Afbeelding

Don Ceder

Don Ceder

Discriminatietoets Publieke Dienstverlening voortaan in alle uitvoeringstoetsen voor nieuwe wetten

De Tweede Kamer heeft een belangrijke stap gezet in de strijd tegen discriminatie en racisme door het aannemen van een motie van Don Ceder en de mede-indieners Mpanzu Bamenga en Mikal Tseggai. Deze motie stelt dat publieke dienstverleners bij uitvoeringstoetsen expliciet aandacht moeten besteden aan de risico’s van discriminatie. 

Don Ceder (ChristenUnie): “Het is tijd dat de overheid zelf het goede voorbeeld geeft en actief bijdraagt aan een inclusieve samenleving. Door discriminatierisico’s expliciet te beoordelen, borgen we beter dat de overheid discriminatie op grond van afkomst en institutioneel racisme voorkomt, juist ook omdat discriminatie en racisme vaak zo moeilijk aanwijsbaar zijn.”

De motie komt voort uit de aanbevelingen van de staatscommissie tegen discriminatie en racisme, die de noodzaak onderstreept hebben om discriminatie binnen de publieke sector actief te bestrijden. De commissie heeft benadrukt dat het van cruciaal belang is dat overheidsorganisaties goed geïnformeerd zijn over mogelijke discriminatierisico's bij het ontwikkelen van beleid en waarvan ze de effecten op de samenleving zullen analyseren.

Met de goedkeuring van deze motie is de verwachting dat publieke dienstverleners hun uitvoeringstoetsen zodanig aanpassen dat deze meer inzicht zullen bieden in de mogelijke discriminatoire effecten van hun beleid en dienstverlening. Dit moet helpen om de kansen voor iedereen in de samenleving te verbeteren en te zorgen voor een eerlijke behandeling ongeacht afkomst, etniciteit of andere persoonlijke kenmerken.

De Kamer roept de regering op om deze richtlijn zo spoedig mogelijk te implementeren, zodat publieke dienstverleners beter in staat zijn om discriminatie te herkennen en aan te pakken in hun processen.