Collectieve vooruitgang

Door Stephany Biezen

Ik ben opgegroeid in de “botsing van culturen.” De traditionele Surinaamse opvoeding in een wit dorp zorgde bij mij vaak voor situaties waarin ik mij afvroeg wie ik was en waar ik thuishoorde.

Eenmaal volwassen besloot ik te verhuizen naar Amsterdam Zuidoost. Heerlijk die culturele diversiteit, omringd door mensen die op mij lijken. Toch merkte ik al gauw dat wij, mensen van kleur, als gemeenschap nog vele stappen te zetten hebben.

Sinds 2005 zet ik mij daarom vanuit mijn stichting Going Social in voor talentontwikkeling, participatie en het bevorderen van zichtbaarheid van diverse groepen met focus op zwarte mensen en vrouwen in het bijzonder.

Ik ben blij dat velen op hun eigen manier een steentje bijdragen aan de collectieve vooruitgang van zwarte mensen. Dat is wat black achievement voor mij inhoudt. Goed dat je als individu presteert en boven jezelf uitstijgt, nog beter dat wij er samen voor zorgen dat de black community goed vertegenwoordigd is in alle lagen van de samenleving. Zwarte mensen op invloedrijke posities die op hun beurt weer deuren openen voor andere zwarte mensen en vooral investeren in jongere generaties.

Ik draag als agoog mijn steentje bij aan black achievement door trainingen, workshops en empowermentsessies aan te bieden aan vrouwen en young potentials op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, ondernemerschap en professionalisering, maar ook media. Reguliere media doen vaak aan negatieve beeldvorming wat zwarte mensen betreft.

Als sociale onderneming biedt Going Social jonge zwarte professionals ook de mogelijkheid om freelance mee te werken aan projecten. Zo steun ik opkomende black owned businesses en draag ik tegelijkertijd bij aan de ontwikkeling van onze community.

Waar ik ook veel voldoening uit haal, is Sister Circle, het platform voor zwarte vrouwen, dat ik samen met Minchenu Maduro en Saundra Williams heb opgezet. Ons slogan is: waar kracht en kwetsbaarheid samenkomen. Als zwarte vrouwen mogen we vaker onze kwetsbaarheid laten zien, zodat we kunnen ervaren dat we onderdeel zijn van een community en elkaar kunnen steunen.


Stephany Biezen is oprichter en directeur van Stichting Going Social