Afbeelding

Dr. Umar Ifatunde Johnson PhD

Dr. Umar Johnson keynote spreker op Caribisch congres in Rotterdam.

Gisele Sint Jago LLB, B.Ed
Gisele Sint Jago LLB, B.Ed

Stichting BEULAH houdt op zaterdag 2 september een congres in Rotterdam, tijdens welk vertegenwoordigers van drie onafhankelijke Pan-Afrikaanse Caribische NGO’s uit St. Eustatius, Aruba, Sint Maarten en klinisch psycholoog, Pan-Afrikanist en activist Dr. Umar Ifatunde Johnson PhD, zullen spreken over respectievelijk het Nederlandse Slavernijverleden op de eilanden, herstelbetalingen voor de Afrikaanse nazaten van het Nederlandse slavernij verleden, het VN decolonisatie-proces en de filosofie van het Pan-Afrikanisme.

De organisatoren melden dat het congres wordt gehouden ter gelegenheid van de viering van de Internationale dag van mensen van Afrikaanse afkomst. Deze Internationale dag is door de Verenigde Naties in 2021 uitgeroepen en valt ieder jaar op 31 augustus. Tijdens het congres dat van 18:30uur tot 22:00uuur wordt gehouden in Theater Zuidplein, zal het publiek de gelegenheid hebben om vragen te stellen.

De St. Eustatius African Burial Grounds Alliance, bekend van de documentaire: ‘Story of Bones’ wordt vertegenwoordigd door Dhr. Kenneth Cuvalay.

mr. Denicio Brison
mr. Denicio Brison

Namens stichting Pro Soualiga uit Sint Maarten, die in 2021 de Nederlandse staat voor het gerecht heeft gedaagd, zal mr. Denicio Brison het woord voeren.

Gisele Sint Jago LLB, B.Ed, die uit protest het lied ‘Oh Freedom’, ten overstaan van Koning Willem Alexander, Koningin Maxima en kroonprinses Amalia zong op de Universiteit van Aruba, is naast projectmanager ook spreker. De opbrengsten van het congres worden gebruikt om de kosten van het evenement te dekken en om lopende en toekomstige projecten van de onafhankelijke stichting BEULAH en bovengenoemde partner NGO’s te financieren.

Het is inmiddels 9 jaar geleden dat Dr. Johnson voor het laatst in Nederland was.

Stichting BEULAH, in 2011 opgericht door docente en juriste Gisele Sint Jago ter nagedachtenis aan haar moeder, docente Beulah D. Philips. “Deze letters staan voor Black, Empowerment, Unity, Liberty, Advocacy and Human rights.”, aldus Sint Jago.

De Arubaanse stichting werkt samen met Dr. Umar om aan diverse Pan-Afrikaanse NGO’s en Afro-Caribische experts een platform te verlenen: “Zodat onze kant van het verhaal een breder publiek bereikt.” De eerste twee congressen met Dr. Johnson vonden op 10 en 11 december 2022 plaats in het John Wesley Auditorium op Aruba.

Dhr. Kenneth Cuvalay
Kenneth Cuvalay.

Op 15 april werd er op de Dr. Moises Da Costa Gomez Universiteit van Curaçao een congres gehouden. Twee locaties die de namen dragen van historische personen in de strijd om emancipatie van de tot slaafgemaakten en de autonomie op de Nederlandse kolonieën.

Dat Stichting BEULAH educatie hoog in het vaandel heeft, blijkt uit het feit dat zij in april Dr. Johnson tevens naar de slavenhutjes en zoutpannen op Bonaire hebben gevlogen, alwaar hij naar eigen zeggen, voor het eerst bekend werd gemaakt met de zoutslavernij. Bezoek aan het Curaçaose slavernijmuseum ‘Kura Hulanda’ heeft Dr. Umar Ifatunde Johnson sterk aangegrepen, mede vanwege de gruwelijke strafwerktuigen die daar tentoongesteld staan.