Afbeelding

kracht van overdracht

Diaspora Wellhouse lanceert eerste film over 'overdracht tussen generaties uit de Afrikaanse diaspora’

In de film ‘KRACHT VAN OVERDRACHT’ hoor je verhalen over culturele krachtbronnen. De magische rol van ouders en grootouders en wat dat heeft betekend voor de veerkracht van Louise Dulder, Jorge Manuel Oliviera Lizardo en Rinaichca Welvaart is de sterke rode draad van de film. Van Curaçao naar Kaapverdië, Suriname en terug naar Rotterdam. Verhalen over ergens weggaan, maar nooit aankomen.

Soms niet kunnen aarden of landen, maar hoe de krachtbronnen vanuit het verleden steun bieden en nog altijd levend zijn in het heden. 

Sabrina en Irene van Diaspora Wellhouse

Een docu film waarin 3 jonge kunstenaars, Sarafina Paulina Bonita, Nuno Orlando en Ivan Words werden gekoppeld aan een audioverhaal dat zij moeten transformeren naar een kunstinstallatie. Door de ogen en creativiteit van deze kunstenaars krijgen de verhalen een nieuw perspectief. De uitwisseling leverde herkenning, overeenkomsten en inspiratie op. 

Quote uit de film

Zonder jou te kennen, ken ik jouw verhaal. Ik weet gewoon waar dit over gaat"

Perspectieven, ervaringen en de werking van overdracht vanuit de Afrikaanse Diaspora zijn hoorbaar. En de verbinding die er altijd al is geweest en niet verloren is gegaan is voelbaar. In deze docu film waarin spiritualiteit verweven is met culturele waardes, tradities, kunst en muziek neemt Diaspora Wellhouse de kijker mee in de betekenis van 'overdracht tussen generaties.’                                                                                                                                       

“De rode draad is dat we voor onze community de community-connectie, de tradities en levenswijsheden van onze voorouders weer willen doen herleven en het gesprek rondom hetgeen wat is overgedragen, zowel de mooie als de pijnlijke thema’s bespreekbaar willen maken”, aldus Sabrina en Irene, tevens de makers van deze film. “Dit gegeven is een uitdaging voor veel mensen van kleur binnen deze Nederlandse samenleving. Het is essentieel dat wij op een respectvolle manier ruimte maken om over de thema’s rondom de doorwerking van het Koloniale- & slavernijverleden en de impact daarvan die voor veel mensen nog erg groot vandaag de dag, deze film biedt veel mogelijkheden voor 3 generaties om met elkaar in gesprek te gaan om zo ongehoorde verhalen het licht en heling te bieden.”

De film gaat op woensdag 9 november 2022 in voorpremière in LantarenVenster te Rotterdam en zal vanaf begin 2023 een screening- & dialogen tour langs een aantal Huizen van de wijk in Rotterdam maken.