Honorée Fanonne Jeffers. Omslagontwerp: Sara Wood, bewerkt door Pinta Grafische Producties

"De liefdesliederen van W.E.B. Du Bois" | Een indrukwekkend portret van één familie én Amerika

De liefdesliederen van W.E.B. Du Bois door Honorée Fanonne Jeffers is een indrukwekkend en aangrijpend portret van zowel één familie als Amerika door de eeuwen heen. Jeffers neemt de lezer mee door de geschiedenis van de slavernij en laat zien hoe die doorwerkt in het heden. Een meeslepende, epische familieroman, waarin een jonge vrouw haar plaats in de wereld probeert te vinden door haar familieverleden te onderzoeken.

Afbeelding

Omslagontwerp: Sara Wood, bewerkt door Pinta Grafische Producties
Omslagontwerp: Sara Wood, bewerkt door Pinta Grafische Producties

Al van kinds af begrijpt Ailey Pearl Garfield de woorden van W.E.B. Du Bois maar al te goed. Ze draagt de namen van twee formidabele zwarte Amerikanen – de gerespecteerde choreograaf Alvin Ailey en haar overgrootmoeder Pearl, een afstammeling van tot slaaf gemaakten en pachtboeren – maar groeit op in een voornamelijk witte omgeving in het noorden van New York. De zomers brengt ze door in het kleine stadje Chicasetta in Georgia, waar de familie van haar moeder woont sinds hun voorouders uit Afrika kwamen. Van jongs af aan vecht Ailey om erbij te horen, wat des te moeilijker is door een onverwerkt trauma en de hoge verwachtingen van haar familie. De wens om te slagen in het leven, wat haar moeder, zus en en haar voormoeders uit de afgelopen twee eeuwen niet is gelukt, drukt zwaar op haar schouders.

Om haar eigen identiteit te kunnen omarmen, begint Ailey aan een reis door het verleden van haar familie en onthult ze de schokkende verhalen van generaties voorouders – inheems, zwart en wit – in het diepe zuiden. Deze reis brengt haar inzicht in haar eigen geschiedenis: een erfenis van onderdrukking en verzet, gebondenheid en onafhankelijkheid, wreedheid en veerkracht. Het verhaal van Amerika zelf.

IN DE PERS:

De liefdesliederen van W.E.B. Du Bois is gewoonweg het beste boek dat ik in een heel, heel lange tijd heb gelezen. Een wijze vriend vertelde me ooit het kenmerk van een geweldige roman: de auteur creëert een wereld en wanneer ze haar handen weghaalt, is deze wereld nog steeds in beweging. In de allerbeste romans wordt elk detail zo liefdevol behandeld dat de intentie van de auteur zo onzichtbaar en sterk is als zwaartekracht. De liefdesliederen van W.E.B. Du Bois is zo’n wereld. Lang nadat je de laatste regel hebt gelezen, blijft het universum van Ailey Pearl Garfield draaien.’ 
 

The New York Times

De liefdesliederen van W.E.B. Du Bois is een briljant epos zoals je dat maar eens in de tien jaar tegenkomt. Met zijn diepe intelligentie en uitgestrekte visie is deze roman simpelweg schitterend.’ 
 

The Washington Post

‘Op briljante wijze balanceert Jeffers onderdrukking en wreedheid met verzet en weerstand.’
 

The Guardian 

‘Dichter Jeffers debuteert met een duizelingwekkende en ambitieuze saga die de Afro-Amerikaanse geschiedenis onderzoekt. Thema’s als familie, klasse, hoger onderwijs, feminisme en colorisme zorgen voor een rijke gelaagdheid. Lezers zullen versteld staan.’ 

Honorée Fanonne Jeffers is een fictieschrijver, dichter en essayist. Ze is de auteur van vijf poëziebundels, waarvan The Age of Phillis werd genomineerd voor de National Book Award 2020 en de PEN/Voelcker Award for Poetry. Ze leverde een bijdrage aan The Fire This Time, onder redactie van Jesmyn Ward, en leverde bijdragen aan de Kenyon Review, Iowa Review en andere literaire publicaties. Jeffers is een 2021 United States Artists Fellow, werd gekozen in de American Antiquarian Society, waarvan veertien Amerikaanse presidenten lid zijn, en is Critic at Large voor de Kenyon Review. Ze doceert creatief schrijven en literatuur aan de Universiteit van Oklahoma.


De liefdesliederen van W.E.B. Du Bois - Honorée Fanonne Jeffers

Prijs € 29,99 | Paperback met flappen, ca. 752 blz. | Oorspronkelijke titel The Love Songs of W.E.B. Dubois | Vertaling Thalia Ostendorf, Nhomy Mettendaf, Catalien van Paassen, Fannah Palmer en Nicole Seegers | Omslagontwerp Sara Wood, bewerkt door Pinta Grafische Producties | ISBN 978-90-290-9567-9 | Ook verkrijgbaar als e-book ISBN 978-94-023-1847-0 .

Foto Honorée Fanonne Jeffers: Sydney A. Foster.