Afbeelding

Dylan Romeo

Dylan Romeo: "Regeerprogramma Kabinet-Schoof laat Cariben in de steek"

D66’er Dylan Romeo reageert kritisch op het regeerprogramma van kabinet-Schoof, met een bijzondere focus op de impact op het Caribisch deel van ons Koninkrijk. Romeo, coördinator van D66 Caribisch, stelt dat het kabinet tekortschiet in het aanbieden van concrete oplossingen voor de diepgaande en specifieke uitdagingen van de regio.

“Hoewel er enkele positieve intenties zijn, blijft het kabinet steken in vage toezeggingen en oppervlakkige maatregelen die geen recht doen aan de realiteit van de Caribische eilanden.”

Een belangrijke zorg van Romeo is het ontbreken van concrete plannen voor economische versterking. Het regeerprogramma spreekt over economische groei en duurzame ontwikkeling, maar biedt geen specifieke strategieën of investeringen die zijn afgestemd op de unieke economische uitdagingen van de Caribische regio. “Het is teleurstellend dat het kabinet geen gedetailleerd plan presenteert om de economische fundamenten van de Caribische eilanden te versterken. Mooie woorden over economische versterking zullen niet voldoende zijn zonder daadwerkelijke investeringen en strategieën die de regio daadwerkelijk vooruit helpen.” 

Romeo is ook kritisch op de plannen voor de infrastructuurverbetering. Het regeerprogramma geeft aan dat er een boost voor de infrastructuur moet komen, maar de voorstellen blijven vaag en onbepaald.

“Er zijn geen concrete voorstellen gepresenteerd over hoe de infrastructuurverbeteringen gerealiseerd gaan worden. Dit gebrek aan duidelijkheid is zorgwekkend, vooral omdat de Caribische eilanden dringend behoefte hebben aan verbeterde verbindingen en moderne voorzieningen.” 

De D66’er staat echter positiever tegenover de voorgestelde maatregelen voor arbeidsmigratie en illegale migratie. Het kabinet heeft het belang erkend van een gereguleerde arbeidsmigratie en het bestrijden van illegale migratie en mensensmokkel.

“Het is een stap vooruit dat het kabinet de noodzaak inziet om arbeidsmigratie zorgvuldig te reguleren en misbruik te voorkomen. Deze aanpak is essentieel om de arbeidsmarkt op de eilanden te beschermen en ervoor te zorgen dat migratie daadwerkelijk een positieve bijdrage levert. Daarnaast is het goed dat er aandacht is voor het aanpakken van illegale migratie en mensensmokkel. Deze maatregelen zijn cruciaal om de regio veilig te houden en ongewenste invloeden te voorkomen. Toch moeten de maatregelen stevig en effectief worden geïmplementeerd om daadwerkelijk het gewenste effect te sorteren.”

Desondanks concludeert Romeo met een dringende oproep tot actie.

“Hoewel sommige plannen de juiste richting op wijzen, is het regeerprogramma in zijn huidige vorm onvoldoende om de Caribische regio de steun te bieden die het nodig heeft. Het kabinet moet verder gaan dan vrijblijvende beloftes en oppervlakkige maatregelen. Er is behoefte aan concrete, doeltreffende strategieën en investeringen die daadwerkelijk aansluiten bij de unieke behoeften van het Caribisch deel van ons Koninkrijk. Alleen door substantieel beleid en duidelijke acties kan de regio vooruitgang boeken en echte verbetering ervaren.”