatste wil hij met een groep onderzoeken wat de ervaring van othering betekent en hoe een instituut een inclusief, professioneel narratief kan ontwikkelen. Hij participeert in forumdiscussies zoals in CCA Goldsmiths en Late at Tate Britain.

Over de Gieskes-Strijbis Podiumprijs

De Gieskes-Strijbis Podiumprijs is in 2017 geïnitieerd om vrij denken en verbeelden te ondersteunen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan twee makers die bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van de podiumkunsten in Nederland. Zowel makers van theater, muziektheater, muziek, compositie of dans komen in aanmerking voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs. De kandidaten hebben een duidelijke visie op het bereiken van nieuw publiek, het behandelen van nieuwe thematiek of het ontwikkelen van nieuw repertoire. De twee winnaars van de prijs ontvangen ieder € 60.000. Met deze regeling wil het fonds de laureaten in staat stellen om twee jaar voluit aan de verwezenlijking van hun eigen visie te werken. De prijs is niet rechtstreeks gekoppeld aan een specifieke voorstelling of project. In 2021 wonnen performance designers Maison the Faux en DJ Carista Eendragt de prijs. Voor eerdere winnaars en genomineerden: gieskesstrijbisfonds.nl/podiumprijs.

Adviescommissie

De genomineerden zijn geselecteerd door de Adviescommissie onder leiding van Annemieke Keurentjes - programma-manager theater en dans Holland Festival:

- Rajae El Mouhandiz - zangeres, componist, film- en (muziek)theatermaker

- Jan Joris Lamers - toneelspeler en regisseur Maatschappij Discordia

- Hildegard Draaijer - artistiek directeur DOX

- Martijn Buser - artistiek directeur Gaudeamus

Genomineerden 2022

- Femi Dawkins (multidisciplinair kunstenaar)

- Carole van Ditzhuyzen (actrice en theatermaker)

- Francesca Lazzeri (theatermaker, dramaturg en mentor)

- Kate Moore (componist)

- Connor Schumacher (danskunstenaar en artistiek leider ARK)

Over het Gieskes-Strijbis Fonds

Het Gieskes-Strijbis Fonds is een particulier vermogensfonds, dat streeft naar maatschappelijke vooruitgang. Kunst en cultuur is een van de vier werkterreinen van het fonds, naast natuur en milieu, democratie en rechtsstaat en medisch onderzoek. Meer informatie over het fonds: gieskesstrijbisfonds.nl


Fotograaf kopfoto: Emma Sini te Hietbrink