Eetcafé Uitvlugt met Surinaams vleugje voor iedereen

Het afgelopen weekend opende chef-kok Nikita Tjon-affo inn samenwerking met horecaondernemers Daphne Bruijne en Thijs van de Wall Bake het Surinaamse eetcafé Uitvlugt. In de Amsterdamse wijk Westerpark introduceert Tjon-affo de gerechten waarmee hij met zijn restaurant Souposo in Paramaribo beroemdheid verwierf.

De eigenaren hebben er alles aan gedaan om Uitvlugt een Surinaamse signatuur te geven. Zo heeft kunstenaar Roberto Tjon A Meeuw van Surinaamse origine het interieur en meubiliar vormgegeven. 

Duurzaamheid als signaal

Tjon A Meeuw vertelt dat hij nog geregeld de buurten en straten afstroopt, op zoek naar restmaterialen: "Daar zitten altijd bruikbare spullen tussen. Dat heb je nou eenmaal in de consumptiemaatschappij waarin we leven. Maar van plastic, oude kratten, gebruikt of afgedankt bouwmateriaal valt altijd iets nieuws te maken. Daarmee hoop ik een signaal af te geven. Laten zien waar duurzaamheid begint.’

Niet louter voor Surinamers

Eetcafé Uitvlugt is niet louter bedoeld voor Surinamers. "Een plek creëren waar elke Amsterdammer zich thuis voelt, dat is ons doel",  aldus Thijs van de Wall Bake. Met zijn bedrijf Studio Bake tekende hij de laatste jaren voor het ontwerp en de realisatie van onder andere Amsterdamse café-restaurants als Vrijdag, Cannibale Royale, Czaar en Barbaarsch.

"Een eetcafé volgens dit concept kent de stad nog niet en als Amsterdammer weet ik dat de stad altijd open staat voor nieuwe impulsen en andere invloeden." De horecaondernemers hopen met Eetcafé Uitvlucht zich te richten op de buurt en tegelijkertijd een podium te bieden aan kunstenaars, schrijvers, muzikanten en andere artiesten.