Afbeelding

IN KLEUR 2023 Jeritza Toney met gitaar in traditionele kleding foto: Sanne Peper

IN KLEUR 2023 Jeritza Toney met gitaar in traditionele kleding foto: Sanne Peper

Derde editie IN KLEUR - interactief jeugdtheater rondom Keti Koti - door drie nieuwe schrijvers

IN KLEUR - Koloniaal verleden dichterbij dan je denkt (8+)

Van vrijdag 28 juni t/m maandag 1 juli 2024 presenteren De Toneelmakerij, Theater De Krakeling en Urban Myth voor de derde keer op rij de geslaagde Keti-Koti familieviering IN KLEUR in Theater De Krakeling in Amsterdam. Deze interactieve voorstelling bestaat uit verhalen van drie talentvolle (theater)schrijvers - Jasper A lbinus, Vernon Chatlein en Sharda Ganga - uit Nederland en Suriname die schrijven vanuit hun perspectief op ons gedeelde koloniale- en slavernijverleden.

Bij IN KLEUR beleef je theater tijdens een traditionele heri heri maaltijd. Gastvrouw Jeritza Toney zorgt voor de interactie en nodigt de (jonge) bezoekers uit in gesprek te gaan met onbekende tafelgenoten over uiteenlopende onderwerpen uit de gedeelde geschiedenis, de ander en jezelf.

Nieuwe schrijvers, nieuwe theaterteksten
IN KLEUR geeft een podium aan thema’s die tot nu toe weinig aandacht kregen binnen het Nederlandse jeugdtheaterrepertoire. Met deze nieuwe verhalen - van steeds wisselende schrijvers uit o.a. Curaçao, Nederland en Suriname - voegen zij onderbelichte perspectieven toe aan de canon van het Nederlandse jeugdtheater. 

Voor IN KLEUR 2024 schrijven Jasper Albinus, Vernon Chatlein en Sharda Ganga ieder een eenakter die laat zien dat het koloniale en slavernijverleden nog steeds doorwerkt in het heden.

Naast de eenakters van deze schrijvers, worden er ook fragmenten uit het jeugdboek Suikerland over de geschiedenis van de trans-Atlantische slavenhandel en van de slavernij in Suriname van Henna Goudzand Nahar voorgelezen.

Keti Koti IN KLEUR 2024

Jasper Albinus, schrijver en performer, hoefde niet lang na te denken toen hij voor IN KLEUR werd gevraagd.

jasper

Als kind wilde ik niets liever dan weten waar ik onderdeel van uitmaakte en waarom er niet werd gesproken over vroeger. Ik heb in mijn jeugd verhalen gemist over mijn familiegeschiedenis met haar wortels in Indonesië. “

Poëzie, spoken word en theater vormen de basis van zijn werk, waarbij hij interdisciplinair denken als een belangrijk vertrekpunt beschouwt. Zijn eenakter vertelt het verhaal van de 11-jarige Jessica die met haar vader verhuisd is, maar bang is om in dezelfde patronen als die van haar vader te vervallen. Ze gaat op zoek naar wat een nieuw begin voor haar en haar Indonesische voorouders kan betekenen. Hoe begin je opnieuw zonder het verleden in dozen weg te stoppen?

vernon

Vernon Chatlein is een percussionist en componist uit Curaçao, gespecialiseerd in Afro-Caribische, Latijns-Amerikaanse muziek en jazz. De afgelopen jaren speelde hij door zijn samenwerkingen met onder andere Sir Duke ook met taal.

Wat leidde tot het oprichten van VANTA, een interdisciplinair theater- en onderzoekscollectief dat gesproken woord gebruikt om verhalen te vertellen. VANTA benadrukt het belang om werk te presenteren dat de schoonheid van zwartheid weerspiegelt en versterkt.

Om een kans te krijgen het schrijverstrajecr IN KLEURt te volgen waar ik begeleid word door meester schrijvers en zo mijn eigen verhaal kan schrijven, is voor mij een eer. En een geweldige uitdaging!” vertelt Chatlein.

Dit heeft geleid tot zijn eenakter over een Afro-Curaçaose tienermeisje opgroeiend in Nederland dat zichzelf aan het vinden is in een samenleving die niet per se voor haar gemaakt is. Ze heeft een duidelijk beeld van wie ze is en struggelt met zichzelf zijn of aanpassen.

Sharda Ganga raakte tijdens haar studie sociologie aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname in de ban van het theater.

sharda

In die tijd van militaire dictatuur was het Universiteitstheater een manier om een kritisch geluid te laten horen. Ganga schreef en regisseerde vele theaterstukken, zowel voor eigen gezelschappen als in opdracht van anderen.

De uitnodiging om een eenakter te schrijven was erg welkom, een kans om weer als theaterschrijver in de pen te kruipen na een paar jaar van ‘drooglegging’. Maar dat niet alleen - de thematiek van IN KLEUR geeft mij ruimte om een aantal vragen waar ik in Suriname al langer op kauw en mee worstel, verder te onderzoeken.”

Haar eenakter gaat over twee besties die uit elkaar gedreven zijn door omstandigheden die ze zelf niet helemaal begrijpen. Ze willen de weg naar elkaar terug vinden.

Ganga’s vertrekpunt weerspiegelt de discussie waarbij de slavernij wordt vergeleken met contractarbeid. En over wiens pijn er meer of minder toe doet. “Dit drijft ons steeds verder uit elkaar. Hoe kunnen we tot elkaar komen, hoe kunnen we ons met elkaar verbinden? Dat zijn de vragen die me bezigen. “

Theatrale Viering
De eenakters worden in deze theatrale viering onder andere vertolkt door de drie actrices Daphne Masé, Cheryl Ashruf en Denise Aznam. Voor Aznam is het concept bekend, zij speelde in de eerste editie van IN KLEUR in 2022, het jaar waarin ze ook genomineerd werd voor de Colombina voor haar rol in Lichter dan ik. Ook was zij te zien in de volop
genomineerde film De Oost. Daarnaast is er een rol weggelegd door een van de initiators van IN KLEUR, regisseur Paul Knieriem.

Held van Amsterdam voedt publiek en brengt verbinding 

Jeritza Toney is een veelzijdige performer met een rijke achtergrond in theater waarbij muziek en verhalen een centrale rol spelen. Haar carrière begon al op jonge leeftijd in Suriname, waar ze actief betrokken was bij theaterproducties en muziekevenementen, en tevens jeugdtelevisie heeft  gemaakt. Na haar verhuizing naar Nederland heeft Jeritza haar passie voor theater en muziek voortgezet. Al jaren creëert ze inspirerende theaterproducties en muziektheatervoorstellingen voor kinderen. 

Zij host voor de derde keer IN KLEUR, waarbij ze het publiek, jong en oud, uitnodigt om met elkaar in gesprek te gaan en gezamenlijk stil te staan bij deze Keti Koti herdenking en viering. Dit doet ze niet alleen door verhalen te vertellen, ook brengt zij de muziek in de voorstelling waarin ze de spelers en zichzelf al zingend op haar gitaar begeleidt. Toney werd in 2003 uitgeroepen tot Held van Amsterdam: zij weet met muziek en verhalen kinderen op een unieke manier te betrekken bij maatschappelijke thema’s.

Keti Koti
IN KLEUR maakt onderdeel uit van het initiatief Theater voor Keti Koti, waarbinnen podia en gezelschappen op 30 juni en 1 juli programma’s presenteren die verhalen vertellen over het koloniale- en slavernijverleden van Nederland.