Afbeelding

Crew muzieklabel Rotterdam Airlines: Jairzinho en Luciano Winter, Marta Belay, moeder Jacqueline Walden en hond Coco. Foto: Ouxu Cheng

Dit najaar in Wereldmuseum: The world is yours!

The world is yours! - hiphop maakt de stad is de nieuwe tentoonstelling die vanaf 23 september te zien is in het Wereldmuseum Rotterdam. The world is yours! gaat over de maakbaarheid van de wereld. De tentoonstelling benadert hiphop niet alleen als muziekstroming, maar als lifestyle. En als een cultuur die toegepast wordt om stedelijke ruimtes te claimen en de stad zo eigen te maken. The world is yours! komt tot stand in samenwerking met Brand New Guys, Clan de Banlieue, Concrete Blossom en Notes. Zij geven hun visie op deze rol van hiphop, en doen dat ieder in een eigen ruimte binnen de tentoonstelling.

Hiphop maakt de stad 

Van Bospolderplein tot Nighttown

Hiphop speelt wereldwijd een belangrijke rol bij het claimen van de stad en het maken van betekenisvolle plekken. Die plekken maken de stad leefbaarder voor lokale communities. Zo ook in Rotterdam. Of het nu gaat om verhalen, activiteiten als blockparty’s, graffiti-tags of chillings. Elke bijdrage voegt een nieuwe laag van betekenis toe aan de omgeving. De plekken komen langs in video-en fotografie installaties. En gaan van Bospolderplein tot voormalig poppodium Nighttown.

Veerkracht en verzet

Hiphop is als kunstvorm vanaf het begin een middel geweest voor onderdrukte en ondervertegenwoordigde groepen in hun weigering van hoe zij werden neergezet en gestereotypeerd. Zo gaat de tentoonstelling in op de vraag welke idealen de gemeenschappen in de stad nastreven in het maken van plekken waar zij zich thuisvoelen. En hoe hiphop mensen handvatten geeft – en altijd heeft gegeven – om veerkracht en verzet te tonen in vraagstukken rondom bijvoorbeeld uitsluiting en gentrificatie. Zo zie je hoe hiphop als manier van leven gemeenschappen in Rotterdam samenbrengt. Waarbij zij van onderaf de stad gezicht geven. Kennisdeling binnen gemeenschappen is daarbij een terugkerend thema. En dus ook in The world is yours!

Woei, Wi Masanga en Rotterdam Airlines

Naast de vier presentaties van Brand New Guys, Clan de Banlieue, Concrete Blossom en Notes toont de tentoonstelling een installatie waarbij tien plekken centraal staan die nu betekenisvol zijn of dat vroeger waren. Tien betrokken personen uit de Rotterdamse hiphopscene wijzen hier elk een plek aan die voor hen van betekenis is. Van Surinaamse buurthuizen, zoals Wi Masanga, en muzieklabel Rotterdam Airlines tot nachtclubs en kledingwinkels, zoals Streetz USA en Woei. Geïnspireerd op de vaak nostalgische beelden en verhalen, leggen fotograaf Ouxu Cheng en tekenaar Erico Smit deze plekken vast in tien persoonlijke portretten.

The world is yours! - hiphop maakt de stad

Vanaf 23 september 2022, Wereldmuseum Rotterdam 

Wereldmuseum is een museum over mensen en geeft samen met het Afrika Museum, Tropenmuseum en Museum Volkenkunde vorm aan de missie: inspireren tot wereldburgerschap. De collecties bevatten 450.000 objecten van over de hele wereld, die stuk voor stuk een menselijk verhaal vertellen. Deze verhalen gaan over universele thema’s zoals vieren, geloven, rouwen, vechten of versieren. Ze laten zien dat we op de verschillen na hetzelfde zijn: mens.

Wereldmuseum

Willemskade 25 | 3016 DM | Rotterdam

www.wereldmuseum.nl