Een podium voor Excellence

In oktober wordt voor de vierde keer de Black Achievement Month gehouden. Een maand lang bijzondere talenten en producties van Nederlanders met Afrikaanse roots extra onder de aandacht van een breed publiek. “Op deze wijze wordt ook bijgedragen aan een evenwichtige beeldvorming van personen van Afrikaanse afkomst. Een beeldvorming die te vaak is bepaald door wat er in de slavernij en koloniale tijd over hen is gezegd en geschreven,” zegt het NiNsee.

De aanwezigheid van mensen van Afrikaanse afkomst in Nederland dateert al vanaf de 16e eeuw. Rembrandt maakte daar dankbaar gebruik van; op tenminste 20 van zijn tekeningen en schilderijen zijn mensen van Afrikaanse afkomst te zien. Het bekendste schilderij is die met twee Afrikanen uit 1661 (bekend als Twee Moren). Ook kunstschilder Govert Flinck heeft diverse zwarte personen geschilderd, zoals de Jonge Boogschutter uit 1639/1640.


Thans is de aanwezigheid van personen met Afrikaanse roots binnen de Nederlandse samenleving niet meer weg te denken. Voor velen van hen is Nederland een belangrijk punt in hun ontwikkeling. Met redelijk succes hebben velen zich in dit land geworteld en zijn in een waaier aan disciplines in de samenleving te vinden.

Inmiddels drukt een goed gekwalificeerde groep mensen van Afrikaanse afkomst hun stempel op vele maatschappelijke terreinen. Onder hen tref je o.a.: wetenschappers, medici, advocaten, politieke bestuurders, schrijvers, kunstenaars, programmamakers, musici, profvoetballers, architecten, artiesten, ondernemers etc.

Al deze talenten en hun prestaties zijn een verrijking van de Nederlandse samenleving en verdienen het om onder de aandacht gebracht te worden van een breed publiek.

Het was met deze gedachte dat het NiNsee in 2016 oktober voor de eerste keer tot Black Achievement Month omdoopte. De Black Achievement Month maakt onderdeel uit van het totale activiteitenaanbod van het instituut. “Deze maand is er om het potentieel aan talenten en expertise onder de zwarte gemeenschap in Nederland goed zichtbaar te maken.”


Het barst allemaal los op 29 september; debat en discussie en podiumpresentaties op een breed scala aan terreinen: Muziek, dans, toneel, kunst, muziektheater, opera, ballet, spoken word, storytelling en jeugdtheater.

Van de kick-off op 29 september in het NEMO tot De Black Achievement Award show waarmee BAM wordt afgesloten op 28 oktober in het De La Mar theater in Amsterdam, belooft oktober 2019 een maand te worden van black excellence.