Afbeelding

"Dear Winnie," | Negen stemmen, negen lijven, waarachtige verhalen en een aanstekelijke energie

Dear Winnie

Het Noord Nederlands Toneel brengt vanaf 28 november 2019 tot 12 maart 2012 het theaterstuk Dear Winnie, op de planken. Daarvoor ging zij een samenwerking aan met schrijver Fikry El Azzouzi. Dear Winnie is een voorstelling over de kracht van Winnie Mandela, activiste tegen het apartheidsregime. “Waar haalde Winnie haar kracht vandaag? En what about alle Winnie’s anno nu?”

In Dear Winnie, worden de verhalen van negen actrices, zangeressen en performers met Afrikaanse roots (uit o.a. Zuid-Afrika, Kameroen, Ghana, Suriname en de Caraïbische eilanden ) verweven met dat van Winnie Mandela.

Negen zwarte vrouwen, muziek vol kracht, hoop en strijdlustigheid, die de vragen beantwoorden: hoe is het om vrouw, zwart en activist te zijn?  Wanneer kom je in opstand voor erkenning, rechtvaardigheid en eis je je plek op?

Verhalen over een gedeelde geschiedenis, verbonden aan die van Nederland, vol kracht, meedogenloos eerlijk en met kiemen van inspiratie en hoop.

Negen stemmen, negen lijven, in een decor van zelfgecreëerde muziekinstrumenten, waarachtige verhalen en een aanstekelijke energie. Power up!


De cast is inderdaad een samenvoegsel van powerhouses: Tutu Puoana, Alesandra Seutin, Denise Jannah, Jade Wheeler, Gloria Boateng, Mahina Ngandu, Ntjam Rosie, Joy Wielkens. Kostuums: Lieve Pynoo.


Winnie Mandela

Tijdens de anti-apartheidsstrijd stuurde ANC-verzetstrijder Maurice Mthombeni (vader van regisseur Junior Mthombeni) een brief aan Winnie Mandela. Die brief werd echter onderschept en door de apartheidsregering en in de nationale krant van Zuid-Afrika geplaatst – om zo tweespalt te zaaien binnen het ANC. Maurice Mthombeni vluchtte naar Europa en zette van daaruit de strijd verder.

Voor regisseur en zoon van een ANC-strijder Junior Mthombeni staat Winnie Mandela symbool voor een progressieve kracht binnen het door apartheid verdeelde Zuid-Afrika. Nu onbegrip tussen bevolkingsgroepen steeds hoger oploopt en een grijs gebied tussen goed en fout bijna niet meer lijkt te bestaan, vindt hij de tijd rijp om Winnie Mandela als inspiratiebron op het toneel te zetten. De voorstelling gaat niet alleen over Winnie die, ondanks vernedering, misbruik, discriminatie, racisme, misstappen en ballingschap, haar verzet tegen het apartheidsregime onverminderd bleef voortzetten. Dear Winnie, zoomt in op mensen die vandaag hun eigen strijd voeren. Waar halen zij hun immense kracht vandaan?

El Azzouzi

De samenwerking met schrijver Fikry El Azzouzi is een vervolg op de voorstelling Salam. El Azzouzi, maakte met zijn makers-collectief (regisseur Junior Mthombeni en componist/muzikant Cesar Janssens) de afgelopen jaren krachtige stukken over Mohamed Ali en Malcolm X.

Na deze gevierde voorstellingen is het verhaal van Winnie Mandela voor hen een logische volgende stap. Met Dear Winnie, willen zij kiemen van inspiratie en hoop bij het publiek zaaien. Laat je onderdompelen in dit inspirerende verhaal tijdens een wervelende voorstelling vol muziek. 

Dear Winnie wordt vanaf 28 november tot 12 maart meer dan 45 keer, in meer dan 15 zalen in Nederland en Belgie opgevoerd. Kans genoeg om het te zien



Language no Problem

This performance is multilingual with Dutch and English surtitles in every venue. So language is not a problem.