Afbeelding

tba

The Black Archives opent nieuwe locatie in Amsterdamse Poort met pop-up expo over Ghanese onafhankelijkheid

The Black Archives de officiële opening verhuist op woensdag 6 maart naar haar nieuwe locatie in de Amsterdamse Poort, Bijlmerplein 140. TBA zal tot medio 2025 op deze locatie gevestigd zijn vanwege renovatiewerkzaamheden aan het gebouw van vereniging Ons Suriname. In deze periode zal TBA haar ruimte delen met The Black Archives Bijlmer (TBAB), een lokale dependance die sinds 2020 actief is in de Bijlmer als community archief.

Een Community Archief in hart en nieren

The Black Archives zet zich in de Bijlmer voort om het concept van een 'community archief' verder vorm te geven. De focus ligt op het toegankelijk maken van verzwegen geschiedenissen die onderbelicht zijn in het onderwijs en in het culturele veld. Of het nu gaat om het ontdekken van jouw roots, of het leren over geschiedenissen van verzet tegen slavernij en kolonialisme, The Black Archives biedt een unieke collectie die blijft groeien. Bijzondere archiefstukken, boeken en verhalen uit Afrikaanse, Caribische en Surinaamse gemeenschappen vinden hier hun plaats. The Black Archives nodigt iedereen uit om bijzondere verhalen en stukken te delen en zo bij te dragen aan dit levendige archief.

Event: Embracing Ghanaian Independence Day: Dynamics of the Diaspora

De opening van TBA op 6 maart valt symbolisch samen met de 67ste Onafhankelijkheidsdag van Ghana. Ter viering hiervan organiseert TBA in samenwerking met Mmusuo Dialogue het programma 'Embracing Ghanaian Independence Day: Dynamics of the Diaspora’. Dit programma zal plaatsvinden in de pop-up locatie van het Bijlmer Parktheater, dat op loopafstand van de nieuwe locatie in de Amsterdamse Poort is gelegen. Dit evenement belooft een rijke ervaring te bieden met diepgaande gesprekken en connecties binnen de diaspora.

Pop-up expositie: Dynamics of the Diaspora: Exploring Ghanaian Migration & Emancipation’.

De nieuwe (tijdelijke) locatie van TBA biedt ook ruimte voor pop-up exposities. Van 6 maart t/m 4 april is de pop-up expositie 'Dynamics of the Diaspora: Exploring Ghanaian Migration & Emancipation’. Er is een groeiende Ghanese gemeenschap in Amsterdam en Nederland. De geschiedenis en aanwezigheid van de Ghanese gemeenschap krijgen niet veel aandacht in Nederlandse culturele instellingen, media en archieven. Wat zijn de verborgen geschiedenissen van de Ghanese migratie? In deze pop-up tentoonstelling verkennen we de Ghanese diaspora cultuur en geschiedenis in Nederland, aan de hand van uniek archiefmateriaal en kunst van Kenneth Aidoo, Gabriela Akyea en Marcel van den Berg. bezoekers worden uitgenodigd om verhalen, foto's, documenten en gedachten te delen om het archief te verrijken.

Over The Black Archives

The Black Archives is een uniek historisch archief waarin de rijke geschiedenis van zwarte mensen en hun strijd voor vrijheid gedocumenteerd wordt. Door middel van een uitgebreide collectie boeken, documenten en artefacten biedt The Black Archives inzicht in de geschiedenissen die vaak onderbelicht blijven. Met de opening van de nieuwe locatie en de samenwerking met TBAB in de Bijlmer, zet The Black Archives haar missie voort om deze belangrijke verhalen toegankelijk te maken voor een breder publiek. Meer infomatie: www.theblackarchives.nl.