Afbeelding

Slavernij en vrijheid: 150 jaar emancipatie, herdenking, heling en herstel

Slavernij en vrijheid: 150 jaar emancipatie, herdenking, heling en herstel

The Black Archives kondigt nieuwe expositie & protestmars 'Geen Heling Zonder Herstel' aan

The Black Archives kondigt een nieuwe expositie “Geen Heling, Zonder Herstel: 150 jaar Afschaffing Van de Slavernij" aan waarbij het archief getransformeerd wordt naar een tijdelijk open archief. Dit open archief zal onderbelichte aspecten van de Nederlandse slavernijgeschiedenis verkennen en de dialoog bevorderen over dekolonisatie, herstel en emancipatie, met een speciale focus op nazaten van het Nederlandse slavernijverleden en de erfenis daarvan. Bezoekers krijgen de unieke kans om in de archieven te duiken en verborgen geschiedenissen te ontdekken rondom het thema heling en herstel. Vanaf 8 juli 2023 is de pop-up expo toegankelijk voor het publiek op de Zeeburgerdijk 21 in Amsterdam. Reserveer je kaartje via theblackarchives.nl.

In december 2022 bood premier Rutte namens de Nederlandse staat excuses aan en erkende dat slavernij een 'misdaad tegen de menselijkheid' was. Premier Rutte citeerde kunstenaar Serana Angelista en zei: "We zetten een komma, geen punt." De gemaakte excuses zijn een historische mijlpaal, maar hoe nu verder? De route naar herstel is tot op heden onduidelijk omdat er (nog) niet gesproken is over herstelmaatregelen oftewel reparaties. Dit terwijl bij de afschaffing van de slavernij niet de slachtoffers, maar de daders van slavernij een vorm van ‘compensatie’ ontvingen. Middels de expositie hoopt TBA bij te dragen aan het publieke debat, kennis en bewustwording over de slavernijgeschiedenis, de excuses en herstel.

1 juli Protestmars "Geen Heling, Zonder Herstel" en introductie van "de komma" als symbool voor heling en herstel
Op 1 juli 2023 organiseren Zwart Manifest & The Black Archives een vreedzame protestmars als onderdeel van de jaarlijkse Bigi Spikri naar het Oosterpark. De “Geen Heling, Zonder Herstel” protestmars wordt georganiseerd om op te roepen om na de excuses ook een serieuze vorm van herstelprogramma’s te ontwikkelen op landelijk en stedelijk niveau, in het Caribische deel van het Koninkrijk, Suriname en andere voormalige kolonies: “Wij hebben recht op een serieuze vorm van herstel(betalingen) voor 300 jaar kolonialisme en slavernij.” Aldus Mitchell Esajas. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website.

Ook introduceert The Black Archives, in het kader van de pop-up expositie "de komma" campagne, als een monumentaal symbool voor heling, herstel en reparaties. Deze symbolische komma wordt tijdens Keti Koti op 1 juli op het Museumplein onthuld. Mensen kunnen via een formulier hun mening over heling en herstel delen. De resultaten worden later bekendgemaakt.

8 juli 2023: Expositie: ‘Geen Heling, Zonder Herstel’
Op 8 juli 2023 nodigt The Black Archives bezoekers uit voor de expo "Geen Heling, Zonder Herstel". Ook hier is er ruimte om hun ideeën en stemmen te delen over de erfenis van de slavernij en hun visie op herstelbetalingen en heling. Bovendien zal The Black Archives onderzoek doen naar de compensatiegelden die na 1863 werden uitgekeerd aan plantage-eigenaren, evenals naar wat herstel en heling betekenen voor nazaten van slaafgemaakten. De resultaten van dit onderzoek zullen worden gepresenteerd in een advies aan de Nederlandse regering en in een expositie in 2024. In de expositie is een tijdlijn te zien met belangrijke verzetsmomenten, hoogtepunten en kunstwerken. De tijdlijn eindigt met een duidelijke aankondiging van een nieuwe fase: heling en herstel.

OVER THE BLACK ARCHIVES: 

The Black Archives is een uniek historisch archief dat Zwarte en niet-dominante perspectieven zichtbaar maakt in onderwijs, kunst en cultuur. Als grassroots initiatief bevordert het de dialoog over thema's zoals antiracisme, dekolonisatie en emancipatie. TBA opent het archief tijdelijk op de begane grond van het pand van vereniging Ons Suriname in Amsterdam-Oost, in het najaar verhuist TBA i.v.m. een renovatie naar Amsterdam-Zuidoost.