Black History is iedere dag

Februari was Black Achievement Month; een maand waarin we mijlpalen van zwarte mensen vieren. Stagaires Alvin Buobi en Reina Gouveia zetten voor iedere dag van die maand 28 Afro-Amerikanen/Afrikanen die een inspiratie zijn voor de mensheid, op een rijtje. “We zouden het voor iedere dag van het jaar kunnen doen, want Black History vieren we iedere dag; niet alleen in februari,” zeggen Alvin en Reina. Ben jij het met hen eens? 


1 Februari 1926 | Black history month itself!

Black History Month werd in het leven geroepen door Dr. Carter G. Woodsen. Een goed opgeleide Afro-Amerikaan die in de 20ste eeuw zijn diploma’s heeft behaald aan de universiteit van Chicago en Harvard universiteit. Tijdens zijn jaren op school irriteerden hij zich aan het feit dat Afro-Amerikanen slecht gerepresenteerd werden aan de buiten wereld.  Blackfacing werd nog toegestaan en werd op Tv uitgezonden, Afro-Amerikanen mochten niet overal naar binnen en zo waren er nog veel meer regels en situaties waarin Afro-Amerikanen niet als gelijkwaardige mensen werden behandeld. Carter Woodsen richtte een club op en noemde het ‘The association for the study of negro life and history’.

In 1916 heeft Carter Woodsen een boek gepubliceerd genaamd ‘The journal of negro history’ om de goede prestaties van Afro-Amerikanen aan te prijzen. Op 7 februari 1926 organiseerde hij de negro history week op scholen van Afro-Amerikanen met als doel hen bewust te maken dat Afro-Amerikanen meer zijn dan wat witte mensen hen voor uitmaakten; mensen van lagere klassen. Februari werd als maand van deze belangrijke maand gekozen omdat er twee belangrijke mensen in die maand jarig zijn. Deze zijn Frederick Douglass, een mensenrechten leider en Abraham Lincoln, de eerste president die slavernij afschaften. Black history week veranderde langzaam naar Black history month zoals wij die tegenwoordig kennen om de prestaties van Afro-Amerikanen te prijzen. Want als wij het niet deden, deed niemand het.

Bron: GMA3 news 

2 februari 1839 | Edmond Berger de uitvinder van de spark plug

Iedereen met een auto gebruikt een spark plug. Dat is een klein elektrisch apparaat in de cilinder van je auto die je auto helpt met starten. Uitgevonden door Edmond Berger en is tentoongesteld op 2 februari 1839. Het apparaat maakt een vonk gepaard met een mix van lucht wordt de auto opgestart. Helaas heeft Edmond Berger geen patent genomen op zijn uitvinding.  Een paar jaar later heeft Etienne Lenoir, een witte uitvinder, de credits genomen voor het zogenaamd uitvinden van de spark plug. Helaas werd Edmond Berger de eer ontnomen als een briljante man die de auto-industrie vooruit heeft geholpen.

Bron: Blackfacts.com
Bron: thoughtco.com

 3 februari 1956 | Autherine J. Lucy, de eerste Afro-Amerikaanse student aan de universiteit van Alabama

Op 3 februari had de Afro-Amerikaanse Autherine J. Lucy de moed om te studeren aan een witte universiteit. Helaas hield ze dat maar drie dagen vol omdat er een boze groep van witte mensen voor de deur van de universiteit aan het protesteren waren tegen haar komst op deze universiteit. Uit veiligheid hebben ze haar toch uitgeschreven. Jaren later in 1992 heeft ze haar diploma gehaald en dat tegelijkertijd met haar dochter die is afgestudeerd in bedrijfswetenschappen.

Bron: Blackfacts.com

4 februari 1913 | Rosa Parks, de vrouw die niet wilde opstaan voor een witte man

Rosa Parks, geboren op 4 februari 1913, wordt gezien als één van de hoofdfiguren van de Amerikaanse Civil Rights Movements. Op een zware werkdag zat ze in de bus onderweg naar huis. In het jaar 1955 werd racisme openlijk geuit naar Afro-Amerikanen. Ze zat daar rustig op haar stoel totdat er twee of drie witte mensen geen plek meer hadden om te zitten. De buschauffeur vroeg aan Rosa Parks of ze naar achter kon gaan. In die tijd moesten Afro-Amerikanen achter in de bus plaats nemen en moesten zij hun plek afstaan aan witte mensen. Rosa Parks was het helemaal zat en zei: ‘Nee.’ De buschauffeur belde de politie en liet haar oppakken. Toen de Afro-Amerikaanse gemeenschap dat hoorden, waren zij het ook zat met deze domme regels die de Amerikaanse staten hadden bedacht voor Afro-Amerikanen. Na maanden vredig te hebben geprotesteerd was het gelukt om de regel van rassenscheiding in bussen in de prullenbak te gooien. Een rechter heeft het illegaal verklaard.

Bron: Blackfacts.com | Bron: youtube kanaal: knowyouknowabout

5 februari 1990 | Ghana, het eerste land ter wereld dat tekent voor kinderrechten

Op 5 februari 1990 bevestigd Ghana het verdrag van de kinderrechten en het werd vastgelegd in hun in hun grondwet. Ghana was het eerste land die dat deed, daarna volgden er meer landen. Ghana vindt het belangrijk dat kinderen een goede toekomst hebben en daarvoor was een goede educatie, eten, drinken, en leefomgeving voor nodig. De leiders in Ghana vonden dat daar verandering in moest komen.

Bron: www.humanium.org
Bron: Youtubekanaal: UNICEF Ghana

6 februari 1945 | Bob Marley’s verjaardag

Op 6 februari 1945 was er een Jamaicaans reggae artiest geboren genaamd, Robert Nesta Marley en als artiest werd hij Bob Marley genoemd. Hij begon als tiener met liedjes schrijven en deed dat in samenwerking met andere reggae artiesten. Zijn stem was prachtig om te horen en in bijna al zijn liedjes zat een boodschap aan de wereld. Hij is een icoon en voorbeeld in de reggae wereld. Helaas verzwakte hij door een type huidkanker en een infectie onder de nagel van zijn grote teen. Op 11 mei 1981 overleed hij aan de gevolgen daarvan. Hij is 36 jaar oud geworden. Bob Marley, King Of Reggae, zal nooit worden vergeten.

Bron: Wikipedia
Bron: youtubekanaal: Watchmojo

7 februari 1926 | Black History Week

Vroeger werd het Negro History Week genoemd maar dat is veranderd. Dr. Carter G. Woodsen was de eerste man die dit heeft gepresenteerd op scholen in Amerika in 1926. De Amerikaanse staat heeft hem hier niet in gesteund. De staat gaf bijna tot helemaal geen aandacht aan Afro-Amerikaanse geschiedenis en als dat wel zo was, ging het alleen over slavernij. Terwijl de geschiedenis van Afro-Amerikanen en Afrikanen rijker is dan alleen maar slavernij. Dr. Carter G. Woodsen, was iemand die vooruitkeek. Hij heeft werk gemaakt van zijn dromen dat gepaard ging met enorme tegenwind.

8 februari 1943 | Valerie Thomas, de vooruitgang van 3D en fototechnologie

Valerie Thomas geboren op 8 februari 1943 was een wetenschapper bij NASA. Haar briljante brein heeft onder andere NASA geholpen om foto’s te maken met goede kwaliteit vanuit de ruimte. Na jaren mocht zij aan haar eigen groep lesgeven in het natuurwetenschap NASA. Ook is zij als een uitvinder gebruikt en heeft NASA haar werk verder ontwikkeld. Zij is voor veel Afro-Amerikanen een heldin. Iedereen zou van haar en haar successen moeten afweten.

9 februari 1995 | Bernard Harris, is de eerste Afro-Amerikaan die heeft meegedaan aan de NASA-ruimte programma

Bernard Harris is de eerste Afro-Amerikaan die de ruimte in ging op 9 februari 1995. Op het moment dat Bernard Harris meedeed aan het ruimteprogramma van NASA, vond op dat moment de Civil Rights Movement plaats. Je kunt je voorstellen dat het geheel een flinke uitdaging voor hem moet zijn geweest. De Afro-Amerikanen waren zeer trots op hem. Hij is nu met pensioen en geeft veel interviews. Hij is een zeer bescheiden man.

Bron: Wikipedia
Bron: Housten Public Media

 10 februari | Price, Mary Violet Leontyne, de eerste Afro-Amerikaanse operazangeres die op tv te zien was

Price, Mary Violet Leontyne, geboren op 10 februari 1927, was een natuurtalent en haar kracht zat in haar stem. Als operazangeres heeft zij veel opgetreden.  In 1955 was zij als eerste Afro-Amerikaanse operazangeres te zien op televisie. Haar naamsbekendheid werd hierdoor groter. Als gevolg hiervan vloog zij de wereld over om haar stem te laten horen aan liefhebbers van opera. Ze was in haar tijd een groot voorbeeldfiguur voor Afro-Amerikanen en werd daarvoor beloond.

Bron: Youtubekanaal: Blackfacts
Bron: Wikipedia

11 februari 1990 |  Nelson Mandela mag de gevangenis uit

Op 11 februari 1990 mocht Nelson Mandela de gevangenis uit. Zuid-Afrikanen konden hun geluk niet op. In  1963 werd Nelson Mandela opgepakt omdat hij vocht voor gelijkheid voor de zwarte Zuid-Afrikanen. Zij werden onderdrukt door witte mensen van Europa die in Zuid-Afrika de macht hadden. Hij is eigenlijk voor niets opgepakt en vastgezet. Nelson Mandela bleef strijden voor gelijke rechten toen hij vrijkwam. Hij is een iconisch voorbeeld als het gaat om vrijheid en gelijkheid.

Bron: Los Angeles times
Bron: CBC news

12 februari 1909 | De NAACP

De NAACP is de oudste civiele rechten organisatie ter wereld. De afkorting staat voor
National Association of the Advancement of Colored People. In de 19de eeuw en daarvoor kwam discriminatie en racisme dagelijks voor. Afro-Amerikanen werden uitgescholden, vermoord en de mogelijkheid om te werken was er nauwelijks. William Dubois was één van de oprichters van de NAACP. Samen met 24 anderen heeft hij deze organisatie gestart dat gepaard ging met zowel tegenslag als succes. NAACP heeft veel Afro-Amerikanen geholpen.

Bron: Youtubekanaal: History channel

13 februari 2016 |  Blackpride

Blackpride is een beweging in Amerika die in 2016 is begonnen. De aanleiding hiervoor is dat Afro-Amerikanen bewust werden dat witte mensen bepaalden wat normaal was in de Amerikaanse samenleving. Tevens zagen witte mensen Afro-Amerikanen als lagere klassen waardoor zij weinig tot geen respect toonden naar hen. Blackpride symboliseert Afro-Amerikaanse liefde.

Bron: Blackfacts.com 

14 februari 2005 | Ghana Chocolade Dag

Op 14 februari vieren Ghanezen chocolade dag. Ghana is één van de grootse exporteurs als het gaat om cacao. Ook hebben zij een speciaal methode ontwikkeld voor de bewerking van chocolade. Ghanezen nodigen vol trots mensen van buitenaf om Chocolade Dag te vieren. Op deze wijze tonen zij hun dankbaarheid naar wat de natuur ons geeft.

Bron: Wikipedia

15 februari 1968 | Henry Lewis, eerste Afro-Amerikaanse symfoniemuzikant

Op 15 februari 1968 werd de 16-jarige Henry Lewis de eerste Afro-Amerikaanse muzikant in een groot symfonieorkest. Henry Jay Lewis werd op 16 januari 1932 geboren in Los Angeles, Californië. Vanaf zijn vijfde levensjaar raakte hij bekend met het maken van muziek. Op een gegeven moment leerde hij de contrabas te spelen. Daar er weinig muzikanten waren die dit instrument goed konden spelen, vergrootte hij zijn kans om hierin professioneel mee door te gaan.

16 februari 1923 | Bessie Smith's eerste muziekopname

Op deze dag in 1923 maakte Bessie Smith haar eerste opname met onder andere Down hearted Blues van Alberta Hunters. Haar succes werd hierdoor enorm; meer dan 2 miljoen exemplaren werden verkocht. Bessie wordt nog steeds gezien als één van de bekendste blue vertolksters. Zij werd ook wel ‘Empress of the Blues’ genoemd.

Bron: Blackfacts.com

17 februari 1963 | Michael Jordan de legendarische basketballer

Michael Jeffrey Jordan werd op 17 februari 1963 geboren in Brooklyn, New York. Van 1981 tot 1984 heeft hij college basketbal gespeeld bij University of North Carolina. In zijn eerste seizoen als collegebasketballer scoorde hij de laatste twee punten in een spel die voor een overwinning heeft gezorgd. Tevens was dit de eerste titel voor zijn coach. Hij werd zowel in 1983 als 1984 door Sporting News als ‘speler van het jaar’ gekozen. In 1984 heeft hij zich opgegeven voor de NBA-draft, waarin NBA-teams kunnen kiezen uit nieuw talent. Als derde keuze kozen de Chicago Bulls voor Michael. In 1993 is hij gestopt met zijn basketbal carrière omdat hij zijn verlangen naar het spelen was verloren. De moord op zijn vader eerder dat jaar heeft ook een rol gespeeld in zijn beslissing om te stoppen.

18 februari 1965 | Onafhankelijkheidsdag in Gambia

Vandaag is het nationale Onafhankelijkheidsdag in Gambia. Gambia is een klein West-Afrikaans land grenzend aan alléén Senegal en de Atlantische oceaan. Tegen het einde van de 16de eeuw werd die regio deel van het Son Hai koninkrijk. Portugese handelaren en Marokkanen hebben hier een eind aan gebracht. Na de val van het Son Hai koninkrijk probeerden de Portugezen, de Engelsen en de Fransen daar de boel over te nemen als deel van hun kolonies. Uiteindelijk kreeg Engeland het gebied rondom de Gambia rivier dat later Gambia werd.

De slavernij werd in Gambia pas in 1906 afgeschaft doordat er verzet was langs de kust om de slavenhouders te beschermen. Dit was 101 jaar na de stopzetting van slavenhandel in Groot-Brittannië. Gambia werd in 1965 onafhankelijk.

Bron: Wikipedia

19 februari 1992 | John Singleton 

John Singleton, de eerste Afro-Amerikaanse regisseur die is genomineerd voor een Academy Award voor de film Boys N the Hood.

20 februari 1869 | Walter Moses Burton

Walter Moses Burton is de eerste gekozen Afro-Amerikaanse sheriff van Amerika. Ook was hij Senator van de staat Texas. Burton is in 1850 op 21-jarige leeftijd als slaaf uit North Carolina naar Fort Bend County, Texas gebracht. Terwijl hij tot slaaf was gemaakt, leerde zijn meester, Thomas Burton, hem lezen en schrijven. Na de burgeroorlog verkocht zijn voormalige eigenaar Burton verschillende grote percelen voor $ 1.900 waardoor hij één van de rijkste en meest invloedrijke zwarten in Fort Bend County was. In 1869 werd Walter Burton verkozen tot sheriff en belastinginner van Fort Bend County. Naast deze taken was hij ook president van de Fort Bend County Union League.

21 februari 1965 | Malcolm X vermoord

El-Hajj Malik El-Shabazz, beter bekend als Malcolm X, werd vermoord in de Audubon Ballroom in Harlem, New York. Malcolm X was een Afro-Amerikaanse leider en een prominent figuur in de Nation of Islam die in de vroege jaren zestig concepten van rassentrots en zwart nationalisme verwoordde. Na zijn moord maakte de wijdverbreide verspreiding van zijn levensverhaal - The Autobiografie of Malcolm X (1965) - hem tot een ideologische held, vooral onder zwarte jongeren.

 22 februari 1989 | DJ Jazzy Jeff and the Fresh Prince  

DJ Jazzy Jeff en de Fresh Prince winnen de eerste rap-Grammy voor de hitsingle ‘Parents Just Dont Understand’.

23 februari 1979 | Frank E. Peterson Jr.

Frank E. Peterson was de eerste Afro-Amerikaanse generaal in de Amerikaanse Marine  Corps.  

24 februari 2020 | Katherine G. Johnson, de briljante wetenschapster van NASA, overlijdt op 24 februari 2020

Katherine G, Johnson is één van de Afro-Amerikaanse vrouwen die haar steentje heeft bijgedragen in het ruimteprogramma van NASA. Het was aan haar de taak om de berekeningen van de landing te calculeren. Zij en andere Afro-Amerikanen werden niet eerlijk behandeld in NASA. Zij liet zich hierdoor niet tegenhouden; zij heeft doorgezet. Er is een film hierover gemaakt ‘Hidden figures’. De film laat vooral zien hoe Afro-Amerikaanse vrouwen werden behandeld die werkzaam waren bij NASA  in de jaren 50.

Bron: Blackfact.com

25 februari 1842 | Charles Lenox Remond, de rechten van Afro-Amerikanen en reizen

Charles Lenox pleitten in 1842 dat Afro-Amerikanen normaal behandeld werden tijdens het reizen, daar racisme dagelijks plaatsvond. Charles Lenox wordt nog steeds gezien als een held, daar hij er vooruitkwam dat hij het dagelijkse racisme zat was.

Bron: Blackfact.com 

26 februari 2016 | Ramona Hood, de eerste Zwarte CEO van Fedex

Ramona Hood is de eerste Afro-Amerikaanse CEO van Fedex. Afro-Amerikanen krijgen niet altijd de mogelijkheid om aan de top van een bedrijf te komen, vooral niet in de 19de eeuw. Iedereen is trots op haar omdat het altijd mooi om te zien is dat een Afro-Amerikaanse vrouw het haalt naar de top.

Bron: Blackfact.com

27 februari 2013 | Aynaw, Yityish

Op 27 februari 2013 is Aynaw gekroond tot Miss Israël. Ze is van Ethiopische afkomst. Zij heeft het moeilijk gehad tijdens haar jongere jaren. Ze vond de Israëlische taal moeilijk om te leren en deed wel haar best om het te leren. Een wel verdiende prijs voor een mooie dame.

Bron: Blackfact.com

 28 februari 1984 | Michael Jackson wint acht grammy’s

Michael Jackson, de King Of Pop, won op 28 februari 1984 8 grammy’s. Zijn liedjes worden over de hele wereld afgespeeld. Naast deze prijzen heeft hij nog veel meer gewonnen. Zijn muziek is niet te missen de popwereld.

Bron: Blackfacts.com