Diaspora Wellhouse gaat voor het welzijn van generaties Afrikaanse Diaspora
Door Mariam Lo Fo Wong
“Dit is toch de Village? Ga praten met één van die tantes en ik zie daar ook nog een oompie!”, zegt een moeder lachend tegen haar kind. De groep schatert gezellig mee. Deze alleenstaande moeder heeft het begrepen: “It takes a village to raise a child.” Ik doe mee met het Walk & Well-being event van het Diaspora Wellhouse en samen vormen we vandaag een fysieke community van Afrikaanse diaspora met aandacht voor inspanning, ontspanning en bezinning.
Het Diaspora Wellhouse is opgericht door Irene Hin en Sabrina Starke en is een holistische welzijnsorganisatie voor mensen uit het Afrikaanse continent en de Afrikaanse diaspora. Sabrina Starke, geboren in Suriname, is een award winnende singer-songwriter, producer en ambassadeur van self-empowerment. Starke woont in Rotterdam met haar partner en kinderen. Irene Hin, geboren in Ghana, is consultant, sociaal-ondernemer en bekend van o.a. Lady Africa. Hin woont in Den Haag met haar partner en heeft een zoon. Beide vrouwen hebben borstkanker gehad en hebben een missie om door te geven wat ze zelf hebben gemist in hun zoektocht naar healing. Een community van professionele zorgverleners van kleur en een tribe die werkt met helende ceremonies uit de Afrikaanse cultuur.
Walk & Well-being
Het event begint met een Libation Ceremonie: een ritueel om de natuur, voorouders en het universum te eren. Met een kalebas wordt water geschept voor een plengoffer aan de aarde terwijl er dank wordt uitgesproken. Iedereen die zich geroepen voelt mag iets zeggen, maar volgens de traditie begint het oudste tribe-lid. Het Diaspora Wellhouse zet een stiltewandeling in als een instrument van inspanning met bezinning en om dichterbij jezelf te komen. Ook wordt de verbinding sterker door dit in een groep te doen. Een groep wandelaars van kleur blijkt een statement te zijn.
Jullie zijn met een heel stel! Er komen nog meer!”
Witte voorbijgangers kijken ons verwonderd aan. Dat je als gekleurde groep bijzonder bent heeft ook iets pijnlijks. Waarom is het speciaal om als gekleurde groep zichtbaar te zijn?
Dit zijn thema’s die voorbijkomen tijdens de Healingcircle met een deelronde over racisme, uitsluiting en hulpvragen uit de tribe. Het Diaspora Wellhouse zet luisteren met aandacht in als een helend instrument. Dat het programma daardoor uitloopt is logisch. En dat je vrij bent om te gaan is vanzelfsprekend. ”Het is geen schoolklas!”, zegt Hin lachend.
Wat is de missie van het Diaspora Wellhouse? De missie van het Diaspora Wellhouse is het maken van een nieuwe standaard van cultuursensitief en duurzaam welzijn voor de drie generaties van het Afrikaanse continent en de diaspora in Nederland. Het Diaspora Wellhouse richt zich op mentale gezondheid, zelfbewustzijn, bezinning, zelfredzaamheid en het groeien van de community connectie. Hierbij worden pijn en ongemak niet omzeild, want dat is juist de weg naar heling en een goede gezondheid.
Wat zijn de drijfveren van Hin en Starke? Wat is het raakvlak van hun drijfveren met de missie van het Diaspora Wellhouse? De missie van het Diaspora Wellhouse komt vanuit hun diepe wens om te verbinden met de community. Er is een basis van vriendschap en sisterhood tussen Hin en Starke, waarbij ze elkaar steunen op hun pad naar healing en bewustwording. De vriendschap is verdiept sinds Starke in 2019 de diagnose borstkanker kreeg. Hin heeft twintig jaar geleden deze ziekte gehad en was een enorme steun voor Starke. In dezelfde periode begon de Black Lives Matter movement op te spelen in Nederland met een enorme impact; ook voor Hin en Starke. Hun gesprekken gingen nu over 'zwart zijn' in Nederland. En vanuit dat thema kom je bij het koloniaal verleden en de gevolgen daarvan in het hier en nu. Verder is er wederzijdse herkenning van helende tradities en rituelen uit Ghana en Suriname. Voor de diaspora community, en zeker voor activisten, draait het leven om strijden en vechten voor je plek in de samenleving. Hin en Starke zijn gemotiveerd en ambitieus om met het Diaspora Wellhouse bij te dragen aan een mooiere wereld.
Foto: links Irene Hin en rechts Sabrina Starke
Bewustzijn creëren op eigen welzijn en focussen op zorgprofessionals van kleur, zijn pijlers van het Diaspora Wellhouse.
Hoe gaat het Diaspora Wellhouse de missie vormgeven? Maandelijks is er een Walk & Well-being: helende wandelingen met een fysieke community waardoor er een gemeenschap wordt opgebouwd die prioriteit geeft aan zelfzorg. Het zijn laagdrempelige ontmoetingen in verschillende steden. Met het zijn in de natuur, teruggrijpen op oude tradities en openlijk praten over de uitdagingen van de diaspora willen Hin en Starke safe spaces creëren. Een veilige plek om pijnpunten te delen en inzicht te krijgen in hulpvragen. Hierdoor kan de zorg van Health- & Well-being professionals effectiever worden afgestemd met een cultuursensitief aanbod. De eerste retraite, Generational Well-being weekend, met Health & Wellness professionals zoals Glenn Helberg en Urmy MacNack is op 16 en 17 oktober 2021. Met Heal the Village komen er trainingen voor en door Health- & Well-being professionals uit de Afrikaanse diaspora en een persoonlijk ontwikkelingstraject voor young professionals. De lancering van de Talkshow Diaspora Connection is gepland in januari 2022.
Wat zijn terugkerende hulpvragen/thema’s bij de Walk & Well-being events? Ervaringen van verdriet vanwege mentale of fysieke uitdagingen, depressies, ziekten, nare ervaringen met racisme, uitsluiting, geweld en mishandeling. Gevoelens van vermoeidheid en onmacht om te dealen met de beperkingen van de heersende systemen in Nederland. Een diepe wens om veilig te leven zonder constante stress en zorg voor eigen welzijn en die van gezins- of familieleden. Er komen ook onbewuste trauma’s voorbij die sinds de slavernijperiode van generatie op generatie zijn overgebracht.
Waarom vinden mensen uit de Afrikaanse diaspora het moeilijk om hun eigen welzijn prioriteit te geven? Eén van de oorzaken zit in het slavernijverleden. Een gezinsverband met een partner was voor slaafgemaakten niet mogelijk. Om te overleven moesten slaafgemaakten voor anderen zorgen en andermans kinderen. Daarna voor hun eigen kinderen. Zelfzorg en eigen welzijn kwam op de laatste plaats.
Om als community te helen is zelfliefde essentieel. Zorg ervoor dat je eigen kopje gevuld is en geef vanuit overvloed (Iyanla Vanzant). Hin en Starke zien een overschot aan halve en lege kopjes.
Hoe zorgen ze dat hun eigen kopje gevuld is? Door dagelijks stil te staan bij hun eigen behoeftes voor een goede gezondheid. Onverwerkte issues onder ogen zien en trouw blijven aan de belofte van zelfzorg hebben ze met vallen en opstaan geleerd. Hun ziekte was een heftig leerproces: eerst voor jezelf zorgen voordat je er voor een ander kunt zijn. Ze steunen en spiegelen elkaar. Hun ontmoetingen met liefde voor rituelen en de gesprekken met elkaar zijn voedend. Beide vrouwen plannen tijd in om zich op te laden met bijvoorbeeld wandelingen of meditaties. Ze zien dit als een gebaar van liefde voor jezelf en de ultieme Self-care act: luisteren naar je lichaam en geest.
Waar zien Hin en Starke het Diaspora Wellhouse over vijf jaar?
- Over vijf jaar is er op grote schaal bijgedragen aan een fysiek, mentaal sterke en spiritueel bewuste community met een prioriteit voor zelfzorg.
- Mensen uit de Diaspora Community weten hun weg te vinden naar professionals met cultuursensitieve zorg. Hiervoor is zichtbaarheid nodig van zorgprofessionals van kleur, waardoor wachttijden en druk op de huidige groep zorgaanbieders afneemt.
- Over vijf jaar wil het Diaspora Wellhouse een impact hebben gemaakt door een groter aanbod aan afgestemde zorg en meer inzicht bij bedrijfs-, Arbo- en huisartsen en zorgverzekeringen op cultuursensitieve zorg.
Het eerste Generation Well-Being weekend is op 16 en 17 oktober 2021 met een programma van bewustwording van familiegeschiedenis en aandacht voor lichaam en geest met gesprekken, reflectie, lichaamsbeweging en rituelen.
Glenn Helberg, Urmy Macknack, Juan Walter, Mariette Trustfull en Matilda Parmentier zijn de Health & Wellness professionals.
Voor meer informatie en aanmeldingen: info@diasporawellhouse.com
Mariam Lo Fo Wong doet met dit artikel een gooi naar de hoofdprijs van de journalistieke schrijfwedstrijd van AFRO Magazine.
https://twitter.com/_Afromag/status/1476903888125140993?s=20&t=7c9TJeYSayq1WWxTihiMHg
Wil je ook meedoen? Dat kan nog; de deadline voor inzendingen is namelijk verschoven met een maand, tot eind februari.
Stuur een email naar info@afromagazine, met daarin een voorstel voor het artikel dat je wil schrijven. Het voorstel moet tenminste 150 woorden lang zijn.