Afbeelding

Elly Andre

Elly André wil een samenleving waarin iedereen welkom en gelijk is

Door: Robin Austen

Elly André staat op nummer 4  van de lijst van D66 Apeldoorn, is 19 jaar en van Angolese afkomst. Naast kandidaat-raadslid is ze tweedejaars student bachelor Bestuurskunde en pre-master Politicologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Elly heeft altijd al een passie gehad voor het helpen van mensen en ze wil via de politiek mensen een stem geven. Ook de mensen die denken dat ze er niet toe doen, vanwege hun religie, afkomst, leeftijd, seksuele oriëntatie of beperking. Dit is iets waar ze zich de komende tijd hard voor gaat maken!


AFRO Magazine profileert vandaag, met Kleur de Kamer een selectie van kandidaten van Afrikaanse afkomst die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 16 maart 2022.kdk


Waarom heb je gekozen voor deze politieke partij ?

 Ik heb voor D66 Apeldoorn gekozen omdat hun normen en waarden goed bij mij aansluiten. Het sociaal-liberale karakter waarbij je iedereen vrijlaat, maar niemand laat vallen sprak mij enorm aan, omdat er niemand uitgesloten wordt. Ook vind ik het mooi om lid te zijn van een partij die zich inzet voor kansengelijkheid en inclusie; onderwerpen die mij enorm aan het hart gaan.

Wat wil je in de toekomst bereiken met D66 Apeldoorn?

Mijn toekomstdoelen zijn om samen met D66 Apeldoorn bij te kunnen dragen aan een mooi, inclusief, divers en duurzaam Apeldoorn waarbij problemen zoals straatintimidatie, discriminatie, etnisch profileren, kansenongelijkheid en het schreeuwende tekort op de woningmarkt worden aangepakt.

Welk verschil  wil je maken in de politiek ?

 Het verschil dat ik wil maken in de politiek is om de waardevolle stem van jongeren meer op de voorgrond te zetten. Voor veel jongeren is de politiek een ‘ver-van-mijn-bedshow’ en gaan ze ervan uit dat ze toch niet veel inspraak hebben of dat er toch niet naar ze geluisterd wordt. Ik wil daar graag verandering in brengen. De politiek is immers van iedereen; jong en oud, ongeacht religie, migratie-achtergrond, seksuele oriëntatie of beperking.

 Is de politiek wat jou betreft de afgelopen jaren veranderd en zo ja hoe ?

 In mijn optiek is de politiek zeker veranderd en is er enorm veel sprake van verdeeldheid en polarisatie. Het is daarom juist nu, vooral nu, in een tijd waar extremisme, racisme en discriminatie op allerlei vlakken in de politiek terug te zien zijn, tijd om een steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Elly Andre

Foto: Elly André

Wat vind je belangrijk waar jouw Partij zich zeker voor hard moeten maken de komende periode ?

De komende periode zal D66 Apeldoorn zich hard maken voor diverse onderwerpen. Zo gaat D66 zich hard maken voor kansengelijkheid in het onderwijs, het terugdringen van taalachterstanden en het introduceren van een rijke schooldag, waarbij kinderen ook kunst en cultuur meekrijgen en ruimte hebben voor zelfontwikkeling in het onderwijs. Ook zal D66 zich hard maken voor problemen die regelmatig bij burgers op straat plaatsvinden zoals straatintimidatie en etnisch profileren. Het schreeuwende woningtekort is ook een onderwerp waar onze partij zich hard voor maakt. Verder zal D66 de komende periode streven naar een Apeldoorn dat groen en duurzaam, prettig om te wonen, inclusief en divers is.

 Wie zijn jouw inspiratiebronnen in de politiek ?

Ik heb zowel op lokaal als op landelijk niveau mensen waar ik enorm naar op kijk. Op lokaal niveau kijk ik enorm op naar Joan Nunnely van D66 Rotterdam, Anoushka Biekman van D66 Schiedam en Carla Kabamba van BIJ1 Amsterdam. Dit zijn drie inspirerende, sterke, getalenteerde en enorm intelligente donkere vrouwen. Ik zie ze dus als een rolmodel en voorbeeldfiguur.

Op landelijk niveau is Rob Jetten mijn grote held. Hij is ook op jonge leeftijd begonnen in de politiek en hij is enorm getalenteerd en intelligent. Hij heeft mij heel geïnspireerd en gemotiveerd om ook op jonge leeftijd de politiek in te gaan. OokHülya Kat is mijn heldin. Ik kijk enorm naar haar op, ze is erg intelligent en heeft veel talent en ze heeft mij het vertrouwen gegeven om de politiek in te gaan. Ook Jorien Wuite en Samira Rafaela zijn voor mij grote inspiraties; twee intelligente vrouwen die zich enorm inzetten voor de maatschappij.

Wat zou een persoonlijk succes voor jou zijn in de politiek ?

Een persoonlijk succes zou voor mij zijn als ik een politieke omgeving en een samenleving heb gecreëerd waarbij iedereen welkom en gelijk is en zich ook echt zo voelt en waarbij iedereen vertegenwoordigd wordt en iedereen zich veilig voelt. Dit is geen luxe of privilege, maar echt een noodzaak!

 Waarom zouden mensen op jou moeten stemmen ?

 Ik zou graag willen dat mensen op mij stemmen, omdat ik een jonge, verfrissende visie heb op de maatschappij. Ik wil de politiek van iedereen maken, het moet niet een orgaan zijn dat op afstand van de burgers zit en maar keuzes maakt over diezelfde burgers. Ook wil ik iedereen in de samenleving vertegenwoordigen en representeren.

Verder Ik raad iedereen aan om te gaan stemmen, samen kunnen we op weg gaan naar een nieuwe, mooie inclusieve samenleving. In deze tijden van crises en oorlogen is het juist belangrijk om de democratie die wij in Nederland hebben te waarderen, aangezien niet ieder land dat privilege heeft.