Africa is geen land

Boekbericht: 'Afrika is geen land' van Dipo Faloyin

Op donderdag 30 juni verschijnt bij Uitgeverij De Bezige Bij: "Afrika is geen land."

Een speelse en wezenlijke confrontatie met onze Westerse vooroordelen".

Al te vaak wordt Afrika voorgesteld als een droog, rood safarilandschap, geteisterd door hongersnood, armoede en conflicten. Daarmee wordt een continent van bijna 1,5 miljard mensen, 54 landen en meer dan 2000 talen gereduceerd tot één simpel verhaal. Afrika is geen land brengt daar verandering in.

In dit verrijkende en zelfs humoristische boek corrigeert Dipo Faloyin deze beperkte blik en presenteert hij een veelzijdig beeld van het op een na grootste continent ter wereld. Hij neemt ons mee naar het zinderende stadsleven in Lagos, schetst de levendige West-Afrikaanse rivaliteit over wie de beste jollofrijst maakt en verhaalt over democratie in zeven dictaturen.

Tegelijk laat hij zien hoe willekeurig de landsgrenzen door de witte Europese kolonisatoren getrokken werden, legt hij bloot hoe negentig procent van het materiële cultureel erfgoed tijdens het koloniale tijdperk werd gestolen en hoe moeilijk het tot op de dag van vandaag is om dat terug te krijgen.

Afrika is geen land rekent af met stereotypen en viert Afrika’s veelzijdigheid aan culturen en gemeenschappen.

Dipo Faloyin is senior redacteur en schrijver bij VICE, waar hij voornamelijk schrijft over cultuur en identiteit in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Zijn artikelen verschenen onder meer in The Huffington Post en Prospect. Faloyin werd geboren in Chicago, groeide op in Lagos en woont momenteel in Londen.


Paperback | 400 pag. | €26,99 | ISBN: 978 94 031 4731 4 | Ook verkrijgbaar als ebook

Oorspronkelijke titel: Africa is not a country | Vertaling: Annemie de Vries

Omslagontwerp: Woau! | Auteursfoto: Amandine Rorison-Powell