Afbeelding

Donovan Kraag. Fotograaf_Carly Wollaert

De Suri-Route van Chef Donovan Kraag | langs de Surinaamse culinaire traditie van Amsterdam

Chef Donovan Kraag neemt vanaf afgelopen dinsdag deelnemers mee op pad langs zijn favoriete culinaire Surinaamse adressen en activiteiten in Amsterdam: de Suri Route. Dit doet hij in het kader van Keti Koti, als onderdeel van gratis themaroutes die deze zomer worden gelanceerd door Van Amsterdamse Bodem, een onderdeel van stichting De Gezonde Stad.

In deze themaroutes helpt de stichting deelnemers langs de verborgen parels van culinair Amsterdam ontdekken; ze kunnen lopend, met de fiets of met het OV afgelegd worden en laten steeds weer een nieuwe culinaire kant van Amsterdam zien aan de hand van verschillende horeca-adressen en activiteiten. De routes zijn online en geprint beschikbaar

De Suri Route van Chef Donovan Kraag is de eerste route van de reeks.

Elk jaar op 1 juli is het Keti Koti en staan we stil bij de afschaffing van de slavernij in Suriname. Een belangrijk onderdeel op deze feestdag is eten - want eten verbindt en vertelt ook een historisch verhaal. Donovan tipt in zijn route wat je moet proeven, ruiken, zien en doen om de Surinaamse culinaire traditie van Amsterdam beter te leren kennen. De combinatie van geschiedenis met het culturele én culinaire erfgoed maakt de Suri Route tot een bijzonder smakelijke en avontuurlijke tocht. Van streetfood tot bakabana en de Sabi Suriname tentoonstelling in het Tropenmuseum: de route levert gegarandeerd een Surinaams feestje voor de smaakpapillen op. Hij blijft ook na 1 juli online beschikbaar.

Duurzame en gezonde insteek

De ondernemers op de route werken met producten en smaken die hun oorsprong vinden of zijn samengesteld op Amsterdamse bodem, hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan of serveren lekkere gezonde plantaardige gerechten. Voor wie zich aan het einde van de route zelf aan de slag wil met de Surinaamse keuken deelt Donovan zijn favoriete recept. 

Praktische informatie

De route is (gratis) te vinden via deze link. Ook is de route geprint beschikbaar bij verschillende OBA-locaties en de adressen op de route (op is op). Vergeet niet om voor vertrek de openingstijden van de locaties te checken.

Afbeelding

Chef Angie B van de Pannenkoekerij Gansi, een van de adressen op de route. Fotograaf_Carly Wollaert
Chef Angie B van de Pannenkoekerij Gansi, een van de adressen op de route. Fotograaf_Carly Wollaert

Meer info over Van Amsterdamse Bodem

Op Van Amsterdamse Bodem komt alles en iedereen samen. Om met elkaar te eten, te koken, de beste boodschappen van dichtbij te vinden en om te zorgen dat lekker lokaal, gezond en duurzaam voedsel aantrekkelijk en toegankelijk wordt voor iedereen.

Want; zo dicht als voedsel bij ons dagelijks leven staat, zo ver zijn we verwijderd geraakt van de oorsprong ervan. Zeker in een verstedelijkt gebied als Groot Amsterdam. Onze dagelijkse maaltijd legt gemiddeld 30.000 kilometer af. En dat terwijl in en rond Amsterdam de hele schijf van vijf wordt geproduceerd op een duurzame manier!

Van Amsterdamse Bodem is een platform voor voedselinitiatieven uit de metropoolregio Amsterdam. Sinds 2020 is Van Amsterdamse Bodem onderdeel van De Gezonde Stad. In nauwe samenwerking met Food Cabinet, Gemeente Amsterdam, Rabobank, Ondernemers voor een Gezond Amsterdam en een netwerkraad streven we naar een gezond, duurzaam en divers voedselaanbod voor alle Amsterdammers.

Bij de netwerkraad is een groeiende club voedsel aanjagers en verbinders betrokken uit de stad betrokken bestaande uit onder andere ANMEC, Food council MRA, HvA, Foodhub, IVN, Pakhuis, Voedsel Verbindt, SSLA. Het platform is in 2017 opgezet door een samenwerking van De Gemeente Amsterdam, De Gezonde Stad, Pakhuis de Zwijger, Eetbaar Amsterdam, AMS, Hogeschool van Amsterdam en Anmec.  

Check www.vanamsterdamsebodem.nl voor meer informatie