Afbeelding

Freelance

Britse Journalisten Unie spreekt zich weer uit tegen zwarte piet en discriminerende verslaggeving

De Britse Unie van Journalisten  NUJ, heeft zich ook dit jaar uitgesproken tegen zwarte piet en de subjectieve verslaggeving die dit racistisch karakter vaak geniet in de Nederlandse media. 

In een artikel dat vandaag op de "London Freelance" website van de NUJ verschijnt, schrijven Britse journalisten over de achtergrond van de blackface karakter en geven ze aan dat recente onderzoeken uitwijzen dat er in vergelijking met voorgaande jaren steeds minder mensen achter dit soort racisme staan.

Freelance schrijft ook over initiatieven die haar Nederlandse afdeling al enkele jaren ertegen onderneemt. "NUJ Netherlands houdt de subjectieve verslaggeving van anti racisme demonstraties betreffende zwarte piet in de gaten. Hierin zijn zij geinspireerd door de Gedragsregels van de NUJ en haar Race Reporting Guidelines.

Vorig jaar nam de NUJ een motie aan die "journalisten door heel Europa heen ondersteunt in hun initiatieven tegen non-discriminerende verslaggeving van zwarte piet en zij die de discussie gaande houden over zijn rol in Nederland en Belgie in de 21ste eeuw."

Deze motie werd aangezwengeld door AFRO Magazine uitgever Marvin Hokstam, toen nog lid van de Black Members Council (BMC) van de NUJ.

De huidige voorzitter van de BMC Emelia Kenlock, schreef haar eigen ervaring met zwarte piet ter begeleiding van het artikel op Freelance. Ze vertelde hoe ze enkele jaren geleden geschokt was toen ze met haar familie op Schiphol aankwam en verwelkomd werd door het racistische karikatuur, om uiteindelijk tot de ontdekking te komen dat het een normaal fenomeen was in het land. "Overal waar we kwamen werd zwarte piet gevierd." 

NUJ's BMC vindt dat de media verantwoordelijk moet worden gehouden in haar rol in het aanwakkeren van zulke racistische uitingen. We ondersteunen de journalisten en activisten die zich hebben verzet tegen deze achterhaalde racistische traditie en we zullen voorgaan met bewustzijn creeeren ertegen"

Lees het artikel van NUJ Freelance via AFRO Magazine's Twitter account