Afbeelding

power of name

Diaspora Wellhouse organiseert context programma ‘Power of the name’ over de tradities rondom culturele en traditionele naamgeving

Op zondag 17 september 2023 organiseert Diaspora Wellhouse het inspirerende programma ‘Power of the Name’ in LantarenVenster Rotterdam. 

Oruko rere san ju Wura ati Fadaka.” | (A good name is more precious than gold and silver.)

Naamgeving ceremonies zijn al eeuwen een belangrijk ritueel oftewel ‘rites of passage’ voor verschillende culturen over de gehele wereld. Een naam kan
iemands karakter vormen, zijn sociale identiteit vormen en zelfs zijn lot beïnvloeden. De betekenis die aan een naam wordt gehecht, zal veel bepalen
over het heden en de toekomst van een kind. 

Wat betekent het als jouw naam niet met zielsconnectie van en door jouw voorouders is geschonken, maar is opgelegd door een overheidscommissie, waarin plantage-eigenaren en slavenhouders zitting hadden? Wat is de impact van de koloniale namen die daaruit voortkomen voor mensen uit de verschillende diaspora's?
De tradities, verhalen en ervaringen rondom naamgeving staan dan ook centraal tijdens de bijeenkomst op 17 september in LantarenVenster. Het programma bevat sprekers uit diverse delen van het Afrikaanse continent, performances en rituelen. 

Een community care bijeenkomst ontwikkeld door Irene Agyeman Hin en Sabrina Starke waar wij ons gaan verdiepen in de betekenis van naamgeving.

power of name

De moderatie is in handen van sociaal-cultureel producer Mahutin Awunou.

Keynote speaker is Migratie- & Mensenrechtenactivist Mpanzu Bamenga.

Het gesprekspanel bestaat uit: Docent & Poët Angèle Nascimento,Onderneemster Mukakalisa Mukahagumakuramba, Programmamaker en Poët Alida Aurora, Vocalist & Visual Anthropologist Shishani Vranckx en Meestercoupeuse & Elder Florence Hin-Ankrah.

Door deze verdiepende bijdrage aan bewustwording te brengen dat richting zal geven aan het herstel van de culturele identiteit van de volgende generaties. 

Kaarten zijn verkrijgbaar via: www.diasporawellhouse.com Power of the Name
Locatie: LantarenVenster
Adres: Otto Reuchlinweg 996, Rotterdam
Datum: 17 September 2023
Tijd 14.00 - 17.00 uur

Toegang: tickets 15,00 via de website vanaf 30 augustus tot 17 September